A magyarok közel 60%-a számít túlsúlyosnak, ami bőven meghaladja az európai átlagot. 

Az Eurostat kiderítette: ez a magyarok népbetegsége, 60%-unk szenved tőleFotó: Pixabay

Az elhízás mára népbetegség: az Eurostat idén nyáron közölt adataiból kiderül, 2019-ben az Európai Unió lakosságának fele küzdött túlsúllyal, Magyarországon pedig ez az arány még rosszabb, a magyarok közel 60%-a számít elhízottnak a testtömegindex (BMI) alapján – adta hírül a blikk.hu.

A WHO ajánlása alapján a BMI normál tartománya 18,5 és 24,9 közé esik, 25 feletti érték pedig túlsúlyt jelez. Az elhízás pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, például növeli több súlyos krónikus betegség – például magas vérnyomás, cukorbetegség, stroke, vagy különböző daganatos betegségek – kialakulásának kockázatát is.

De komoly gazdasági következményei is vannak,

az OECD 2019-es jelentése szerint, a következő 30 évben az egészségügyi kiadások mintegy 8,4%-át az elhízás szövődményeinek kezelése fogja elvinni.

Ahogyan Galló Nóra, a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa fogalmazott a portfolio.hu-nak:

Semmivel sem kerül többe egy egészséges életvitel, hiszen amennyit megspórolunk a gyorséttermi ételeken, a bolti feldolgozott félkész-, és késztermékeken, valamint az élvezeti szereken – ez alatt érhetők az üdítők, az édes és sós nassolnivalók is – akkor az így 'megtakarított' összegből vehetünk friss hazai és szezonális alapanyagokat

És hozzátette: az otthon, minőségi alapanyagokból készülő főtt ételek egészségesek, táplálóak, és költséghatékonyak is.

A sport is elengedhetetlen a súlyvesztéshez, és ez sem pénzkérdés: napi fél órát sétálni nem kerül semmibe, ahogy az otthoni torna sem, maximum egy-két sportruházatra kell beruházni, vagy futás esetén megfelelő cipőt kell beszerezni.

Forrás: blikk.hu, portfolio.hu
Fotó: Pixabay

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
hiszen a miniszterelnök efftáss is gurul...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Az egészséges táplálkozás, zöldség-gyümölcs sok magyar számára elérhetetlen, marad a krumpli, tészta, vakaró (bodag).
Eladott Ország
@csak úgy...: Húzza ki magát! Utálom a pocakos katonákat! Jó nagyot rá kellene ütni a belére hogy még a szeme is ki ugorjon! Tolvaj gazember! Keresztül menne rajta az úthenger hólyagpapír lenne belőle , pedig zsírpapírt várnánk!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/103139107_874697183010190_1314622919351932681_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=NKtj8_ThXwUAX_686J8&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=0b43cff1d9af93b7dc59f0263136012b&oe=6170CF71
vacsi
@Eladott Ország: Gyerekkoromban a nagymamám legtöbbször szintén tésztákat főzött - egyszerűen anyagi okokból. Igaz, krumpli, bab (szárazbab) volt bőven - de valójában egyik sem egészséges. Gyümölcsnek alma, szilva, dinnye járta. Mégis kifejezetten sovány volt az egész család. Az igazság az, hogy mi is eléggé egyhangúan étkezünk, hisz azt esszük, ami a kertben megterem - vásárolni nem szoktunk zöldség- gyümölcsféléket, kivéve természetesen az unokáknak, ha nálunk nyaralnak.
vacsi
@Eladott Ország: Ebben egyetértünk! De élni abból kell, ami van...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.