Sok alacsony jövedelmű családnak és kisnyugdíjasnak jelenthet kihívást a zöldségfélék megvásárlása. 

Egyre nehezebb egészségesen élni: a zöldségárak az egekbe szöktek 2021-re, és egyelőre maradnak isFotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Jó hír, hogy az év hátralévő részében már nem várható az zöldségárak drámai emelkedése, de az árak csökkenésre sem lehet számítani. Például a paradicsom fajtától függően 650-980 forintba is kerülhet a piacokon. A szakemberek szerint árcsökkenésre nem lehet számítani; hiszen az étkezési paradicsomot szinte kizárólag üvegházakban, valamint fólia alatt termesztik. Viszont a gyenge forint, illetve a kőolajárak emelkedése miatt, mind a fóliák, mind az energiahordozók ára egy év alatt 25-30 százalékkal emelkedtek – írja a nepszava.hu.

De az utóbbi hónapokban jelentősen megugrottak a szállítási költségek is, miután az üzemanyagárak történelmi csúcsra kúsztak fel.

Természetesen ezek a hatások más zöldségek esetében is érvényesültek. Bár az étkezési paprika már jócskán leadott a tavaszi-nyári 1000 forintos árából, azért többnyire még mindig 600 forint felett kínálják kilóját a fővárosi piacokon. A magyar konyha egyik alapfűszernövénye, a vöröshagyma is tartja az átlagosan 400 forint körüli árát. Várhatóan télen sem drágul majd, mert szerte Európában jó volt a hagymatermés.

Jelenleg a zöldbab számít a tehetősek csemegéjének kilónként 1200-1400 forintos árával.

Zöldborsót nem túl sokáig kínáltak a piacokon, s akkor is aranyáron. Ennek oka, hogy a korábbi években megszokott hektáronkénti 6 tonnás termés helyett, idén csak 5,2-5,3 tonna termett. Hiába kedvezett a borsónak a hűvösebb április-május, a júniusi tartós kánikula megtizedelte a még a betakarítatlan termést. Ráadásul a borsótermés kisebb része kerül friss áruként a piacokra, a nagyját a konzerv- illetve a hűtőipar vásárolja föl.

A fogyasztói árakat egyébként nem a termelők szabják meg, az ő dolgukat is számtalan akadály nehezíti meg. Az egyik a munkaerőhiány és főként a minőségi munka hiánya, ami ahhoz vezet, hogy egyre több termelő csökkenti a beültetett terüeltét. Ha mindez nem lett volna elég, a gazdák feje fájhatott az ázsiai márvány-, illetve vándorpoloska invázió miatt is, ami a növényvédelmi kiadásokat növelte.

További drágulásra azonban nem számíthatunk,

hiszen 80-85 ezer hektár zöldségtermő terület mintegy 70-75 százaléka öntözött és ez ad bizonyos termelési biztonságot

Forrás: nepszava.hu
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
hát igen majd ehetjük a szép szines fotókat mert egyre inkább nem telik rá . hajrá magyarország- ozzon meg az orbán de valahol jó messzire innen.Gyalázat ami itt van leszegényiti a népét hogy uralkodhasson ? ne már az EU meg 10 éve lassan hagyja hogy beteljesitse az álmait???
Néro
Jó hír . Sok birka kénytelen lesz fél zsák krumplival hazakocogni. Vagy ha nem majd vesz fel hitelt rá a Fitymák qurmánya.
Ahhoz nagyon értenek több ezermilliárdosan. Fizetheti vissza a tapló éljenző Fityma had is.
jesz
@Néro: és te mi az apád faszát teszel a drágulás ellen, he? fasiszta módon birkának nevezed a magyar népet, de te vagy a fő gyűlölködő bégető.
fűre lépni szabad
@jesz: És Orbán mi az apja faszát tesz miniszterelnökként - qrvára nem kormányozva?!
Nehogy már attól kérd számon, akinek semmi ráhatása erre a folyamatra, hanem elszenvedője - ő és a családja... Érted, a családja! A Fidesz NEM családbarát!

Nem a magyar népet nevezi birkának, hanem a sok büdös geci - pénzért, hatalomért és/vagy butaságból - fideszes gyökeret, akik hatalomba tartanak egy hazaáruló köztörvényes bűnözőt, aki egy maffiaállamot működtet a magyar nép romlására.
Ugyanis ma már csak ilyenek vannak a Fideszben!

Ti beszéltek gyűlölködésről? Hány évig eltűrték az ellenzékinek nevezett emberek Orbán nyilvánvaló hazugságait, karaktergyilkosságait, uszításait ellenük szó nélkül vagy szépen beszélve/válaszolva és sokan inkább el is mentek, mert ilyen közegben nem tudtak tovább élni, miközben ti folyamatosan gyűlölködtök, harcoltok már az elejétől fogva... már az első Orbán-qrmány óta?
Elfogyott a türelem, elszakadt a cérna - mostanra már a békés embereknél is!
Döbbenetes látni, ahogy a gyűlölködő emberek megsértődnek, mert azt kapják vissza, amit másoknak adtak.
Ez tükör nektek - jól nézzétek meg magatokat benne patkányok!
Nem tetszik a látvány? Egyéni szocprobléma!
ómió
A "szent piac", efftársak, bizony, már csak ilyen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.