Az biztos, hogy senki nem tagadott egyértelműen.

2050-ig titkosították a Pegasus-ügyben tartott biztonsági ülés anyagát – „Megy az egymásra mutogatás és a ködösítés”Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke szólalt meg a Pegasus-ügyben tartott üléssel kapcsolatban. 

Elmentek ugyan a kormánypárti politikusok, sőt a belügyminiszter és az igazságügyi tárca államtitkára is a Pegasus-ügyben vizsgálódni kívánó Nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésére, ahol végre konkrétumok is elhangzottak a témában, csakhogy ezeket azonnal titkosították is 2050-ig.

Előrelépés ugyan, hogy a héttagú testület – ebből négyen kormánypártiak – ülésére a Fidesz–KDNP-s tagok végre megjelentek – szemben a júliusi hasonló alkalommal, amikor távolmaradásuk miatt határozatképtelen volt az ülés. Ezúttal viszont feltehették az ellenzéki tagok kérdéseiket a Pegasus-botránnyal kapcsolatban a két illetékes tárca képviselőjének: Pintér Sándor belügyminiszternek és Völner Pálnak, az igazságügyi tárca államtitkárának. Varga Judit szerint ez utóbbi szokta helyette aláírni az ilyen, titkosinformáció-gyűjtésre feljogosító engedélyeket – írja a hvg.hu.

A válaszokkal azonban – legalábbis Stummer János beszámolója szerint – nem lehettek igazán elégedettek.

Nem hangzott el válasz arra, hogy történt-e a magyar állam részéről ilyen kémprogram beszerzés az utóbbi években, továbbá egyértelmű cáfolat nem volt a belügyminisztertől és az államtitkártól sem arra, hogy történt-e politikusok, újságírók megfigyelése ezzel az eszközzel az utóbbi években.

És nagyjából ez volt minden, amit elárulhatott az üléssel kapcsolatban, ugyanis, a Pegasus napirendi pontot érintően elhangzottakra maximális, 2050 év végéig szóló minősítést, vagyis titkosítást kért a minisztérium.

A bizottság sajtótájékoztatót tartó három tagja – Stummer János mellett Ungár Péter (LMP) és Molnár Zsolt (MSZP) – arra is javaslatot tett az ülésen, hogy a Pegasus-ügy feltárásával a testületen belül külön vizsgálóbizottság foglalkozzon. Paritásos – két ellenzéki, két kormánypárti taggal bíró – ténymegállapító albizottságra tettek javaslatot, de Stummer szerint “ez nem kapott megfelelő támogatást” – ahhoz ugyanis kormánypárti tagok szavazata is kellett volna.

A ténymegállapító albizottság betekintést kaphatott volna a titkosszolgálatoknál fellelhető, az ügyben releváns iratokba, meghallgathatta volna a szolgálatok munkatársait, nekik pedig kötelességük lett volna megjelenni és adatokat szolgáltatni, nyilatkozatokat tenni

– sorolta Stummer, mi mindent érhetett volna el az albizottság, így viszont semmi mozgástere nem lesz.

Az MSZP-s Molnár Zsolt arról beszélt, hogy a zárt ülésen elhangzottakról a titkosítás miatt nem beszélhetnek, a ténymegállapító albizottság nélkül pedig ez a téma “hitvita marad” ellenzék és kormánypártok között. Hozzátette azt is, hogy nem kaptak válaszokat, amit pedig kaptak, az nehezen ellenőrizhető, ezért erősödik a gyanú, hogy titkolnak és ködösítenek az ügyben.

A bizottság harmadik ellenzéki tagja, Ungár Péter is azt mondta, “megy az egymásra mutogatás és a ködösítés”, miközben ő arra lenne kíváncsi, hogy a nemzet érdekében indokolható titkos információgyűjtés “vajon mennyiben a nemzet érdeke, és mennyiben Orbán Viktoré”.

Forrás: hvg.hu
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
A magyarok kormánya ártatlan és tudatlan, de azt 30 évre titkosítja.
Aha...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: Ezt se értetted, bolsiék elmebetege!? Mondom: ha majd az elmeosztályról kikerülsz, rájössz, hogy az te vagy! Addig meg hiába mondom - úgy tűnik ezt is!
Aki Én
@ómió: ...akkor nem mondod el, hogy lettél ekkora suttyó balfasz?
ómió
@Aki Én: Még mindig ezt delirálod ott az elmegyogyin, vagy itt már direkt hazudnád magadat másra?
Aki Én
@ómió: ...akkor nem mondod el, hogy lettél ekkora suttyó balfasz?
ómió
@Aki Én: Ezt magadtól kérdezd, efftársék elmebetege! Ne rám hazudd! Úgy gondolod, ha kérdésben hazudsz, az "efftársilag termelékenyebb"?
Pálinkás Pál
megoldás egyszerű...a következő kormány feloldja...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.