A fenntartható fejlődési célok 2015-ös elfogadása óta a változások világszerte sokkal lassabb ütemben zajlanak, mint ahogy azt elhatározták, azonban Magyarországnak – a koronavírus-járvány ellenére is – számos területen sikerült előre lépnie – mondta Áder János abban a videóüzenetben, amely hétfőn hangzott el az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals, SDG Moment) című fórumán.

Áder: megduplázzuk az egy főre jutó GDP-t, nem is akárhogyan
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az államfő az egészségüggyel kapcsolatban beszámolt arról, hogy Magyarországon eddig a lakosság csaknem 60 százalékát beoltották és folyamatban van a harmadik, emlékeztető oltások beadása is. Emellett – mint fogalmazott – "közel 1,5 millió oltással és egyéb orvosi eszközökkel segítettük a rászoruló, fejlődő és közép-európai országokat".

Áder János az oktatásról szólva kiemelte, hogy hazánk az egyik első olyan ország a világon, ahol külön tantárgy a fenntartható fejlődés a középiskolákban, amelyhez egy speciális tankönyv is készült.

A köztársasági elnök az energiatermelésről szólva azt mondta: a naperőművek beépített kapacitása öt év alatt tízszeresére nőtt Magyarországon és ez a tendencia a jövőben is folytatódik.

"Idén a napenergiából megtermelt áram mennyisége több, mint a szénalapú áramtermelés. Új nemzeti energiastratégiánk és klímatervünk van"

- tette hozzá az államfő.

Áder János kiemelte: Magyarország a tervek szerint a naperőművi kapacitást 2030-ra 6500 megawattra, 2040-re pedig 12000 megawattra bővítené, ezen kívül 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés kilencven százalékát karbonsemleges technológiával biztosítaná hazánk. Az államfő szerint a fenntartható fejlődési fordulat sikerrel járhat.

"Magyarország november 29. és december 5. között megrendezi a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expót és Világkiállítást, amely a megoldásokról fog szólni és világossá teszi, hogy a fenntarthatósági fordulat nemcsak egy kihívás, hanem egy gazdasági lehetőség is"

- tette hozzá a köztársasági elnök.

Áder János beszédében beszámolt arról is, hogy 2021 júliusától Magyarország betiltotta az egyszer használatos műanyagok felhasználását és hazánkban elfogadták a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát, amely felgyorsítja az úgynevezett körforgásos gazdaságra való átállást.

"Azt tervezzük, hogy belátható időn belül úgy fogjuk megduplázni az egy főre jutó GDP-t, hogy közben csökken a gazdaság ökológiai lábnyoma"

- mondta az államfő.

Áder János szerint a közgazdasági gondolkodásban is szemléletváltásra van szükség, ugyanis "ma egy viszonylag pontos képünk van arról, hogy egy-egy ágazatban milyen eredményt értünk el. Arra azonban nem tudunk pontos választ adni, hogy az elért eredmény milyen károkat okozott más területeken".

"Olyan új módszert keresünk, amelyben a termelés társadalmi, környezetvédelmi és egészségügyi költségeit is beárazzuk. Szívesen fogadjuk a tapasztalatokat és szívesen megosztjuk a sajátunkat másokkal"

- zárta beszédét a magyar államfő.

Az SDG Moment című fórumon mintegy 30 ország képviselője mutatta be a pandémiából való kilábalást is elősegítő Agenda2030 végrehajtására és a pandémia utáni újjáépítésre irányuló terveiket, kezdeményezéseiket, vállalásaikat az SDG-k célkitűzéseinek tükrében.

Az első SDG Momentet tavaly szeptember 28-án tartották virtuálisan. Az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján a főtitkár évente rendezi meg az eseményt, amelynek célja, hogy a jó gyakorlatokon keresztül inspirálják egymást az országok.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
Megduplázni ti az egy bandatagotokra lévő lopást tudjátok csak. Most a legújabban felvett hitelek ellopásában fogtok tündökölni hisz azért vettétek fel kontrol nélkül. Ami nem is érdekelne ha azt CSAK agyatlan birka savazóitoknak kéne vissza fizetni.
ómió
Na! Nemcsak az átlagbért duplázzuk meg, a GDP-t is? Ez így komplett!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.