Hat ügyben folyik már nyomozás, amelyeket vagy a fővárosi önkormányzat vizsgálóbizottsága, vagy pedig valamelyik fővárosi cég jelzett a nyomozóhatóságoknak.

A Népszava cikke szerint a fővárosi önkormányzat által létrehozott vizsgálóbizottság mandátumának meghosszabbítását kezdeményezte Havasi Gábor, a testület elnöke, mivel a koronavírus-járvány miatt 8 hónapig nem tudtak ülésezni. A munka akkor is folyt természetesen, gyűjtötték a fontos dokumentumokat, de meghallgatásokat nem tarthattak. 

Eddig hat korrupciógyanús esetet tártak fel a fővárosban az előző vezetések idejéből

Fotó, címlapkép: Illusztráció/wikipedia CC BY-SA 4.0/Kemenymate

A cikk szerint eredetileg 2021 végére készült volna el az összegző jelentésük, de a bizottság eddigi ülésein csak két ügyre – a parkolási rendszer és a patkányirtás – volt eddig idő.

A Fővárosi Közgyűlés 2020 júniusában döntött a korábbi városvezetések 10 korrupciógyanús esetét kivizsgáló bizottság létrehozásáról, a fentebb már említett két ügy mellett még a Biodóm, a Rác fürdő, a 3-as és 4-es metró, a Bélna, a BVK eladósítása, a Combino villamosok, valamint a BKK elektronikus jegyrendszerének témájában vizsgálódnak. 

A Népszava kikérte a fővárostól és cégeitől, hogy mely ügyek esetében történtek feljelentések, vagy indultak perek, ezek alapján jelenleg hat ügyben folyik valamilyen eljárás.

Főtáv és FKF

A Főtáv Zrt. tavaly december 21-én tett feljelentést ismeretlen tettes ellen különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt, „a cselekmény a feljelentés időpontjában mintegy 300 millió forintot meghaladó összegben befejezett” volt a cikk szerint. A cégvezetés ugyanis közvetlenül a 2019-es önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló, kétmilliárd forint értékű létesítményüzemeltetési szerződést. Mitnyan György főigazgatót Karácsony Gergely főpolgármester azonnal menesztette. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának Gazdaságvédelmi Osztálya azóta is nyomoz az ügyben a cikk szerint.

A Népszava állítása szerint Mitnyan György egy másik ügyben is érintett, a Főtáv ugyanis idén áprilisban tett feljelentést Mitnyan volt főigazgató és Gazsó György volt munkavállaló ellen az éves bérfizetési gyakorlat miatt. Ezt a feljelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kapta meg, a Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság vizsgálódik. A cikk szerint a költségvetési csalási ügy sértettje nem a főváros, hanem az állam, így a cég és a városvezetés semmilyen információt sem kap az ügyről. 

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nél ugyancsak idén áprilisban tettek feljelentést különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt, a BRFK azóta is nyomoz. A lap szerint itt is az történt, hogy a cégvezető a fővárosi közgyűlés megalakulása előtt közvetlenül írt alá egy két évre szóló, másfél milliárdos pernye-szerződést a Mészáros Csoporthoz tartozó céggel, a cégvezetőt Karácsony azonnal menesztette, de a feljelentéssel megvárták, míg lefut a szerződés. 

Biodóm, 3-as metró és e-jegyrendszer

A fővárosi állatkert Biodóm-beruházás kapcsán először egy fővárosi cég (Enviroduna) vizsgálódott, azt állapították meg, hogy a 34,4 milliárdos építmény nem felel meg a kulcsrakész állapotnak, a kivitelező garanciát nem lehet teljeskörűen érvényesíteni, és a létesítmény üzemeltetése 1,8 milliárdot emésztett fel, noha az értéke a 2024-re tervezett megnyitó előtt több milliárddal fog csökkenni. Az Enviroduna jelentése után tavaly októberben tett feljelentést a főpolgármesteri hivatal hűtlen és hanyag kezelés miatt, ám idén júliusban a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette az eljárást bűncselekmény hiányában.

A cikk szerint a 3-as metró kocsibeszerzése is hasonló sorsra jutott: idén márciusban négy koalíciós frakcióvezető tett feljelentést hűtlen kezelés gyanúja miatt egy BKV-vizsgálat eredményei után, ám a rendőrség gyorsan lezárta az ügyet bűncselekmény hiányában. Havasi Gábor ennek kapcsán a Népszavának elmondta, itt a kormány tette kényszerpályára a fővárost azzal, hogy csak a felújítást támogatták. Kormánydöntést viszont a fővárosi vizsgálóbizottság nem vizsgálhat.

Az elektronikus jegyrendszer ügyében még Tarlós István tett feljelentést 2018 decemberében hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, az eljárás azóta is folyik A BKK igazgatósága idén márciusban döntött úgy, hogy pert indít a rendszer kiépítésével megbízott német cég, a Scheidt & Bachmann ellen.

"Van ahol a feljelentésig sem jutottak. A Főkert Zrt-nél első körben külsős cégre bízták az átvilágítást, amely során kiderült, hogy a cég bonyolult rendszerben szervezi ki közszolgáltatási feladatait, az alvállalkozó lánc végén részben a Főkert dolgozóit foglalkoztatják hétvégenként. Az ügyleten mindenki keres valamicskét, csak a fővárosi önkormányzat nem. Karácsony Gergely ezt sem díjazta, így a Főkert vezérigazgatója is távozott. Egy elkaszált 200 milliós médiatender okán menesztették Szőke Lászlót a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. korábbi vezetőjét is, de a fővárostól kapott összesítés szerint ebben az ügyben sem tettek feljelentést"

- olvasható a cikkben.

Forrás: nepszava.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
colibri
@sgl: Az megbocsájthatatlan: a kitüntetés és a dupla lelépési pénz! Ezeket, ha megdobod kenyérrel, biztosan köveket zúdítanak rád vissza!
colibri
@Aki Én: Sajnos azok is hibásak, akik belelovalták az államfői jelölésbe/indulásba, igazán nem kellett volna. Azt hiszik, mert 19-ben nyert. mostmár orbánt is leveri. Azt nem tudom, hogy képes lenne-e rá, de az biztos, hogy (nálam) többen is jókora előnyt élveznek Karácsonnyal szemben a kormányfői posztra.
Aki Én
@sgl: @colibri: Igazából egyik jelöltért sem vagyok oda, de arra fogok szavazni, aki a legesélyesebb orbánnal szemben. Annál a hazaáruló elmebetegnél bármelyik jobb. Hogy itt béke és nyugalom nem lesz, abban biztos vagyok.
vitriol
Remélem legvégül nyilvánosak lesznek az orbán-tarlós mutyik sötét részletei!
ómió
Pontosabban hat esetre próbálják ráhazudni a korrupciót! És már 3 éve nem jön össze?! Hát, mi lesz így, efftársak!?
human
Hogy egy klasszikust idézzek: "De sikerült?"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.