Erről ugyanis valszínűsíthetően a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének kellett volna határoznia, de ez nem történt meg. Felelőst mégsem keresnek az ügyben, noha sokan sejdítik, hogy kinek az akciója volt ez.

A hvg.hu cikke szerint több kamarai vezető is megdöbbent azon, amikor kiderült, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) megtámadta Karácsony Gergely főpolgármester népszavazási kérdéseinek egyikét, mely az álláskeresési járadék idejét hosszabbítaná meg. 

A megyei kamarai vezetőket is meglepte, hogy az MKIK megtámadta Karácsony egyik népszavazási kérdését

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az országos szakképzési tanév megnyitóján Csongrádon 2021. augusztus 30-án

Fotó, címlapkép: MTI/Rosta Tibor

Karácsony a jelenlegi 3 hónapos álláskeresési járadékot 9 hónapra hosszabbítaná meg a népszavazással, ezt a kérdést két magánszemély és az Iparkamara támadta meg a Nemzeti Választási Iroda múlt heti közleménye szerint. A hvg.hu úgy értesült, hogy a közlemény után a kamara megyei vezetői nagy telefonálgatásokba kezdtek, mert ők is csak a sajtóból értesültek az országos szervezet lépéséről.

(2011-ig 9 hónapig járt az álláskeresési járadékra átnevezett munkanélküli segély, akkor lett lerövidítve 3 hónapra. Ez az EU legrövidebb ideig járó munkanélküli ellátása, emiatt a magyar kormányt már többször bírálta az Európai Bizottság, mondván ilyen rövid idő alatt nem lehet munkát találni.)

Több megyei kamarai vezető állította a lapnak, hogy nincs arról tudomásuk, bármilyen egyeztetés is lett volna, mielőtt az MKIK nekiment volna a népszavazási kérdésnek.

Sok a konfliktus az elnök és megyei szervezetek között

A hvg.hu cikke szerint nem ez az egyetlen konfliktusforrás az MKIK és a megyei kamarák között, többeknek csípi a szemét, hogy Parragh László MKIK-elnök gyakran nyilvánul meg a politikai térben, de ezzel nem nagyon tudnak mit kezdeni, mert Parragh a megválasztott elnök. Az viszont zavarja őket, hogy az elnök megszólalásait sokan összemossák az MKIK álláspontjával, és vannak olyan kérdések, amikben ha kikérnék a kamara elnökségének vagy a megyei szervezetek véleményét, hamar kiderülne, hogy Parragh véleménye nem egyezik az övékkel. (A cikk szerint az iparűzési adó, a minimálbér kapcsán vannak véleményeltérések, de az sem tetszett sokaknak, mikor Parragh az országos szakmai tanévnyitón arról magyarázott, hogy nem szeretné, ha a gyerekek tornatanára meleg lenne.)

A népszavazási kérdés megtámadása azonban a hvg.hu-nak nyilatkozók szerint már ezeken is túl ment, ugyanis egy ilyen ügybe beleállni a küldöttgyűlés összehívása, vagy a megyei elnökök megkérdezése nélkül szabályellenes döntés volt. A lap megpróbálta tisztázni, hogy pontosan ki is hozta meg a döntést (maga Parragh, vagy az elnökség, vagy más kamarai testület netán), ám megkeresésükre az MKIK-tól csak annyi választ kaptak, hogy 

Nem szeretnénk ezzel kapcsolatban több információt megosztani.

A cikk szerint így az sem tudható, hogy pontosan mire hivatkozva támadta meg a kamara a népszavazási kérdést; de a kamarai alapszabály sem rendelkezik arról konkrét nevesítéssel, hogy ki hozhat meg egy ilyen döntést. 

A kamarai döntéshozatal több szintű, a küldöttgyűlést évente egyszer kell összehívni, ahová a megyei és budapesti szervezetek 199-350 főt küldenek, ez a testület pedig szavazhat arról, hogy bármely, a kamara hatáskörébe tartozó ügyet a maga hatáskörébe vonjon.

A kamarát a 40 főből álló elnökség irányítja két küldöttgyűlés között, ők évente legalább hatszor üléseznek, a testületnek a megyei és budapesti vezetők automatikusan a tagjai. Az elnökség állásfoglalása akkor szükséges, ha valamilyen a gazdaság működésének általános feltételeit, vagy a vállalkozások széles körét érintő ügyben van erre szükség. Az elnök önállóan képviselheti a kamarát, annak nevében vállalhat kötelezettségeket, a testület nevében ő tárgyalhat a kormánnyal.

A hvg.hu szerint a népszavazási kérdés megtámadásánál az a jogi vita lehet, hogy a kérdés megtámadása a gazdaság működésének általános feltételeit érintő ügynek számít-e, mert ha igen, akkor az az elnökség hatáskörébe tartozik. Csakhogy a lap úgy értesült, egyelőre senki nem akar eljárást indítani az elnökségen belül, noha az etikai szabályzat ezt megengedi a kamarai tagoknak az elnökkel, vagy elnökséggel szemben, ha az a gyanú, hogy túllépték a hatáskörüket. 

Annak, hogy ez miért nem történik meg mégsem, a cikk szerint több oka van:

"(...) Egyrészt egy ilyen eljárást lefolytatni nagyon hosszú volna, előbb a megyei kamarák elnökségén kellene átvinni a döntést, majd onnan az országos kamarai elnökség elé kiállni vele. Az is sokakat visszatart, hogy Parraghnak az MKIK élén nincsen olyan kihívója, akinek sokak szerint esélye volna szembeszállni vele.

A legfontosabb oknak azonban az tűnik: nem akarják az oroszlán bajszát rángatni – ez egyben magyarázza azt is, hogy miért kértek névtelenséget a nekünk nyilatkozók is. Ahogy egyikük magyarázta: a területi kamarai vezetők a kamarai feladataikat fizetés nélkül csinálják, a munkájuk mellett, ráadásul alapvetően a cégvilágból érkező emberekről van szó, akik az országos politikai harcokba nem akarnak belemenni. Főleg akkor nem, ha nem tudják pontosan, mekkora esélyük lenne a sikerre. Így pedig jobb híján személyesen próbálják meggyőzni az elnököt, hogy óvatosabban nyilatkozzon"

- olvasható a cikkben.

Forrás: hvg.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A bukott csempekereskedő fideszes gané' ráadásul még Bocskai ruhában virít! Szereptévesztésben él. Ez a szarházi a kormány érdekeit védi! Parragh László még mindig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara élén? Érzéketlen tuskóként, buta kivagyi szélhámosként. Mit-mit? Orbán gazdasági főtanácsadója ez az ember, ez súgja a jobbnál jobb ötleteket a vezér süket fülébe. Így aztán bármit megengedhet magának. El kéne tűnni a zavarosba ennek a Parraghnak is, Orbánostul, a NER-piszkokkal együtt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
A bukott csempekereskedő fideszes gané' ráadásul még Bocskai ruhában virít! Szereptévesztésben él. Ez a szarházi a kormány érdekeit védi! Parragh László még mindig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara élén? Érzéketlen tuskóként, buta kivagyi szélhámosként. Mit-mit? Orbán gazdasági főtanácsadója ez az ember, ez súgja a jobbnál jobb ötleteket a vezér süket fülébe. Így aztán bármit megengedhet magának. El kéne tűnni a zavarosba ennek a Parraghnak is, Orbánostul, a NER-piszkokkal együtt.
Néro
Olyan Fitymás ez is mint mikor a Fidesz kilépett a Néppártból ott se híííttak össze senkit még a párt a-laposukra is xarik Nagy Orr Bánjuk. Tetű banda.
Dr. Proktor
Milyen kamara az ahol az elnök a tagság által leválthatatlan?
Azért nyal, mert csak Orbán válthatja le...
Eladott Ország
Parragh : Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/139416721_3851362304921471_8015262218745500424_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=sL4teTgAjnMAX_T0TRF&_nc_oc=AQmW7fUqjCW5F5XoppN9qflLLONDqlpBYaKeFNw_JNMfeYagOhowEXTUQKNkvgHSHAE&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=0a20a9309a3085184a54727350fc9565&oe=61701671
Kiderült, hogy Parragh László, a nagyvárosi milliomos vállalkozó csakis a saját maga érdekében lobbizott nagy erőkkel az iparűzési adó csökkentéséért. Az látszik ugyanis, hogy a kormányzati intézkedés nem a bajba jutott embereket és vállalkozásokat segíti, hanem inkább a fideszes tanácsadó érdekeit szolgálja. Ugyanis Parragh érdekeltsége is azon cégek között van, amelyek pénzt takaríthatnak meg az iparűzési adó csökkentésével. Úgy tűnik azonban, hogy a fideszt nem érdekli, hogy az intézkedés miatt az önkormányzatok már az alapfeladataikat sem tudják majd ellátni, ráadásul a legtöbb bajba jutott vállalkozásnak nem is jelent érdemi segítséget.
www.facebook.com/gyongyosi.jobbik/videos/2515612895209718/
ómió
Milyen kár, hogy a járadék lerövidítői (arról is akart népszavazást Dugógeri efftárs?) is az efftársak voltak! Avagy mindenki fizesse azt hosszabb ideig csak ők ne?
human
" ilyen ügybe beleállni a küldöttgyűlés összehívása, vagy a megyei elnökök megkérdezése nélkül szabályellenes döntés volt."
Az Iparkamara mikor fogja már fel, hogy ők csak díszletek Parragh egyszemélyes Kft-jében? Pont ahogy mi is csak jobbágyok vagyunk Orbán zsebre vágott országában. Ők így állnak az emberekhez akiket elvileg szolgálniuk kellene nem, uralkodni rajtuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.