Bárki, aki az elmúlt években szakembert próbált volna hívni valamilyen házkörüli vagy egyéb munkához tapasztalhatja, hogy milyen elképesztő ember-hiány van, ennek megfelelően pedig, hogy mennyire elszabadultak az árak a szektorban. 

A munkáltatók valósággal vadásszák a szakembereket, derül ki a Profession.hu felmérése szerint, amiből kiderül, hogy a legnagyobb hirdetésszám-növekedés Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében történt – írja a Blikk.hu.

Ennyit keresnek a brutális szakember-hiányban, 41%-al több állás vár betöltésre, mint tavaly ilyenkor

Forrás: 123RF.com

Közel kétharmadával több szakmunkást keresnek a cégek, mint tavaly. Az építőipari álláshirdetések nőttek a legnagyobb mértékben, egész pontosan 41 százalékkal az elmúlt egy év alatt. Ebben a szektorban a járványtól függetlenül már évek óta szakemberhiány van, melynek fő oka a külföldre vándorlás, a szakma elöregedése és a megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótlás hiánya.

A legnagyobb mértékben a gépkezelők iránti kereslet nőtt: 113 százalékos növekedés mérhető az előző éves adatokhoz képest, amit a betanított munka (103 százalék), a felszolgáló, pincér, pultos (101 százalék), a konyhai munka (86 százalék) és a műszerész (83 százalék) követ sorrendben.

A kereslettel együtt a bérigény is megnőtt, átlagosan nettó 233 ezer forintra számítanak a munkavállalók. A lista élén a hegesztő-lángvágó szakma áll 382 ezer havi nettó fizetési igénnyel, amit a lakatos-géplakatos követ 353 ezerrel, egy villanyszerelő 328 ezer forintot kereshet, míg egy autószerelő és egy gépszerelő havi 320 ezret tehet nagyjából zsebre.

Forrás: Blikk.hu 

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Böszmefi tett anno ennek az ellenkezőjéről!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.