Továbbra sem tudnak dűlőre jutni az európai országok az orosz állami gázszolgáltató óriással az energiahordozó exportjának felpörgetéséről számol be róla a Napi.

Gondban a kormány – gázhiány várhat Magyarországra

A szakértők egy része súlyos helyzetet vizionál a fűtési szezon közepére. A legnagyobb baj, hogy a oroszok nem magyarázzák meg, miért nem hajlandók beadni a derekukat, hiszen az orosz Gazprom állami gázszolgáltató monopólium visszautasította, hogy a szállítási kapacitás maximumáig növelje Európába irányuló földgázszállításait, miközben a kontinens az energiapiacon kialakult alacsony kínálat és száguldva emelkedő gázárak miatt energiaválságba süllyedhet.

A Gazprom nem nem foglalta le a rendelkezésre álló szabad tranzitszállítási kapacitásokat Ukrajnán keresztül az októberi határidőre vonatkozó tendereken

– jelentette az orosz Interfax hírügynökség.

Ezt megelőzően az elmúlt két hónapban kétszeresére emelkedett a susogó energiahordozó ára a szabadpiacon. Az Egyesült Államokból és Európából is számos politikus azzal vádolja az állami vállalatot, hogy a Kreml utasítására geopolitikai nyomásgyakorlás céljából feszíti a húrt.

Az európai lakások, irodák és a vállalatok földgázellátásának 60 százaléka importból származik, a behozatalon belül az orosz gáz aránya 40 százalék. Látva a fenyegető válságot a fűtési szezonban az európai kormányok azon gondolkodnak, hogy több milliárd euró értékű támogatási programokat indítanak az elszállt gázárak kompenzálására. Európai parlamenti képviselők egy csoportja a napokban vizsgálatot követelt annak kiderítésére, hogy a Gazprom manipulálja-e a földgázpiacot.

Lehetséges, hogy az oroszok csak olyan engedélyt kapnak, amely a gázvezeték szállítási kapacitásának felére vonatkozik vagy olyat, amely kötelezi a Gazpromot, hogy a vezetéket bocsássa rendelkezésre más gázszolgáltatóknak is.

Ahogy arról mi is beszámoltunk Moszkva a minél hosszabb távú, minél nagyobb mennyiségre vonatkozó megállapodáshoz ragaszkodik, Orbán Viktor ez alól úgy mozogna ki, hogy a baráti viszony ne sérüljön a két ország között.

A mennyiségek témáját a külgazdasági és külügyminiszter látványosan kerülte. Pedig a lap információi szerint az oroszok elfogadni látszanak, hogy az eddigi, akár évi 8 milliárd köbmétert is meghaladó szállításaik után az új megállapodás csak évi 3-4 milliárdot biztosítana.

Mivel ez a lakosság jelenlegi fogyasztási szintje, az Orbán-kabinet ezzel úgymond a háztartások gázigényét biztosítaná be.

Az Orbán-kabinet a saját beszerzési szerződésének közelgő lejárta miatt egyáltalán nem pánikol, mert az ország akár a gáztárolókból is ellátható lenne.

Annak ellenére, hogy az export nem kifejezetten alacsony, az, hogy a Gazprom nem vásárol újabb szállítási kapacitásokat és nem indokolja meg, mit, miért tesz,

azaz a bizonytalanság elég okot ad arra, hogy a gázpiaci kereskedők többet kérjenek az energiahordozóért

– vélik a Sova Capitalnál.

Forrás: Napi

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Biztos, hogy túl erősen fogazott a Mi Istenünk. És fájt a Gazdának.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Biztos, hogy túl erősen fogazott a Mi Istenünk. És fájt a Gazdának.
Peller Anikó
Talán nem kéne az oroszokkal annyit baszkódni, mert jön a tél.. Az ukránok is szeretik a kardot csörtetni, de tavaly amikor az oroszok bevonultak a határra akkor azért csönd lett.
Csizmás Kond
...egy hete mondta Peti hogy a gázról megállapodtak az oroszokkal, most akkor miről hadoválnak ?
gina
Mi van putris és vizfejű? nem nyaltatok elég jól Putyin papának???
Gauntlet
már megint? nem úgy volt, hogy megegyeztek?
jesz
a medve nem játék...a debil unió szankciókat tart életben az oroszokkal szemben(amit az orosz nép érez meg)...Putyinnak elege van a Merkeli szarakodásból, és félgőzzel nyomja a gázt az ukrainán áthaladó fő csővezetéken...hadd izguljanak az unijós országok...arról nem is beszélve, hogy az unijós szankciót a mi mezőgazdasági exportunk is bánja...

Szóval a medve ráült a vezetékre...arról is csend van, hogy nagy mennyiségű "anyag" tűnik el az Európa felé húzódó vezetékből...Ukrajnába még bemegy az anyag(annyi, amennyi)Ukrajna másik végén a határt már kevesebb anyag hagyja el(az oroszok szerint)

Szóval szopás az egész...főleg, hogy hazánkban egy millió kémény füstöl boldogan, a greenpísz pedig csak hablatyol, de ötletük sincs a jobbításra.(ha lesz gáz,ha nem)

Amúgy olyan nem fordulhat elő, hogy nem lesz gázunk...ez csak rizsa.
Gyurka80
@gina: És te elég jól nyaltál a párodnak?
human
A hétköznapi rohanás közben teljesen elfelejtjük milyen sérülékeny a mi kis életünk. Pedig elég volt egyetlen elakadt hajó a Szuezi-csatornán, hogy ráébredjen mindenki mennyire függünk egymástól és természetesen a kitermelhető természeti kincsektől.
tudode
Na mi lesz a rezsiilárdddal:
.
---- Holoda Attila: soha nem lesz nyilvános, mennyiért vásároljuk a földgázt az oroszoktól
www.youtube.com/watch?v=5ZVH5y61xp8
---------------------------
.
Egyáltalán ez a mindenlétben ktékanál látja el az energiaügyeket is?
colibri
Azt hiszem, egy télvíz ideji gázellátási hiány azonnal megoldaná orbánék eltakarítását. Lehet, hogy egy tavaszi választást megelőző gázbalhé eltörölné a fidesz függőséget?
human
@colibri: Vagy ha egy Orbán-Putyin sajtótájékoztatón Putyin bejelentené, hogy csak Magyarországnak szállítanak extra gázt. Az meg Orbánnak hozna. Senki nem kérdezné miért-e kegy (EU folyamatos támadása természetesen), csak örülnének, hogy ezt is elintézte a Viktor.
karma1
@human: Nem lesz ilyen. putyinnak orban nem jelent mast, csak o a 77. bekiabalo alabardos... Magyarorszagot is lexarja, foleg, hogy orban egyre sulytalanabbra politizalja magat az EU-ban - kap majd nemsokara egy uzit putyinkatol, hogy "ennyi volt, viktor, pa' !"
Azert annakidejen merkel nyanya nmegepitette a mindenkit elkerulo orosz -nemet gazvezeteket - oket nen erheti majd semmifele meglepetes.
Egyebkent pedig nem a kormanynak lesz nehez, ha nem lesz gaz, mert koszonik szepen, Hatvanpuszta, a turai kastely es az osszes stadion futheto gyepe meg a futheto uszomedencekhez lesz elegendo gaz, tavfutes, olaj - MINDEN!
Itt mar megint a kisember sziv...:(
Gazella
@jesz: no problem hogy nem jut eszedbe, hogy van orosz-nemet gazvezetek a muttika javabol.
Itt a magyar lesz total szarban.
fűre lépni szabad
De hát nem rég volt hír, hogy a Szijjártó "ecsetfejű" Péter magállapodott a köcsög oroszokkal, hogy 30 évig gáz lesz... akartam írni: lesz gáz?
Vagy összekeveredtem a valóságot a kiterjesztett valósággal?

Szijjártó "ecsetfejű" Péter az anyjával vagy valaki mással - tök mindegy kivel, mert ez is megy a börtönbe: mással24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/120271270_202601487899076_7922338697400093750_o-e1601554600859-1024x578.jpg

Vagy ez az anyja?
Vagy mégsem?

Vagy mégsem megy a börtönbe?
Vagy mégis?

Ebben elhangoznak nem szép dolgok is az ellenzékre nézve, de összességében mégis...

www.atv.hu/videok/video-20210921-uszitas-zajlik-az-alaptorveny-ellen

Érdemes végig nézni az egészet, de idevonatkozóan: 10:27-től (csak erős idegzetűeknek)
csak úgy....
a 30 000 covid halott után jönnek a fagyhalottak ? magyarországon a fünek a stadionokban több túlélési lehetösége van mint eggyes falvakban a lakosságnak...
justhpeter
Tartsafel a kezét aki tisztán lát ezekben az ügyekben.
szaboria1
Nem értem ezt az egész gáz mizériát. Most van megállapodás vagy nincs. A másik ha az évi gáz fogyasztás kb 9milliárd m3 akkor a 4,3M m3 gáztározó hogy lesz elég?
Yoda69
Akkor O1G sovány disznó vágtában szaladjon putyinhoz. Jó melyen benyal neki, hátha akkor lesz gaz.
ómió
Micsoda ziccer lenne ez Böszme efftársnak egy évi többszöri gázáremelésre!
CsipkeRózsa
Arról volt szó, hogy megállapodtak:

"Szeptember végén születhet meg az új magyar–orosz hosszú távú gázszállítási megállapodás

– jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Szentpéterváron Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével tárgyalt. Az MTI tudósítása szerint közölte, hogy megállapodtak az érintett, Oroszországból érkező gázimport október 1-jétől hatályos szerződésének minden részletéről. Eszerint a szállítás tíz plusz öt évig tartana, azaz tizenöt évig, de tíz év után a vásárolt mennyiség módosítható, akár csökkenthető is. A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik, amelyből 3,5 milliárd köbméter az október 1-jétől üzembe álló szerb–magyar interkonnektoron keresztül érkezne, 1 milliárd köbméter pedig Ausztria felől."

www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/08/megszuletett-a-gazalku-4
Toller Béla
@Szevasztok: Te is csak akkor ijedsz meg, amikor már késő ! Putyinéknak nagyon kell a pénz, lerohadt a gazdaságuk (soha sem szárnyalt), te meg itt kajánkodsz ! A magyar tartalék szükségállapotban lenne elegendő télre, nagyon nem mindeghy, hogy milyen áron kell a többit megvásárolni ! Az oroszok még a leírt dolgokon is tudnak változtatni, baromira nem érdekli őket, hogy orbán vagy személyesen a jóisten várja a lét a másik oldalon, kizárólag a saját pillanatnyi köldökük érdekli őket !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.