A Magyar Színházi Társaság reagált a Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslatra, ami az SZFE új vezetőinek adna három értékes budai ingatlant – számol be róla a 24.hu.

Nem várt pofon Semjénnek – "Bűn lenne bármit adni Vidnyánszkyéknak"
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A javaslat elfogadása esetén a Színház- és Filmművészeti Egyetemet modellváltása óta vezető Vidnyánszky Attila által irányított alapítványhoz kerülne az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) több mint százötven éves klasszicista épülete, a Bajor Gizi Színészmúzeumként ismert, egykor a legendás színésznő magánvillájaként számtalan hírességet látott Stromfeld Aurél úti épület, illetve annak szomszédja, melyek közül az OSZMI Krisztina körúti épülete, illetve a telek szabadon eladható.

A Magyar Színházi Társaság (MSZT) állásfoglalása szerint annak elnöksége csak a sajtóból értesült a három ingatlannal kapcsolatos tervezetről, amit így értékeltek:

Eddig is fenntartással figyeltük az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését, de történelmi jelentőségű bűnnek érezzük olyan épületek esetében, melyek képletesen és morálisan nem csupán az állam, de a teljes színházi szakma tulajdonában állnak. Jelentőségük túlmutat az épületeken.

Az MSZT oldalán teljes terjedelmében olvasható írás szerint megnyugtató, hogy a nemrég befejeződött több tízmilliós beruházásnak köszönhetően most már modern raktárrészleggel rendelkező Bajor-villa elidegenítési és terhelési tilalmat élvez, de ez mégsem elég, hiszen

a villa és a hozzá tartozó kert, kerti tó, stb. egy dupla telekre épült, és bár a múzeum a 16-os szám alatt található, a villaépület környezeti egysége sérülne, ha a beépítetlennek minősített területet leválasztanák róla.

Az MSZT szerint további aggodalomra ad, hogy nem egyértelmű, pusztán az ingatlanvagyon, vagy a teljes fenntartói jogkör kerül-e az Alapítványhoz, hiszen amennyiben fenntartóváltásról is szó van, akkor a néhány éve a Petőfi Irodalmi Múzuem fennhatósága alá került, így már nem önálló OSZMI által kezelt műkincsek tulajdonosi jogai, illetve a szakmai felügyelet kérdése sem lesznek tisztázottak.

A mostani tervezet, amely az ingatlanokat alapítványi kézbe helyezné, megítélésünk szerint elővetíti annak a veszélyét, hogy előbb vagy utóbb eladnák a két nem csak tényleges értéke, hanem szimbolikus jelentősége miatt is fontos épületet, ami a magánkezdeményezés révén létrejött Bajor Gizi Színészmúzeum esetében helyrehozhatatlan erkölcsi kárt jelentene

– zárul az állásfoglalás, ami egyben kéri a törvényhozókat, hogy ne szavazzák meg a benyújtott javaslatot.

Forrás: 24.hu 
Címlapkép: Bruzák Noémi / MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
Tényleg nem értem: senki nem tudja felemelni a szavát a szabadrablás ellen? Csak úgy hagyjuk,hogy teljesen kisemmizzék az országot?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Bűn lenne? Igen, szóval a szokásos! =))
Havanagi
Tényleg nem értem: senki nem tudja felemelni a szavát a szabadrablás ellen? Csak úgy hagyjuk,hogy teljesen kisemmizzék az országot?
justhpeter
Valóban ki kellene tömni az egész SZFE kuratórium tagjait, de nem értékes ingatlanokkal, hanem fűrészporral és húgylével, aztán kiállítano őket a Karmelita elé szobornak.
ómió
Alföldi "Robertáéknak" tuti rendben lenne!
vitriol
ezek már éjjel-nappal azon tanakodnak, mit lehetne még eltulajdonítani, nehogy a hátralevő fél év lopások nélkül teljen el!
Yoda69
Semmilyen jóska megint csöcsre futott.
Inkább Terry Blackhez kéne vissza járnia cumizni, akkor az ország is jobban járna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.