Nem lehet szülni 13:30 után a mátészalkai kórházban.

Csak a kitolási fázisban lévő kismamák szülhetnek ügyeleti időben a mátészalkai kórházban

A fotó illusztráció. Pixabay cco

Nem lehet 13:30 után szülni a Mátészalkai Kórházban – a megdöbbentő történetről a MátészalkaLeaks nevű Facebook-csoport számolt be – szúrta ki a Blikk. Mint írják, éjszakánként akár egy mentőautóban lezajlott szülés is lekötheti a Mátészalkai Mentőállomás teljes kapacitását.

A Facebookon azt írják:

Pár napja kezdtünk el foglalkozni azzal az üggyel, amely a mátészalkai és környékbeli áldott állapotban lévő nőket érinti. Tömegesen fordultak a MátészalkaLeaks csoporthoz olyan hölgyek, akik pár napja, pár hete adtak életet gyermeküknek, de sok olyan levelet és kommentet kapunk, ahol a terhes nők érdeklődnek arról, hogy mire készüljenek szülésnél. 

A levelek többségéből világosan látszik, és ezt egészségügyi dolgozók is alátámasztották a MátészalkaLeaks csoportnak, hogy

a Mátészalkai Kórházban ügyeleti időben, 13 óra 30 perc után nem lehet szülni.

Hozzáteszik:

Volt akinél 22 óra 30 perckor indult meg a szülés, elfolyt a magzatvíz, a kismama már a 40.héten járt, az ügyeletes orvos továbbküldte a kismamát az 52 kilométerre lévő nyíregyházi intézménybe, ráadásul az utat személygépkocsival kellett abszolválni.

Egy másik asszonynál a vártnál 4 nappal korábban indult be a szülés, de a mentős tanácstalan volt, hogy hova szállítsa a vajúdó nőt, mondván: a Mátészalkai kórház mostanában nem fogad szülő nőket, ügyeleti időben. Az érintett nő elmondta: az ügyeletes orvos azt kommunikálta felé, hogy

csak a kitolási fázisban lévő kismamák szülhetnek ügyeleti időben Mátészalkán, vagy akik már több gyermeket is világra hoztak, hiszen belőlük szinte kipottyan a baba

A kismamák szerint azért kell a szülő nőket Fehérgyarmatra, illetve Nyíregyházára szállítani, mert a kórházban nincs elegendő személyzet. A csoport információi szerint a mentők kapacitása az elmúlt hónapokban nem változott a Mátészalkai Mentőállomáson: hétköznap nappalonként négy, hétvégén nappalonként három, viszont hétköznap és hétvégén éjszakánként csak kettő mentőautó fut.

Hozzátették: egy mentőben lezajló szülés után nem szállítható a kismama a gyermekével együtt, így az egyikhez külön mentőautót kell küldeni, ez az előírás pedig lekötheti a Mátészalkai Mentőállomás teljes kapacitását.

Amennyiben Mátészalkán már nincs szabad kocsi, járművet indítanak Nyírbátorból, Vásárosnaményból vagy Fehérgyarmatról, de ezek 20 kilométerre vannak Mátészalkától. Szívinfarktus, stroke, újraélesztés, súlyos baleset esetén pedig minden perc számít.

Forrás: facebook.com/MateszalkaleaksBlikk.hu

Címlapkép: Pixabay cco

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Helyes! Azok a nők tanuljanak végre egy kis fideszes rendet. Ne kezdjenek el akkor szülni, amikor csak úgy eszükbe jut, ahogy esik--úgy puffan.
Most majd rendet tanulnak és visszatartják addig, amíg a bölcs rendelet kiagyalója a világra hozza a számukra megfelelő időpontot és rendelkezést.
Hová is lenne ez az ország, ha a Mi Bölcs Vezetőnk és emberei nem tanítanák a népet ""nem óvodás fokon"".
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Helyes! Azok a nők tanuljanak végre egy kis fideszes rendet. Ne kezdjenek el akkor szülni, amikor csak úgy eszükbe jut, ahogy esik--úgy puffan.
Most majd rendet tanulnak és visszatartják addig, amíg a bölcs rendelet kiagyalója a világra hozza a számukra megfelelő időpontot és rendelkezést.
Hová is lenne ez az ország, ha a Mi Bölcs Vezetőnk és emberei nem tanítanák a népet ""nem óvodás fokon"".
CsipkeRózsa
Az egészségügyi intézményeknél időfoglalás után adnak beérkezési időpontot.
Peller Anikó
Már mindannyian a kitolási fázisban vagyunk.

'Ha mégegyszer halomrajutok teljesen tönkreteszem ezt az országot'
justhpeter
Erről vajon mit mond Kásler mekkmester, Novák Katalin gazdagcsaládgazdagító miniszter és Schmidt Mária gender szakos történész ?
vacsi
Ha e miatt egyetlen kisbaba vagy anyuka is meghal... Márpedig erre jó esély van!
Málna
@vacsi: Miért halnának meg? A vajúdásba nem szoktak belehalni.
namihami
@Málna: Te tényleg nőnemű vagy? Hallottál már pl. farosfekvésű szülésről? Vagy amikor idő előtt válik le a méhlepény? Esetleg a baba nyakára tekeredik a köldökzsinór és az egész kórház rohamléptekkel rohan segíteni?
Nem szoktam (vagy csak nagyon a végső esetben) ekézni a kommenttársakat, de te azért komoly eséllyel hajtász a ""Halfarok-rend"" (csak így akarok utalni rá) címért és az azzal járó dobogós helyért.
Málna
@namihami: Szerintem te ebben a kérdésben ne akarj kioktatni egyetlen nőt sem, pláne olyat, aki már szült is. Picit érdeklődj, nézz utána a dolgoknak. Utána beszélhetünk a témáról.
namihami
@Málna: Csak úgy mellékesen, a nejem szülésznő. Szülni még valóban nem szültem (genetikai okok miatt), de (többek között) a vele való konzultáció (nem az orbáni, itt csak ketten voltunk és szóban, ingyen) talán feljogosít egy, a szakmát értő szakképzett véleményének megírására.
Málna
@namihami: Akkor konzultáljál vele még egy kicsit...Meg az sem árt, ha még egyszer elolvasod, hogy miről is van szó.
namihami
@Málna: HOSSZÚ.
Nem akarok többet hozzáfűzni a dologhoz, de az tényleg nagy mázlinak mondható, hogy (bár a szüléssel kapcsolatos végzettségét nem ismerem), de hajlandó vagy egy, a szakmát tanult, vizsgázott és gyakorolt szülésznők is hajlandó vagy kioktatni.
Tipikus fideszes mentalitás. Nem értek hozzá, de még a szakembert is ki akarom oktatni.
vacsi
@Málna: Természetesen, általában nem. De ha mégis gond van - na, az viszont nagyon nagy gond, és sajnos, végződhet halállal, ha nincs időben segítség.
Málna
@namihami: Téged oktattalak ki. Te szülésznő vagy?
Tizenöt perces autóútról beszélünk, egy vajúdás kezdetén, valószínűleg órákra még a kitolási szakasztól. Sokan ennél messzebb laknak a legközelebbi kórháztól. Én a fővárosban szültem, de forgalommentes időszakban is több idő volt ennél, míg a kórházba értünk. Mi a probléma?
Málna
@vacsi: Akinél gond van, azt nem fogják továbbküldeni. Mi van azokkal, akik eleve messze laknak a legközelebbi kórháztól?
Clavigo
@Málna: Asszem,,te hülyébb vagy ,,mint a Shikari nevü körösztanyád,,,nagynénéd,,stb.Kibaszott sötét vagy Szamóca...
Málna
@Clavigo: Neked soha nincsenek érveid. Szerintem azt sem tudod, mi az. Ennyit tudsz, ennyi vagy. Nulla. Semmi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.