Látványos önellentmondásba keveredett az oltási hajlandóság növelése ügyében Orbán Viktor. Amikor ma arról beszélt, hogy senkire nem tudja rákényszeríteni a vakcinát, mivel ezt „a magyar ember gyomra nem veszi be” – számol be róla a HVG.

Kötelező oltás: Orbán kínos helyzetbe lavírozta magát – felelősséget kellene vállalni, de csak hárít a kormány
Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Ennek ellenére az egészségügyi dolgozók számára már kötelezővé is tette az oltást. Azzal is kínos helyzetbe lavírozta magát, hogy miután kommunikációjában az oltást tette meg a járvány elleni elsődleges, sőt egyetlen fegyvernek, az immunizálási program kifulladt.

A kabinet az egyéb védekezési módok, például a maszkviselés puszta felvetésétől is ódzkodik, de attól is, hogy akár pozitív, akár negatív ösztönzőket kapcsoljon a vakcina felvételéhez – vagyis praktikusan az oltási igazolványhoz. Ami viszont így nem több értelmetlen plasztikdarabnál.

A nemzetközi példák azt mutatják, hogy az oltottaknak kínált pluszjuttatások és az oltatlanok eltiltása bizonyos szolgáltatásoktól hatékony intézkedések.

Minderről azonban szó sem esik, vélhetően azért, mert a kormány úgy kalkulál, hogy másfél évnyi járványüzemmód után a választópolgárok már erősen berzenkednének az újabb korlátozások ellen.

Az oltás kötelezővé tétele is csak furcsán, mandinerből merült fel:

azzal, hogy nem ezen, hanem valamilyen alternatív megoldáson gondolkodnak az illetékesek.

Készül viszont az úgynevezett vállalati fehér könyv második verziója, az oltási kedvet ösztönző és a céges közösségeket védő ajánlott intézkedések gyűjteménye.

A cél nem a dolgozók büntetése vagy kényszerítése, hanem az oltási hajlandóság növelése, a vállalkozások és az alkalmazottak védelme

Ilyen intézkedés lehet például az oltottak és oltatlanok elkülönítése a munkahelyi közös terekben, és ilyen lenne, ha bizonyos munkakörökben elő lehetne írni az otthoni munkavégzést.

Felmerül továbbá a napi rendszerességű teszteltetés is, kérdés azonban, hogy honnan lenne ilyen mennyiségű teszt, és hogy ki állná a cechet. A gyakori tesztelést a Magyar Szakszervezeti Szövetség is jó ötletnek tartja, de csak akkor, ha a dolgozók számára ingyenes. 

Ahogy ebből is kiderül:

jogalkotásra van szükség, nem pedig a felelősség munkáltatókra hárítására.

Goda Mark ügyvéd, munkajogi szakjogász úgy véli, hogy

Ami a jogi lehetőségeket illeti, alapvetően nem munkajogi, hanem alapjogi kérdés, hogy kötelezhetők-e a polgárok a vakcina felvételére.

Goda Mark tapasztalatai szerint a vállalkozások egyelőre kivárnak, nem vezetnek be intézkedéseket, amíg meg nem születnek a jogszabályok.

A további ügyvédi is szakmai véleményekről a HVG360 cikkében olvashat bővebben.

Forrás: HVG
Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
orban egy idióta dilettáns barom. Azzal, hogy halogatja a védekezést a 4. hullám ellen, csak azt fogja elérni, amit a 3.hullamban is, hogy drasztikusan fel fognak futni az eset számok. Az oltas onmagaban semmire sem jo, foleg ugy hogy csak 5+millio ember van beoltva. Maszk, teszteles, karanten a megoldas. AZONNAL. De szerintem mar igy is keso, mert a sok tomegrendezveny megtette a hatasat. Csak a papa kiseroi kozul 4 pap kapta el, akkor gondoljunk bele hogy a tomegben mennyien.
Lehet hogy most nem fog 30 ezer magyar meghalni, de ez nem vigasztalja azokat, akiknek szuleit, nagyszuleit, vagy epp a gyerekuket el fogja ragadni virus.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
Hány oltást is kapnak kötelezően a gyerekek? Azt beveszi a magyarok gyomra? Vagy jobb volna egy paralízis- vagy himlőjárvány?...
justhpeter
@renitencs: Ezt te mondhatod, de egy miniszterelnök a kormánya nevében nem. Mondom ezt úgy, hogy kétszer be vagyok oltva és el is kaphattam utána egy tesztel igazoltan.
tudode
Persze, hogy hárít, hiszen annyi munka van, hogy amint vége a vadászati cirkunprárédénak
.
2021, novemvómber 29-december 4-ig új buli lesz, valami
.
PLANET BP. 21. FENNTARTHATÓSÁGI EXPO VILÁGTALÁLKOZÓ
planetbudapest.hu/
------------------------------
.
Aki nem oltatta be magát vessen magára, az egészségügy, pedig rokkanjon bele!
tudode
Kieg
.
Ebben a hónapban lesz a Budapest Borfesztivávál 23-26-ig
.
aborfesztival.hu/hu
human
@tudode: Mivel a vadászok is isznak bort ezért a borfesztiválon sem terjed a vírus.
ómió
Még ő mondta, hogy az "egészségügyi dolgozók kivételével"! Már megint a "szelektív efftársi emlékezet" zavar be?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.