Évekkel ezelőtt, amikor hivatalossá vált, hogy a Paks2 atomerőművet az oroszokkal építteti a magyar kormány, azzal indokolták a sietséget, hogy Paks1 blokkjait lassan le kell állítani, és a Paks2 a 2020-as évek közepétől már termelhet is áramot, amikortól elkezdődne a most még egyetlen atomerőmű blokkjai működésének végső fázisa – számol be róla a 24.hu.

Akadozik Paks2 – meghosszabbítanák Paks1 üzemben tartásának idejét
Kép: MVM

Paks2 pedig lassan halad, szakemberek már évek óta pedzegetik, hogy lenne lehetőség Paks1 blokkjai élettartamának meghosszabbítására. És most már a Paks1-et üzemeltető MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kóbor György sem titkolja, ezen agyalnak.

Teljesen más a geopolitikai környezet, mint amikor döntés született a Paks II-es beruházásról. Európában mindenhol felgyorsult a szenes erőművek kivezetése. Ilyen értelemben az, aki nukleáris kapacitást épít, geopolitikai erőt létesít. Mivel energetikai szempontból lenne értelme, tulajdonosi oldalról nálunk is felvetődött, hogy vizsgáljuk meg a meglévő blokkok üzemidő-hosszabbításának a lehetőségét.

- mondta el az Indexnek adott interjúban Kóbor.

A mai Paksi Atomerőmű nem ugyanaz, mint amit anno megépítettek. Folyamatosan fejlesztjük, modernizáljuk, így a mai napig az egyik legbiztonságosabb létesítmény. A normál fejlesztéseken túl bizonyos elemeket a fukusimai események után javítottunk, cseréltünk, most is folyamatban van egy kiemelt irányítástechnikai

rekonstrukció

- fejtette ki a lapnak.

De nem egyhamar lesz erről elhatározás. Ezt azzal magyarázta az elnök-vezérigazgató: 

meglátjuk, mit tudunk csinálni a plusz 10 évvel, ha folytatódik a termelés, de mivel a világ energiaigénye évről évre növekszik, az alaperőművek által termelt energia felértékelődik.

Szerinte ez egy összetett és hosszabb folyamat. Döntés rövid távon nem várható az ügyben.

Forrás: 24.hu 
Címlapkép: MVM

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@Shikarescu: Sugárzik belőled a hülyeség!...
Qqberci
"energetikai szempontból lenne értelme, tulajdonosi oldalról nálunk is felvetődött"

Akkor már csak a metallurgus szakembereket kell megkérdezni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.