Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szombaton Sárospatakon.

Orbán Viktor nagy bejelentést tett
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő beszédében kiemelte:

a magyar vidék feladata a magyar létezés természetes és egészséges állapotának biztosítása. Ideje végre rendezni Magyarország tartozását a vidékkel szemben, helyre kell állítani azt a méltóságot és azt az erőt, amelyet elvettek a magyar vidéktől

- fogalmazott.

Hangsúlyozta:

egy egyetem felavatása önmagában is rendkívüli esemény, de az is legalább ennyire felemelő, "ha egy régi adósságunkat tudjuk végre megnyugtatóan rendezni". Most "egyetemet is avatunk, adósságot is rendezünk"

- fűzte hozzá.

Micsoda dolog az, hogy csak most létesül önálló egyetem azon a helyen, amit a Bodrog parti Athénként is emlegettek egykor; szinte bűn, sőt egyenesen hiba, hogy eddig nem volt önálló egyetem abban a városban, ahol a magyar szellem oly régóta otthonra talált

- mondta.

Kifejtette:

az adósság felhalmozásának okait a múltban kell keresni. Az elmúlt száz év magyar történelme – "a száz év magyar magány" történetének évei – alatt Magyarország megfeledkezett a vidékről – mondta, rámutatva, kezdődött mindez a vesztes világháborúval és Trianonnal, a háborúban ugyanis megbomlott a főváros és a vidék közötti egyensúly, "Trianon pedig megadta a kegyelemdöfést", korábban egybetartozó térségek szétszakadtak és perifériákká váltak.

A miniszterelnök közölte:

ezután a kommunizmus erőltetett iparosítása és a szocialista városiasítás a vidék kárára történt, falvak néptelenedtek el, szárnyaló szellemi központok váltak provinciálissá. A kommunistáknak az ország egyet jelentett a fővárossal, a vidékre pedig másodrendű Magyarországként tekintettek – mondta.

Megjegyezte, hogy a rendszerváltás sem orvosolta ezt a történelmi igazságtalanságot, "a kétszer is visszatérő kommunisták" számára sosem volt fontos a nemzeti eszme és a vidék, a rendszerváltoztatás után a vidék leszakadása nem állt meg, hanem folytatódott.

Orbán Viktor kiemelte:

a nemzeti kereszténydemokrata kormányoknak azonban a vidék "nem valaminek a széle, a perifériája, hanem valaminek a közepe, a veleje". "A mi szemünkben a főváros és a vidék egységet alkot"

- fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott, "a vidéki levegő hazafivá tesz", itt még él az a magyar észjárás, testtartás, habitus, amely megmaradásunk alapját képezi a jövőben. Innen "táplálkozik a magyar küldetéstudat, amely értelmet ad életünknek, alapját szolgáltatja jogainknak, ránk rója kötelességeinket és kijelöli céljainkat" – mondta.

Arról is beszélt, hogy Hegyalja különleges térsége Magyarországnak, "itt a hely szelleme az, hogy ez a szellem helye". A közelben van II. Rákóczi Ferenc fejedelem szülőhelye, Sárospatak a magyar reformáció rendíthetetlen bástyája, itt van a modern magyar nyelv bölcsője, "és itt van a bor" – sorolta.

A miniszterelnök szerint az a tény, hogy a borászat mesterségét, a pedagógiát és a kulturális örökségvédelmet oktató egyetemet egy szabadságharcos kereszténydemokrata kormány hozza létre itt, maga a megtestesült szükségszerűség.

Kitért rá:

a térségben hamarosan nagy dolgok fognak történni az egyetemen túl is, közútfejlesztések, városrekonstrukció, idegenforgalmi, mezőgazdasági és ipari beruházások tucatjai indulnak el. Olyan szintű fejlesztés kezdődik, amilyenre az elmúlt száz évben nem volt példa

- jelentette ki.

Orbán Viktor szavait azzal zárta: "azt kívánom önöknek, ragadják meg az esélyt, legyenek egy erősödő, egyre magabiztosabb nemzet büszke polgárai, akik szomjazzák a bölcsességet és az erkölcsi tanítást".

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Mindenesetre az egyetemi alapítványnak gyorsan ajándékozott egy kis birtokot is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sgl
@Clavigo: az egy olyan mértékű bírósági csalás amire nem sok példa van.

Törvény írja elő a kft taggyűlések formáját, követelményeit stb.
Mindenben megfelet ennek ere a hülye picha - fidesz közeli feelség,- kitalálja, /vagy súgják/ nem taggyűlés, tagok gyűlése volt.
Ez mi?
Azt nem értettem akkor az ÉS miért nem viszi tovább, hiszen első fokon nyert.
kissé felnőttem
és mi az igazság a nagy bejelentésbe hasonlít a tőbbihez? na akkor olyan mint a pedagógusok bére meg az egy gyerekes családi pótlék? az előbbi csak évek óta igérgetés a másik meg aprópénz aztán kürtők zengik európaszerte a családbarát maszlagodat? lenyultátok a vidéket vagy keveselled ?
Giovanni Alba
Erre most nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogják a két dolgot összesimítani.
1. pestbuda.hu/cikk/20210719_kezdodik_a_jozsef_fohercegi_palota_rekonstrukcioja
2. "a nemzeti kereszténydemokrata kormányoknak azonban a vidék "nem valaminek a széle, a perifériája, hanem valaminek a közepe, a veleje". "A mi szemünkben a főváros és a vidék egységet alkot"
Paloták, paloták, mindenütt paloták, a vidék levegője szabaddá tesz ... meg ilyesmi.
kissé felnőttem
na kérdésem és mindezt a felvett hitelekből ? na ne és te fogod visszafizetni a hitelezőnek röhögni szabad . 11 év kevés volt a 13- havi nyugdíj visszaállítására ? vagy most gáz van és nem lesz gáz? fűteni vagy tele a gatya? kb 30 évi nemzeti jövedelmet osztogattál alapitványokba 36 évre koncessziót hogy legyen aki pénzel téged a háttérből hulladék téma aztópálya téma 5 kaszinó téma hát akkor miért nem tellik a kórházakra pedagógusokra meg a szegényekre nincs hajlandóság pénz dögivel akkor??? vagy módszer a tuléléshez kevés már amit igérgetsz .
terlasz
Szeretné. ha a vidék és fővárosa Debrecen jól megnyerné neki a választást.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Dzsudzsák marad a DVSC csapatkapitánya
Sport - 2022. July 1., 15:07
Dzsudzsák marad a DVSC csapatkapitánya
Mi az izzítógyertya és a gyújtógyertya?
Technika - 2022. June 30., 20:09
Mi az izzítógyertya és a gyújtógyertya?