Dobrev Klára a miniszterelnök-jelöltek péntek esti vitáján újra arról beszélt, hogy egyszerű többséggel is hozzányúlhatnak az alkotmányellenes kétharmados törvényekhez – írja az Index.hu.

Karácsony ezért nevezte politikai humbugnak Dobrev ígéretét
Fotó: MTI/Kovács Attila

Karácsony Gergely viszont leszögezte, hogy nincs már olyan jogász Magyarországon, aki azt mondaná, hogy egyszerű többséggel, jogállami módon meg lehet változtatni a kétharmados törvényeket, Dobrev Klára javaslata egy politikai humbug.

Karácsony Gergely közösségi oldalán megosztott bejegyzésben magyarázta el, hogy miért nevezte politikai humbug az ígéretet.

Közös választási győzelemre és közös kormányzásra készülünk. De éppen ezért nem seperhetjük szőnyeg alá, ha van közöttünk vita valamiben. Nem maradt idő ennek kifejtésére tegnap este. De tartozom azzal a riválisaimnak és a választóknak, hogy elmagyarázom, miért tartom károsnak, hogy Dobrev Klára és más miniszterelnök-jelöltek is azzal kampányolnak, mintha csak politikai bátorság kérdése lenne egyszerű többséggel felülírni a kétharmados törvényeket. Szerintem ez nem bátorság, hanem botorság.

- kezdi bejegyzését.

A sokat emlegetett szakszerű kormányzás jegyében ideje belátni: nincs egyetlen mérvadó jogász Magyarországon, aki Dobrev Klára javaslatával egyetért. Egyetlenegy sem. Az ezzel kapcsolatos vitát elindító Vörös Imre volt alkotmánybíró is azt hangsúlyozza már, hogy ő csak diagnózist adott arról, hogy a Fidesz lebontotta az alkotmányosságot Magyarországon, de ezt a helyzetet szerinte sem lehet asztalborogatással megoldani. Fleck Zoltán egyetemi tanár, a vita másik karakteres résztvevője a múlt héten mondta ki maga is, hogy nem lehet legitim módon módosítani az Alaptörvényen egyszerű többséggel. És egyetértek Majtényi Lászlóval: az egyszerű többséggel való alkotmányozás azokat az egylépéses sakkozókat idézi, akik nem számolnak azzal, hogy a lépésüknek következményei lesznek. Vagyis Klára javaslata első ránézésre tetszetősnek tűnhet, de ténylegesen a társadalom szétzilálódásához, és éppen ezért a jogtalanság útjára lépő kormány bukásához vezet, rövid időn belül.

Kiemelte:

Ha valóban szakmai kormányzásra készülünk, akkor miért javaslunk olyat, amivel egyetlen hozzáértő szakértő sem ért egyet? Ráadásul a NER lebontásához semmi szükség közjogi barkácsolásra. Nem államelméleti vitákra van szükség, hanem pont arra a bizonyos bátorságra, ami nem a kommunikációs szlogenek leírásához kell, hanem a határozott és hatékony kormányzati cselekvéshez. Orbán rendszere nem jogállam, alapját sem a jog adja. Ez a rendszer fogatlan oroszlán közpénz nélkül.

Hozzátette:

Ezerszer elmondtam: el kell zárni a pénzcsapokat és működésbe kell hozni a kormány alá tartozó nyomozó szerveket, és ez a rendszer kártyavárként összeomlik. Méghozzá hónapokon belül. Erre van programom, erre van konkrét cselekvési tervem, ennek végrehajtására hívom az ellenzéki szövetségeseimet.

Úgy gondolja, ebből "természetesen nem következik, hogy ne kellene mindent megtenni azért, hogy Magyarországnak legyen végre valódi alkotmánya."

De ne csapjuk be magunkat, és végképp nem csaphatjuk be a választóinkat azzal, hogy ez egy csettintésre sikerülhet. Kezdjük azzal, hogy az új kormány nem az Alaptörvényre, hanem az alkotmányosság helyreállítására tesz esküt – ezt egy egyszerű feles törvény módosításával elérhető.

Bejegyzését azzal zárta:

De ne akarjunk Orbánabbak lenni Orbánnál. Orbán alkotmányát nem cserélhetjük le Dobrev-, vagy Márki-Zay-, és főleg nem Karácsony-alkotmányra. Csakis Magyarország alkotmányára. Ne visszavágóra, hanem valódi változásra szövetkezzünk, ne valamiféle bosszúra, hanem igazságtételre, politikai humbug helyett határozott cselekvésre, ne a múlt mérgező vitáit akarjuk újra megvívni, hanem foglalkozzunk a jövővel. Én nem érem be kevesebbel. Mert csak így tudjuk újraegyesíteni Magyarországot.

A teljes bejegyzés itt tekinthető meg:

Forrás: Index.hu, Facebook
Címlapkép: MTI/Kovács Attila

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
Persze tudjuk Gergely! Te a bűnözőkkel való konfrontáció helyett inkább kitünteted őket!
Toller Béla
Nem értem ezt az embert ! Most kötnek csomót a pimpijére Budapesten, egyfolytában és minden nap egy újabbat ! És akkor békésen együtt akar működni ennek a rendszernek az embereivel ? Nyomoztatni akar ennek a rendszernek a pintérjével, annak a beosztottjaival ? Mégis, milyen törvények alapján ? A rendkívüli vagy az azt megelőző törvények alapján ? A kiiktatott törvények alapján ? A törvényeket felülíró kormányrendeletek alapján ? Az ember esze néha megáll, de akkor éppen ne törekedjen a végrehajtó hatalom élére !
Eladott Ország
Vörös Imre korábbi alkotmánybíró: "Ha azt mondjuk, hogy 2010 után önkényuralom épült ki, akkor fel kell tennünk a kérdést, hogy be kell -e tartanunk a nem jogállam törvényeit." ÉS A 2014-BEN és 2018-BAN RENDSZERSZINTŰ CSALÁSSAL ÚJRAVÁLASZTOTT KORMÁNY TÖRVÉNYEIT?!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/186508265_1110182329461673_6245607252246722201_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=xg17uZMh7hIAX9FlRda&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=d44bec121fb0220deb911fc2fa44fd81&oe=61761A29
Eladott Ország
Akkor Karácsony szerint tiszteletben kell tartani a bűnöző és politikai prostituált (migráns román) cigány diktatórikus lépeseit. Igaz ő tíz év alatt építette le a jogállamot, a fékek és ellensúlyok rendszerét és szarta telibe a demokráciát!
ómió
Akkor, ez a "koalíciós egyetértés" újabb "csúcsa"?
kereső
"Ahhoz szoktunk, hogy békés elitek megegyeznek mindenféle átmenetekről. Ez a mostani diktatúra azonban nem olyan, amelyet így lehet felszámolni, szükség lesz a választókra. Nem azt kellene nekik mondani, hogy minden OK, majd megoldjuk, vannak jó jogászaink. Hanem azt, hogy csapdában vagyunk, arra szavazzatok, hogy ezt a nehéz helyzetet közösen oldjuk meg. A közös itt azt jelentené, hogy nem csak a most ellenzéki pártok, hanem minden demokratikus értékrendszerű polgár vegyen részt egy alkotmányozási folyamatban. Minden polgár egyforma eséllyel. Ebben segítsenek a mérvadó szakemberek, de a folyamat politikai természetű. Ne akarjon senki sima többséggel alkotmányozni! De ne tekintsük a fidesz alaptörvényét alkotmánynak.

Egy alkotmány megalkotásához a kétharmad sem elég, ne legyen elég semmilyen parlamenti többség. Ekkor lehet köze egy demokratikus politikusnak egy mesterségesen dezintegrált ország politikai közösséggé integrálásához.

Van még egy csomó szakmai, politikai és morális kérdés. Ezekhez akkor jutunk el, ha a rezsim lebontásának közjogi programjáról szükségszerűen radikális mondatokat nem tekintjük humbugnak. Humbug a következő mondat: az alaptörvény alkotmány.”

Fleck Zoltán- jogtudós

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.