Újra városi ranggal büszkélkedhet a régóta nagyközségként működő Kiskunlacháza, szombaton azonban 150 év után visszakapta a címet Áder Jánostól. A történelmi pillanatot egésznapos progamsorozattal ünnepelték a Pest megyei településen – számol be róla az Index.

Magyarország visszakapott egy várost – Áder Jánost és Gulyás Gergely is közreműködött
Fotó: llyés Tibor/MTI

Régi nevét már 1285-ben is megemlítette egy oklevél, és a mezővárosi rangot 1839-ben érdemelte ki. A jelenlegi település 1950-ben alakult ki két önálló falu, Kiskunlacháza (Lacháza) és Pereg összeépüléséből, majd hivatalos egyesítéséből, és így eddig a környék legnagyobb nagyközségének számított.

Kiskunlacháza a térségben meghatározó szerepet tölt be, ezért úgy gondoljuk, hogy méltó helye van Magyarország városai között. Köszönhető ez az elmúlt 15 év dinamikus fejlődésének, az itt élő polgárok alkotóerejének, vállalkozó szemléletének, egy közösség tenni akarásának és folyamatos megújulásának. Egy város nemcsak egy fizikai értelemben jól körülhatárolható, nagy lakóegység, hanem egy élő, lüktető, évszázadok alatt formálódott közösség a maga tradícióival, varázsával és vonzerejével

– mondta Répás József polgármester.

Az ünnepség kezdetén Gulyás Gergely adta át a várossá válást jelképező oklevelet a polgármesternek, ezután családi programok, zenés és színpadi produkciók, fényfestés, torta és faültetés várta a szórakozni vágyókat. 

Forrás: Index
Címlapkép: llyés Tibor/MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

relatív
A városnak fogalmi meghatározását törvény írja elő, melynek megfelelve az elnevezés automatikus, és azt sem az említett, sem más nem ' adja ' !!!
relatív
Persze a meghatározás nem csak kiváltsággal, hanem kötelezettségekkel IS jár, éppen a törvény megfogalmazása szerint !
Klubtag
index.hu/belfold/2020/09/25/orban_megalljt_parancsol_a_varosoknak/

..."EGY-EGY VÁLASZTÁSI CIKLUSBAN AKÁR 25-30 NAGYKÖZSÉGNEK IS KIOSZTOTTAK VÁROSI SARZSIT."...
Toller Béla
Át kell menni rajta, ez a baj ...cukkoljuk fel, hogy igazi város nem lehet meg sportcsarnok és elkerülő út nélkül !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.