A családokat nem lehet felülírni, a családnak nincs alternatívája, mindig is a család lesz a mainstream – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot értékelve.

Novák: a családokat nem lehet felülírni

Fotó: Facebook

Novák Katalin a műsorban örömének adott hangot, hogy sokan vettek részt a rendezvényen, amelyen közösen állapították meg: a családnak nincsen alternatívája és a demográfiai problémákkal foglalkozni kell. Hozzátette: mindenki egyetértett abban, hogy a demográfiai problémákra kifejezetten nem a tömeges bevándorlás a megoldás, hanem épp ellenkezőleg, a családok támogatása – írja az MTI.

A miniszter nagy dolognak nevezte, hogy megállapodás született az állam- és kormányfők között, amelyben kimondták, a családok támogatása kiemelten fontos, a demográfiai problémákat a családtámogatásokkal is meg lehet oldani, valamint azt is, hogy az európai uniós forrásoknál a demográfiai típusú kihívások kezelésére is kell támogatást adni.

Rámutatott: emellett nyolc európai uniós országgal miniszteri szintű megállapodást is kötöttek, amely arról szól, hogy az EU-s javaslatoknál együtt képviselik a családközpontú értékeket, illetve olyan kezdeményezésekkel is előállnak, amelyek előreviszik a családok támogatását Európában.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a teltházas közönséget látva záróbeszédekor erődemonstrációnak érezte a kétnapos csúcstalálkozót. A rendezvényen a politikusok mellett családszervezetek képviselői, filozófusok, a vállalati szféra képviselői és tudósok találkozhattak, cserélhettek gondolatokat, miközben olimpiai bajnokok is vallottak a család fontosságáról, és kulturális program is várta a résztvevőket.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: a kormány lassan 12 éve dolgozhat a magyar családokért, és van esély arra, hogy egy valódi demográfiai fordulat történjen. A nagy változásokat inkább két-három évtized, egy emberöltő alatt lehet elérni, ezért van még feladat – mutatott rá Novák Katalin.

Hangsúlyozta: ha Magyarország letér az útról – ahogyan az 2002-2010 között már egyszer megtörtént – akkor

"porig lehet rombolni"

mindazt, amit a kormány a családtámogatások terén felépített az elmúlt csaknem tizenkét évben.

Novák Katalin szerint abban az értelemben is erődemonstráció volt a találkozó, hogy nem csak Közép- és Kelet-Európa vezetői vettek részt azon, de ott volt Mike Pence, az Egyesült Államok korábbi alelnöke is, aki a leghatározottabban állt ki a családi értékek mellett, és meglepő tájékozottság mellett ismerte el a magyar családpolitikát. Hozzátette: az EU-ban míg 2015-ben egyedül voltak a magyarok, most van nyolc-kilenc tagállam, amelyik kész arra, hogy a családok érdekeit határozottan képviselje. Ezt Novák Katalin komoly változásként értékelte.

A miniszter izgalmas tapasztalatnak nevezte a csúcstalálkozót, amelynek résztvevői számos példát hoztak fel a családok támogatására. A legtanulságosabb az volt, hogy mennyi jó gyakorlat létezhet, és még mindig tudunk egymástól tanulni – fogalmazott Novák Katalin.

Forrás: MTI

Címlapkép: Facebook

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Ez nem segítség te barom, hanem eladósítás. Ezt tette orbán az első kormányzása alatt is, csak akkor devizába adósította el az embereket. Most ugyanezt teszi a hangzatos családtámogatásnak nevezett hitelcsapdával is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@justhpeter: Akkor a te értelmi képességeiddel van a baj. Mitől lettek szegényebbek? Az adókedvezménytől, amit kapnak? Fenntartom, hogy fogalmad sincs az egészről, mert akkor nem írtál volna ekkora hülyeséget.
Málna
@csak úgy...: Nem is merj te engem erre kérni, ne légy nevetséges...
Macskaszem
Nem tudom ki hogy van vele, nekem egy fiam van, soha nem is akartam több gyereket. Nem vagyunk egyformák, annak legyen több gyereke, aki a gyereket tiszta szívéből akarja, és nem az érte járó pénzért.
Horizont
@justhpeter: szívből gratulálok a szép családodhoz :)
Nessy
Anno nem állami támogatásért születtek a gyerekek! Azért mindig születtek, és felnőttek. Volt 400 forintos kelengye utalvány a baba születése előtt. Egy gyermek után nem volt családi pótlék.
justhpeter
@Horizont: A feleségem nevében is köszönöm, több mint felét ő hozta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok