Az Alaptörvény alkotmányellenes, ezt deklarálni kell a kormányzás legelején – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje a 444.hu-nak adott és a Magyar Hang által idézett interjúban. Szerinte ennek megfelelően új alkotmányra lesz szükség, amelyet „a kétharmadnál is szélesebb konszenzussal, a tömegek bevonásával” kell megalkotni, és a végén népszavazással kell hitelesíteni. Karácsony nem állta meg, hogy kommenteljen egyet a Facebookra kitett cikk alá.

Dobrev kormányfőként így intézné el a megmaradó fideszes mélyállamot, Karácsony nem esküdne fel az Alaptörvényre

Fotó: Facebook

Dobrev Klára szerint az alkotmányellenes törvényeket akár egyszerű többséggel is hatályon kívül kell majd helyezni, mert azok akadályozzák a népakarat érvényesülését – írja a Magyar Hang a 444.hu-ra hivatkozva.

– Az alkotmányellenes passzusok olyan helyzetet eredményeznének, hogy a Fidesz elveszti a választásokat, mégis, ellenzékből tovább kormányozhat, ami nyilvánvaló abszurditás

– fogalmazott, azt is hozzátéve, hogy amíg nem születik új alkotmány, addig Alkotmánybíróság jogkörét a parlament venné át.

Á, úgyis Mészáros Lőrincé marad a Balaton

A Demokratikus Koalíció jelöltje azt mondta, az alkotmány feles többséggel való megváltoztatását már felvázolta az európai nagyköveteknek is.

– Már át is adtam nekik egy dokumentumot, amelyben összefoglaltuk az alkotmányos dilemmát, és ezt folytatni fogom az előválasztás után. Szeretném, ha az előválasztás után ősszel Európában elkezdődne egy nemzetközi vita, hogy mit lehet ilyen valóban rendkívüli helyzetben tenni

– mondta.

Szerinte például azért tekinthető rendkívülinek a helyzet, mert a jogállamiság megsértése miatt Magyarország nem kaphatja meg az uniós támogatásokat. – Hogy megkapja, biztosítania kellene a korrupció üldözését: független bíróságra, pártatlan ügyészségre és szabad médiára van szükség. Orbán Viktor ezt nem tudja nyújtani, erre ő már nem képes. Ha a következő kormány azt mondja, hogy elnézést, de nem tudunk mit tenni, nincs kétharmadunk, minden úgy marad, ahogy van, akkor az Európai Unió nem fogja odaadni a pénzeket, hiszen nem kap garanciákat, hogy ezek a pénzek oda kerülnek, ahova valók – fogalmazott.

Dobrev Klára szerint egy egyszerű többséggel végigvitt alkotmányozás terve nem vezetne a szavazók lemorzsolódásához, valamint rendbontáshoz sem. – Az emberek inkább elbizonytalanodtak:

„á, minek menjek el szavazni, úgyse fog változni semmi. Hiába szavazunk mi, akkor is Mészáros Lőrincé marad a Balaton, Polt Péter ott fog ülni, Tiborcz István sosem fog bíróság elé kerülni.”

Az apátia, a kilátástalanság és a belenyugvás volt Orbán legerősebb szövetségese. Ezért azt is gondolom, hogy felrázzuk az embereket, hogy lehet változás, lehet kormányváltás, és le lehet bontani az Orbán-rendszert – mondta. Azt is megjegyezte: Nem félek attól, hogy zavargások lesznek.

Ha mindig rettegünk Orbán Viktortól, akkor mindig így maradunk, ahogy vagyunk

- jelentette ki Dobrev Klára.

És akkor Karácsony Gergely közbeszól

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelölte ezt a kommentelte a Facebookon a 444.hu cikke alá:

Szemben az interjúban elhangzott állításokkal, Dobrev Klára és az én álláspontom között világos a különbség. Ő jogászkodással, államelméleti vitákkal töltené az új kormány első hónapjait, ami alkalmas arra, hogy a Fidesz még jobban megerősítse saját bázisát, ezzel biztosítsa a NER tovább élését és visszatértét. Én viszont nem esküszöm fel Orbán Alaptörvényére – ez a 2008. évi 27-es törvény egyszerű módosításával megoldható, ezzel ennek az Alaptörvénynek az érvénytelensége egyértelmű, de az első hónapokat mégsem elméleti vitákkal, hanem konkrét program alapján ... a NER közpénzfüggő gazdasági hátországának felszámolásával tölteném. Ez, állítom, fél év alatt romba döntené a fideszes mélyállamot és megakadályozná a NER visszatérését a hatalomba. Mert nem a múlt vitáit akarom újra lejátszani, nem visszavágóra, hanem valódi változásra készülök. Szerintem ez a lényegi különbség.

Forrás. magyarhang.hu/444.hu

Címlapkép: Facebook

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Nem lehetne valahogy Dobrev es Karacsony javaslatat egybegyurni? Mindketto logikusan hangzik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Havanagi
Karácsony Gergely tudott már csalódást okozn,számomra ő HITELTELEN.Képes lenne Orbánt államfőnek jelölni.Gyenge,nagyon gyenge jellem.
1/ A főpolgármesteri vitákban ostorozta Tarlóst,mégis díszpolgárrá avatta.Szánalmas.
2/Kijelentette,hogy nem fog indulni a miniszterelnök jelöltségért,mégis indult.Hazudott,megbízhatatlan.
ómió
Tudjuk! Jönne a komcsi módi! Talán még az egypártrendszer is! Persze "demokratikusan"!
Yoda69
@sgl: Kiiktatni? Nem, de szerintem nem is kell, mert Dobrev magasan fog nyerni. Talán meg második fordulóra se lesz szükség.
Szerintem ma éjfélkor mar többet fogunk tudni.
kereső
@sgl: 09,26. 12:41 Fleck: " az a humbug, hogy az alaptörvény Alkotmány".
Aki Én
@ómió: ,,Jönne a komcsi módi! Talán még az egypártrendszer is! Persze "demokratikusan"!"

Ilyen szépen én sem tudtam volna összefoglalni a fidesz lényegét. Te elmebeteg bolsi.
ómió
@Aki Én: Az elsorvadt agyaddal még az se tűnt fel, hogy a "dobrevi álmokról" szól a cikk? Az alkotmány bolsevista semmibevételéről, "demokratikusan"!? Te ezt is kapásból hazudod másra, bolsiék elmebetege!? Akárcsak a tetves bolsiságodat? Agydonorod még mindig sehol?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.