Népszavazáson támogatták Svájcban vasárnap az azonos neműek házasságát. Az este közzétett hivatalos végeredmény szerint a választók 64,1 százaléka támogatta az azonos neműek házasságának engedélyezését.

Elsöprő többséggel megszavazta Svájc népe a melegházasságot

Forrás: pixabay.com

Az ország 26 kantonjának mindegyikében többséget kapott az előterjesztés – írja az MTI alapján a 24.hu.

Az azonos nemű párok házasságkötésének lehetőségét korábban a svájci parlament és kormány is támogatta.

A svájci törvényhozás már tavaly törvényben engedélyezte a melegházasságot, de ennek ellenzői népszavazást kezdeményeztek arra hivatkozva, hogy a házasság csak férfi és nő köteléke lehet. A jogszabályt a referendum idejére felfüggesztették, és most a voksolás nyomán a svájci kormány fog dönteni annak hatályba helyezéséről.

A Svájcban élő azonos neműek számára eddig a bejegyzett élettársi kapcsolat engedélyezett volt. Ez azonban nem biztosított számukra ugyanolyan jogokat a honosítás és az örökbefogadás terén, mint a heteroszexuális pároknak. A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy leszbikus párok spermadonort vegyenek igénybe mesterséges megtermékenyítés céljából.

Forrás: 24.hu/MTI

Címlapkép: pixabay.com

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@Nessy: A rettegők remélhetőleg egyszer végre belátják, amit a gyerekpszichológusok már mióta mondanak, hogy a gyerek számára az a legfontosabb, hogy szerető családban nőjön fel, és nem az, hogy apa férfi, anya nő.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Málna
Érdekes, hogy Svájc is még csak most jutott el idáig. Kíváncsi lennék, nálunk mi lenne egy ilyen népszavazás eredménye.
134.bátor
@Málna: Nálunk legalább ennyi elleneznè. Vèlemènyem szerint semmi közöm hozzá,hogy más embernek ki,vagy mi tetszik. Törvènnyel tiltani ilyesmit??
Nessy
Szegény svájci kisdedek! Mi lesz így a lelki fejlődésükkel?
nemkati
@Nessy: A rettegők remélhetőleg egyszer végre belátják, amit a gyerekpszichológusok már mióta mondanak, hogy a gyerek számára az a legfontosabb, hogy szerető családban nőjön fel, és nem az, hogy apa férfi, anya nő.
RonaGyuri
@Shikari: akkor tarts magadat távol tőlük!! =))
RonaGyuri
Nem könnyű az élete egy szegény kis retardált dagadt segg-dugasznak

Miközben a hallódó európai kultúrát neki kell „védelmeznie”: Sorostól – aki több évig őt is pénzelte -, a migráncsoktól – a legnagyibb lánya most emigrált Spanyolországban a három unokájával -, na és homoszexuálisoktól – legjobb barátjáról és a fiáról mostanság lett köztudott , hogy ők is abban a csapatban fociznak. Ráadásul már nem egy kegyencéről derült ki, hogy pedofil! =))
S akkor még nem is szóltunk arról, hogy csak a vak nem látja, hogy gátlástalan hazug és tolvaj! =))
csak úgy....
@Shikari: itt részeg szülökre,elkurvult drogos anyákra,hajléktalanságra,végsö esetben állami gondozásra gondoltál?
tudode
Morbíd az. hogy a népképviselők között is van, magát melegnek vallott parlamenti képviselő
.
---- Ungár Péter: meleg vagyok 19-04-26
www.youtube.com/watch?v=ZdR_1xNYjgQ
.
A politikai szélhámosnak mindig kell valaki, valami amin köszörüli a műfogát, Stop Soros, Stop Brüsszel, éd egyre többben a horizontjára rajzolt ellenségképet mantrázzák a diktaTŰRÁJÁBAN!!
.
Szégyen hová süllyed ez az ország!
RonaGyuri
@Shikari: Nagyon buta vagy szaros román migráncs, sem nem vagyok liberális (már csak azért sem mert ezt a retardált műveletlen komcsi-káderkölköt ezerrel támogatták), sem nem fasiszta!!
Giovanni Alba
@RonaGyuri: ma, 11:08
Ne legyél vele nagyon szigorú, már hosszú ideje keresi a választ erre az oximoronra (liberálfasiszta), a sikertelenség frusztrálttá tette. Amúgy sem egy szellemi világítótorony, ellenben a náci érzelmeivel büszkélkedett.
tudode
Aki keres az talál, méghozzá hatályos törvények között
.
2009. évi XXIX. törvény
a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról *
.
net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0900029.tv

A bejegyzett élettársi kapcsolat létrejötte
..

1. § (1) Bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelenlévő két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatot kíván létesíteni.

(2) Kiskorú részére bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése nem engedélyezhető.

(3) * Az anyakönyvvezető a kijelentés megtörténte után a bejegyzett élettársi kapcsolatot az anyakönyvbe bejegyzi.

(4) A bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése nyilvánosan, két tanú jelenlétében történik.

2. § (1) A bejegyzett élettársi kapcsolatot megelőzően a leendő bejegyzett élettársaknak az anyakönyvvezető előtt nyilatkozniuk kell arról, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatuknak legjobb tudomásuk szerint nincs törvényes akadálya, valamint igazolniuk kell, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatuk törvényes feltételei fennállnak.

(2) A felek valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében a felek nyilatkozata a bejegyzett élettársi kapcsolat törvényes feltételeinek igazolását pótolja, és a bejegyzett élettársi kapcsolat a bejelentés után nyomban létesíthető.
---------------------
.
Miről is van szó, ami a meleg társadalmat illeti? Egy olyan férfi, családapa, akinek a még a gyermeke is menekülésre fogja, mint orvosság az éltet adójaja embegyűlölete ellen!
nemkati
@KisTehen: Igen, azok a gyerekek, akiknek a szüleik nem tanították meg, hogy attól, hogy Józsika dadog, Juliskának fél lába van, Leilának meg afrikai az apukája, attól még lehetnek rendes, szerethető gyerekek.
csak úgy....
@KisTehen: te a gyerekek közötti mobbingról beszélsz,amihez elég az átlagosnál nagyobb fülek vagy ha valaki bátortalan,lásd az öngyilkosságba kergetett fiú esetét.
Emmersson71
Na, én itt "skizofrén módon gondolkodom a kérdésről. Egyrészt liberálisként megengedő vagyok, semmi közöm mások magánéletéhez, abba semmilyen módon nem szólok bele. Ugyanakkor - épp liberálisként (viszont ateistaként is) - a hívők szempontját is figyelembe véve nem engedélyezném az egyházi esküvőt! Isten előtt nem köthető össze a Szent Biblia szerinti bűnös kapcsolat! Egyszerűen logikailag összeegyeztethetetlen a hívő lét és a homoszexualitás.

Én nem tartom bűnös dolognak a melegek kapcsolatát, azt a Szent Biblia mondja. Az a Szent Biblia, amely számomra nem több egy mesekönyvnél (erről nem vitázom, nem ez a lényegi kérdés itt!), de egy hívő számára a legfőbb iránymutató! Ha valaki Isten előtt óhajt egybekelni párjával, akkor a homoszexualitás bűne nem fér bele.

A másik oldalról viszont megértem a melegek érveit, miszerint a homoszexuális beállítottságú embereket is Isten teremtette (én ezzel nyilvánvalóan nem értek egyet, de a logika miatt elfogadom az "érvet"), így miért ne lehetne templomi szertartásuk!
Szerintem pont a hitük miatt..azért, mert ez így egy paradoxon - ahogyan az egész vallás az, de ez már messzebbre vezet.
ómió
Akkor, demográfia "megoldva"! Csak az agybajuk nem múlik!
simmering73
@Shikari: (10:49 munkaidőben) Mégis csak jobb, ha a saját apja fajtalankodik vele. Csak családban marad.
csak úgy....
@KisTehen: csak mobbingtól te is az lennél...
Klubtag
@Emmersson71: Döntő mértékben egyetértek veled, de én nem olvastam ki a cikkből, hogy a népszavazás az egyházi összeboronálást is érintette volna.
Egyébként úgy tudom, hogy hitéleti kérdésekben nem lehet népszavazást kiírni, ez az adott egyház jogköre.
csipetke
Nem mindenhol ostoba,és homofób a kormány, mint nálunk.
csipetke
@nemkati: 10:43 Erről mindig Terry Black jut eszembe,aki szépen felnevelte a testvérpárt, a pornós (asszem összesen 7 gyereket világra potyogtató) anyjuk helyett, akit kutyával,kígyóval,meg a fene tudja még milyen állatokkal filmeztek. Ez a nő szült egy rakás gyereket az államnak,és szerintem a gyerekek akkor szenvedtek volna testileg,lelkileg,ha egy ilyen nő neveli őket,aki hetero, de a dugáson kívül semmire nem alkalmas,gyereknevelésre meg főleg nem.
nemkati
@csipetke: Nem értem, miért tartják egyesek szörnyetegeknek a melegeket. Ha a gyerek nevelése a szülők feladata (azért másnak is van beleszólása), csak vegyük azt, hogy mennyi csonka család van, meg mennyi gyerekbántalmazás családon belül. Hetero családból is kiemelik a gyereket, ha veszélyeztetve van. Meg lehetne figyelni, ha meleg pároknak is lehetne gyereket nevelni, ott hány ilyen eset lenne.
Emmersson71
@Klubtag: Konkrétumról én sem tudok, de igény van egyházi szertartásra. Ezzel nem értek egyet.
Klubtag
@csipetke: ...nemcsak a kormányuk, hanem a svájci emberek sem homofóbok - legalábbis közel 65 %-ban nem.
Nálunk ez pont fordítva van...
vacsi
Szegény Tell Vilmos, forog a sírjában!
Klubtag
@Emmersson71: ...valóban, ezzel én sem értek egyet, úgy vélem, hogy tiszteletben kell tartani a különböző egyházak(vallási ideológiák) saját szabályait...ezzel egyidejűleg a másság a társadalmi, közösségi helyük, szerepük miatt nem lehet "alantasabb", mint bármely más emberé, szőkéé, zöldszeműé, fogyatékosé, vagy éppé...a jogaikat addig kell biztosítani, amíg az más emberek, csoportok jogait nem korlátozza...ezt nevezik egészséges liberalizmusnak, amit én is vallok. Viszont ami itt "libsizés" ürügyén folyik, az a primitívitás, a gyűlölet, a sötét butaság kategóriájába tartozik.
Minden "izmuasnak" vannak vadhajtásai és csak a primitív, buta emberek nem tudnak ez ügyben differenciálni.
Klubtag
"Szegény Tell Vilmos, forog a sírjában"...így igaz, a kb. 35 % miatt.
Málna
@134.bátor: Nálunk ugyan nincs engedélyezve a melegházasság, ettől függetlenül abba sem szól bele senki, hogy kinek ki tetszik vagy kivel él együtt.
Emmersson71
"a jogaikat addig kell biztosítani, amíg az más emberek, csoportok jogait nem korlátozza"

Régóta mondom, hogy egy tüntetésre rászervezett másik tüntetés nem korrekt. Az ellentüntetés számomra értelmezhetetlen fogalom, mert egy tüntetés ilyen megzavarása nem alapjog, hiszen másokat korlátoz a jogszerű véleménynyilvánításában!
Nessy
Sőt, minő skandalum, még örökbe is fogadhatnak
Klubtag
@Emmersson71: ...ettől kezdve válik a dolog közigazgatási problémává...a megítélés törvényi alapokon kell, hogy nyugodjon, mert a szerencsétlen "szerv" ugyan hogyan is intézkedjen, ha nem ismeri a szabályokat, melyeket ugyebár a parlament alkot, előterjeszt és fogad el... ergo: mindig is a regnáló hatalom a felelős az események alakulásáért...
csipetke
@Emmersson71: 14:21 Értem az okfejtésedet,de a világ halad,(normális országokban,nálunk meg elképesztően ostoba homofób törvényeket gyártanak pedofil-törvénynek álcázva) és még a pápa is elfogadja a melegeket.
Emmersson71
@csipetke: Ha csak a saját meggyőződésem és értékeim mentén kell válaszolnom arra, milyen jogokat kapjanak a melegek, házasodhassanak-e egyházi szertartás szerint stb..akkor a rövid válaszom: pont teszek rá, engem nem érdekel sem egyik oldal, sem a másik, mert hetero vagyok és ateista.
De komolyabban véve a dolgot nyilván érdekek és jogok ütköznek. Így viszont a "tisztább" és logikusabb számomra, hogy valaki hívő és a Szent Biblia szerint igyekszik élni. Míg egy meleg nehezen vallhatja magát vallásosnak, ha a Szent Bibliát nem fogadja el! Ettől még lehet hívő, de a vallás a Könyv miatt nem fogadja be.

Az más kérdés, hogy a Szent Bibliát is bigott egyházi emberek írták, ezért akár át is értékelhetnék már a téziseit. De egyelőre ez nem időszerű, félelmetes, hogy a XXI. században még mindig egy istentől félnek emberek milliói :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.