Egy Szegeden tartott vitán kért elnézést. 

A roma értelmiségiek által életre hívott vitán a jelen lévő roma szószólók bocsánatkérésre szólították fel Tóth Pétert, a Jobbik helyi képviselőjelöltjét annak korábbi, erősen meleg, roma- és zsidóellenes kijelentései miatt.

A jobbikos Tóth Péter bocsánatot kért a korábbi cigányozásaiért, de azért hozzátette, hogy nem emlékszik arra, hogy mi olyat mondhatott, ami a cigányságra vonatkozott

Tóth Péter, a Jobbik szegedi polgármesterjelöltje (b) és Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt szegedi kampányrendezvényén 2014. szeptember 30-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Tóth Péter korábban tömegével tett közzé rasszista mémeket, „bibsiző”, cigányozó és buzizó posztokat. A vita egy pontján Tóth arra a kérdésre, hogy fenntartja-e az állításait, módosult-e a hozzáállása, látásmódja, illetve, hogy mi történt a kijelentései óta, elmondta:

szerinte a legfontosabb, ha valamit kifogásolnak, ha van egy gondolat, amiről azt gondolja, hogy nem helyes, akkor először megvizsgálja az okokat.

Szegedi Dezső a képviselőre reagálva elmondta, egyrészt nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy hogyan viszonyul korábbi, kisebbségek ellen tett kijelentéseihez a jelölt, másrészt felhívta Tóth figyelmét arra, hogy a kollektív bűnösség elve politikai bűn, így nem lehet felelőssé tenni a helyi roma közösségeket egyesek tetteiért.

Majd újra rákérdezett egyértelműen a képviselőnél arra, hogy fenntartja-e a korábbi szavait.

„Nem. Elnézést kérek, ha valakit megsértettem ezzel”

- válaszolta Tóth Péter az eseményen, amiről a Mérce írt hosszabb beszámolót

De hozzátette azt is,

nem emlékszik arra, hogy mi volt korábbi megnyilvánulásaiban olyan, ami a cigányságra vonatkozott, szerinte sok mindent félreértelmeznek, ami egy „politikai eszköz”.

Búza Károly, roma szószóló szintén kitért a cigány közösségek kollektív bűnössé tételére, felemlegetve a Magyar Gárda tevékenységét és Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének korábbi, romaellenes kijelenéseit. Majd arra kérte a jelenlévő jobbikos képviselőjelöltet, hogy tegye meg azt, amit Jakab Pétertől is várnak, és kérjen bocsánatot. Zárszójában erre reagálva Tóth Péter úgy fogalmazott:

A kollektív bűnösséget váltsa fel a kollektív munkaközösség. És akkor én most határozottan kimondom, hogy a cigánybűnözés fogalmát használó mondataimért mindenkitől elnézést kérek.

Az említett rész a Roma Sajtóközpont élő videójában 44:30-tól látható:

Forrás: Mérce

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
ez egy hányadék...a cigányhorda mikor kér bocsánatot a parazita létükért?
ómió
Ez az "átmenni bolsiba" egyúttal amnéziát is okoz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.