Minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi idegenforgalom, annyi hazai vendég még sohasem fordult meg a vidéki városokban, mint a 2021. június–augusztusi időszakban – számol be róla a HVG.

Budapest tovább szenved – a belföldi turizmus pedig dübörög
Kép: Pixabay

Júniusban 66, júliusban 22, augusztusban pedig 16 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma, mint 2020 azonos hónapjaiban.

Összességében 14,9 millió éjszakát töltöttek a vendégek a magyarországi szálláshelyeken, és ebből 11,9 millió a hazai turistáknak köszönhető.

A többség a szállodákat választotta, a tavalyi 35 százalékkal szemben 46 százalékos volt az átlagos szobafoglaltsági arány.

Az idegenforgalmat egy időre megállító Covid–19-járványt a legkeservesebben megszenvedő Budapesten is látszanak a javulás jelei, ám a vendégszám így is messze elmaradt a „békeéveket” jellemző adatok mögött.

Ennek egyik fő oka az, hogy a magyar fővárosban meghatározó szerepet játszik a járvány előtti években látványosan fejlődő konferenciaturizmus, ez a szektor pedig a többinél jóval lassabban tér magához.

A Magyarországon közvetve vagy közvetlenül mintegy százezer embernek munkát adó rendezvényturizmus a tanácskozások online térbe való áthelyezésével próbálta menteni a menthetőt. 

Becslések szerint tavaly a rendezvényturizmus bevételei 50 százalékkal estek vissza, így a szervezőcégek túlélő üzemmódra váltottak át.

A komolyabb rendezvények megszervezéséhez ugyanis több hónapos munkára van szükség, ezeket csak akkor lehet betervezni, ha már véget ért a bizonytalanság korszaka. Budapest idegenforgalma túlzott mértékben függ a külföldi vendégektől, ezért hasznos lenne, ha a főváros komolyabb erőfeszítéseket tenne a hazai vendégek idecsábítása érdekében.

A talpra állást az is fékezi, hogy a pandémia hónapjaiban sokan elhagyták a területet, így ha egyszer valóban beindulnak a rendezvények, munkaerőhiány is kialakulhat.

A szektor hibáiról, és a szervezett konferenciaturizmusról a HVG cikkében olvashat bővebben.

Címlapkép: Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gyurka80
Karigeri és bandája élhetetlenné tette a fővárost ezért nem mennek oda!
Gyurka80
@Horizont: Nem engem szivat karigeri a hülyeségeivel, hanem a "pöstieket", megérdemlik.
Gyurka80
@Horizont: Nem tévedtem! Melyik tristának van kedve dugóban araszolni, kapisgálod?
Gyurka80
@Horizont: Élhetetlen városba mennél üdülni?
Gyurka80
@Horizont: De értetlen vagy, gondolom korod miatt. DE azért nem mennek oda mert élhetetlenné tette karigeri!
namihami
@Horizont: Volt ennek a purparlénak értelme? A Lendvayban el lett döntve, hogy Budapest élhetetlen. Az, hogy tízmilliárdokat vontak és vonnak el, stadionok, sportcsarnoko és különböző (elsősorban az eddig se rá nem szoruló haveri) családok támogatására, az nincs benne a sillabuszban. Sorra jönnek az anyagi megszorítások (persze, csupán az ellenzéki kerületeknek) és nincs fedezet, azt ezeknek a híveknek nem írják a tacepaókra.
Ha pedig nem lennének felújítások (és ennek következtében a dugók), akkor az lenne a baj, hogy nincs korszerűsítés.
Indiai csodakígyó: fejtől farokig 8 méter, faroktól fejig 10. Esetleg: van sapka, nincs sapka.
namihami
@Horizont: Nem vitatom, hogy a turizmus visszaesése az egyébként áldatlan állapotoknak IS betudható. Amibe belejátszik sokféle körülmény. A kosz, a közlekedés, a közbiztonság, az ország megitélése.
De ezekhez azért az állami pénzelvonások, az orbáni bel- és külpolitika, a lakosság mentalitása (pl. a hamburgerpapír vagy a pillepalack elszórása---köztisztaság), az elektromos rollerek széthagyása és hasonlók szervesen beletartoznak. Az, hogy a piroslámpánál álló autó ajtaja kinyílik és a hamutartót a ""kedvesautós"" egymozdulattal borítja a flaszterra, na, az pl. nem a Karácsonynak róható fel. Ahogy az sem, hogy az állami pénzek elapasztása akár az utcai rendőrök számát is jelentősen megkurtította. Pedig ők kellenének bizonyos szempontból a legjobban. Száguldozó rendőrautóból nem lehet rendet tartani. Ezek is csökkentik Budapest renoméját, mert a külföldi ezt is látja.
Aki Én
@Gyurka80: @ómió: Egészen döbbenetesen és ijesztően buták vagytok. Tényleg szomorú.
Egyébként mi közötök a magyarok fővárosához???
Gyurka80
@Aki Én: Ilyen hülye kérdést csak egy "pösti" tud feltenni egy magyarnak, idióta!
Gyurka80
@Horizont: Láthatóan nem érted mit írok, olvasd el többször, hátha...
Gyurka80
@Horizont: Ha valaki nem ért valamit az lehet korfüggő is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.