A fővárosban fölényesen vezet az ellenzék, kétszer annyi támogatójuk van, mint a Fidesz-KDNP-nek (52 illetve 25 százalék), a 2000 fő alatti községekben nagy előnye van a kormánypárti listának, az itt élők 45 százaléka szavazna rájuk, az ellenzékre 33 százalékuk – áll a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatásában melyet a telex szemlézett. 

Felmérés: Budapesten kétszer erősebb az ellenzék, mint a kormánypártok
Kép: Pixabay

A 2000 főnél népesebb községek lakói is inkább a Fidesz-KDNP-t támogatják, de a százalékos előny valamivel kisebb: 41-34. A 20000 fő alatti városokban szorosabb a verseny, de a kormányerők itt is vezetnek (38%) az ellenzékkel szemben (32%). A 20000 fő feletti városokban már eléggé kiegyenlítettek az erőviszonyok: a Fidesz-KDNP 43 százalékon, az ellenzék 40 százalékon áll.

A megyeszékhelyek, megyei jogú városok kategóriájában a támogatottsági arányok átbillenek az ellenzék felé: a hatpárti közös listára 37, a kormánypártokéra 34 százalék voksolna.

A pártok támogatottsága szeptemberben:

A Fidesz tábora változatlan méretű maradt az elmúlt egy hónapban, a választókorú népesség 35 százaléka támogatja – 2,8 millió fő.

A Jobbik nyáron át tartó lassú visszaesése megállt, az augusztusi 11-ről egy kicsivel emelkedett a támogatók aránya, 12 százalékra – ez az arány közel 1 millió szimpatizánst jelent.

A Demokratikus Koalíció tábora valamelyest kisebb lett, 12 százalék volt, most 11 százalék – jelenleg nagyjából 900 ezer támogatójuk van.

A sorban az MSZP következik, a múltkorival azonos, 5 százalékos – 400 ezres – táborral.

A Momentum legutóbb 5 százalékon állt, most 4 százalékos – bő 300 ezer támogatójuk van.

Az elmúlt hónapok tapasztalata, hogy a Fidesz-KDNP, illetve a hat együttműködő ellenzéki párt közös listáját szinte azonos arányban támogatják, az eltérések statisztikai értelemben nem számottevőek. Most szeptemberben az ellenzéket a teljes népesség 38 százaléka támogatja, a kormánypártokat 37 százalék.

Ha a választáson való részvételüket biztosra ígérőket és már elköteleződött szavazókat vesszük alapul, akkor körükben mindkét politikai oldal 49-49 százalékra számíthatna.

Nemcsak a támogatottsági arányok, hanem az emberek várakozásai is eldöntetlen politikai csatározást jeleznek. A Fidesz-KDNP győzelmét 39, az ellenzékét 38 százalék prognosztizálja, 23 százalék bizonytalan a végeredményt illetően. 

Forrás: telex
Címlapkép: Pixabay

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pegero
Az a nagy szaros helyzet, hogy az ország nem csak Budapestből áll. Vidéken is élnek értelmes, becsületes magyar emberek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@csak úgy...: Te melyik vagy a kettő közül, hogy így oltalmadba veszed...?
csak úgy....
@verőce21: hülye kérdésekböl te mindíg is jó voltál..., mit szeretnél tudni farkaskomám?
se náci se bolsi nem lehetek,hiszen kisajátítottad magadnak mind a kettöt! :)
ismerve téged,megértem az ideológiai nehézségeidet...
verőce21
@csak úgy...: Magyarázkodhatsz, te kettő az egyben!
csak úgy....
@verőce21: akkor szerinted jó nekem? :) mivel támasztod alá a diagnózisod?
@verőce21: te csak egy széllel bélelt szagértö,mint az a volt komcsi földi!
egy közös ismerös mesélt a múltadról,te volt polgármesterek gyöngye... :)
Pegero
@namihami: A "vidéki többség" bőven elegendő lesz, hogy ismét a Fidesz nyerje meg a választásokat. Gyurcsány pedig a "vidéki" körútjain addig is gyűjtögeti nektek a piros pontokat.
(Lásd: Debrecen)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.