A GKI Gazdaságkutató elemzői a legfrissebb negyedéves előrejelzésükben úgy számolnak, az idén éves átlagban 4,7 százalékos infláció az év végére és jövő év elejére 5 százalék körülire nő majd.

Továbbra is 7 százalék körüli gazdasági növekedést vár erre az évre szerdán kiadott legfrissebb negyedéves előrejelzésében a GKI Gazdaságkutató. A korábban gondoltnál gyorsabb második negyedévi növekedést a járvány negyedik hulláma ellentételezi – jegyezte meg a kutató.

7 százalék körüli növekedést vár idénre a GKI, de az infláció növekedésével is számol

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az első félévi növekedésben fontos szerepet játszott az exporttöbblet számottevő emelkedése, a második fél évben várhatóan a fogyasztás és a beruházás szerepe fog növekedni. 2022-ben – mivel az idén már a 2019. évi szint felett teljesít a magyar gazdaság – a növekedés 5 százalék körülire lassul. Jövőre a várhatóan kiugróan növekvő turisztikai ágazat kivételével szinte minden ágazat bővülése visszafogottabb lesz, különösen az iparé és az építőiparé. Ugyanakkor ez a fékeződés a várakozások szerint az egész EU-ra jellemző lesz, miközben a magyar dinamika a régió élmezőnyébe tartozhat – vélekednek a GKI elemzői.

A lakossági fogyasztás szintje idén eléri a 2019. évit. 2022-ben a minimálbér, a reáljövedelem és a fogyasztás érezhető gyorsulása várható. Az idén a fogyasztás 3,5, jövőre 4,5 százalékos bővülése várható a GKI szakértői szerint.

A foglalkoztatottak száma a tavalyi éves átlagban 1,2 százalékos visszaesés után az idén 1 százalékkal, jövőre 0,5 százalékkal emelkedik. A munkanélküliség a 2019. évi 3,4 százalékról 2020-ban 4,3 százalékra emelkedett, 2021-22-ben 4,1, illetve 4 százalék körüli átlag várható. Egyes szakmákban már ismét munkaerőhiány tapasztalható – tették hozzá.

Az állóeszköz-felhalmozás szintje csak 2022-ben fogja meghaladni a 2019. évit. A beruházási ráta továbbra is magas, 27-27,5 százalék körüli.

Negyedéves prognózisában a GKI kitér arra, hogy a jegybank kamatemelési ciklusa megállította a forint vészes gyengülését, a tavalyinál éves átlagban is erősebb forintot azonban – többek között az alapkamat-emelési ütem szeptemberi lefékezése miatt – feltehetőleg nem sikerül elérni. Az euró a tavalyi 351 forint után idén 355 forintot, jövőre inkább kissé még többet, 357 forintot érhet.

Az infláció idén éves átlagban 4,7 százalékos, az év végén és 2022 első hónapjaiban legalább 5 százalék körül alakul, 2022 átlagában 4 százalék lehet.

A GKI elemzői úgy látják, hogy az év végi alapkamat további havi 15 bázispontos emelések esetén 2021 végére 2,1 százalék lesz, ami 2022 végére, a nemzetközi tendenciák függvényében elérheti, sőt meghaladhatja a 3 százalékot.

Forrás: mti.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.