Az előválasztási részvétel napra és körzetekre lebontott adatai hatalmas különbségeket mutatnak Budapest és a nagyvárosok, valamint a sok apró településből álló körzetek között. Jakab Péter miniszterelnök-jelöltsége ezen múlhat.

Előzetes elemzés: Jakab Péter azért bukhatta el a miniszterelnök-jelölti előválasztást, mert vidéki hívei nem tudtak hol voksolni rá

Fotó: Facebook

A magas, a nyolcmilliós választókorú népesség nyolc százalékát kitevő előválasztási részvétel szép adat, összehasonlítva például a 2019-es főpolgármesteri előválasztás öt százalékával. (Olaszországban hét–kilenc százalék között szokott lenni.) – írja a Szabad Európa Rádió.

Sok településen egyáltalán nem vagy csak pár órán át lehetett szavazni. Ezek tipikusan azok az EVK-k, ahol a Jobbik elnöke erős, és ahol minél több szavazatot kellett volna gyűjtenie.

Egy névtelenséget kérő elemző szerint a Jobbik hibázott, amikor – hiába a szervező pártok erőforráshiánya – belement abba, hogy a számukra legerősebb kistelepüléses körzetekben ilyen kevés szavazási lehetőségük legyen az embereknek.

„Ha egy hatvan településes evk-ban hat helyen tudsz szavazni, nagyon nehéz mozgósítani a híveidet. Hiszen sokuknak egy másik településre vagy egyenesen a választókerületi központba kell elmenniük. Ott nincs szavazás, ahol Jakab választói vannak.

Lehet, hogy Jakab három megyében nagyon jól áll, és azok lakossága együtt ki is teszi Budapestét. De részvételben sokkal hátrébb vannak, tehát még három ilyen megyében kellene tarolnia.”

Forrás: www.szabadeuropa.hu

Címlapkép: Facebook

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Jakab elbaszta, mikor a buzitörvényt megszavazták ezzel elárulták magukat! Sok Jobbikos ismerősöm van és durva, de eddig mindegyik azt mondta, hogy nem szavaz jakabra! Megértem őket én sem szavaznék rá, pedig sokáig szimpatikus volt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
jakab akkor rúgott öngólt, amikor belement ebbe a marhaságba..
Béla333
Addig ment a szekér Jakabbal, amíg ki nem derült az, hogy az előválasztás az szerintük abból áll, hogy egymás között kimutyizzák a helyeket és a szavazóktól annyit kérnek, hogy ezt hagyják jóvá. Ebben a folyamatban a DK és a Jobbik volt a fő támogató/visszaléptető.
Az, amit meg a Zuglói Tóth melletti kiállással produkáltak Hadházy ellenében, az meg végképp kiábrándító volt.
Szerintem az egyébként esélyes Jakab ezeken bukott el.
CsipkeRózsa
Kritizálni kívülállóként könnyebb, mint elérni azt, hogy legalább ennyire összefogjanak a cél érdekében.
rokker33
Jakab elbaszta, mikor a buzitörvényt megszavazták ezzel elárulták magukat! Sok Jobbikos ismerősöm van és durva, de eddig mindegyik azt mondta, hogy nem szavaz jakabra! Megértem őket én sem szavaznék rá, pedig sokáig szimpatikus volt!
Macskaszem
Peti még fiatal, az ember tanul a hibáiból, majd legközelebb jobban átgondolja, hogy milyen kompromisszumba érdemes belemenni. Ettől függetlenül sajnálom ha nem jut tovább.
human
Kicsit sajnálom Jakbot és Feket-Győrt is, de igazából nincs nagy bajom a sorrenddel.
Azt kell tudni, hogy 2022-ben arról szavazunk, hogy 2022 után lesz-e még demokratikusan esélye a most gyengébben szereplő pártoknak megerősödni. Ha Orbán marad garantáltan nem lesz.
lusta
@Horizont: Jakabnakérdemes elgondolkoznia a miérten. Ne feledjük, hogy Márki-Zay még nehezebb helyzetben volt/van. Nem képviselő, csak egy vidéki nagyobbacska város polgármestere. Miskolc még Vásárhelytől is bagyobb. Szóval jó hosszan el illik töprengeni a miérten.
Emmersson71
Baromság!
Ha valaki valóban akart szavazni, érdekelte az előválasztás, akkor tudakozódhatott afix és mozgó sátrakról!
RENGETEG helyen szavazhattunk.
(ahol én szavaztam, az pl fel sem került a térképre...)

www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1mPMtJ8aH9qqpmhkH-bin5l3rGr902JmP&ll=47.182763429903595%2C19.433116476398258&z=8
kereső
@Horizont: Egyetlen nap, az is csak 3 óra hosszat. 7-10 -ig.Ezt az előválasztási bizottság szúrta el- az "esélyegyenlőség" jegyében. És az esélyegyenlőség a szavazókra vonatkozik elsősorban. Propagálva sem volt- csak a neten.

Első kritikám a OEVB felé- lehet, hogy lesz még több is.
Emmersson71
@Horizont: akinek fontos volt megoldotta. Emellett online is lehetett szavazni.
Aki Én
@KisTehen: Be. És még sokan mások, akik most nem szavaztak. A többség úgy van vele, hogy bárkire szavazna a hazaáruló tolvaj ellen. A józan, értelmes ember nem tud igazán meggyőződésből szavazni, mert nincs olyan, amit ez a réteg várna. Az ostobáknak meg ott van orbán. És sajnos többen vagytok ostobák, mint kéne. De messze nem vagytok többségben. Ez ad némi reményt.
Emmersson71
@Horizont: nincs a kormányhoz hasonló büdzséje az ellenzéknek, pl mozgó urnára nem volt lehetőség. Viszont lehetett szervezetten szállítani.
ómió
Na, ugye, milyen "jól szervezett" volt! Efftársi!
Málna
Mindegy, hogy miért, a lényeg, hogy elbukta. Ennek örüljünk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.