Itt vannak a Pandora-iratok. 

Befolyásos kormányközeli személyek elmúlt bő tíz éven át folytatott titkos céges üzelmeiről ír a Direkt36 legújabb tényfeltáró cikkében, amely a Telexen jelent meg, és egy nagyszabású, több millió kiszivárgott bizalmas üzleti dokumentumon alapuló nemzetközi újságírói projekt keretében készült.

Így nyúlnak le milliárdokat off-shore cégeken keresztül Rogán és Mészáros Lőrinc bizalmasai

MTI Fotó: Földi Imre

Rogán Antal egyik legközelebbi bizalmasaként ismertté vált Kertész Balázs ügyvéd például 2016 tavaszán vásárolt meg egy karibi offshore-céget, a korábban a Mészáros-birodalomban kulcsszerepet játszó Jászai Gellért pedig 2017-ben alapított három offshore céget azért, hogy azokon keresztül több milliárd forint értékű céges üzletrészeket birtokoljon.

A kiszivárgott adatok szerint Kertész Balázs mellett offshore területen üzletelt több olyan ember, akik bár politikai tisztséget nem viselnek, fontos szerepet töltenek, illetve töltöttek be az elmúlt évtizedben felépített kormányközeli gazdasági birodalomban.

- Jászai Gellért, a 4iG informatikai vállalat vezetője, korábban Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik legfontosabb irányítója

- Nyerges Zsolt, az Orbán család régi ismerőse, korábban évekig Simicska Lajos jobbkeze volt

- Horváth László, kormányközeli vállalkozó, tiszteletbeli kazah konzul

A legnagyobb nemzetközi offshore adatszivárgás, az úgynevezett Pandora-iratok révén összesen 11,9 millió file szivárgott ki 14 olyan cégtől, amelyek offshore-cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak. Az iratok feldolgozását az International Consortium of Investigative Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) nevű hálózat koordinálta. A nyomozáson világszerte több mint 600 újságíró dolgozott 150 szerkesztőségből, a projekt egyedüli magyar résztvevője a Direkt36 volt.

A kiszivárgott adatok szerint Kertész és Jászai mellett más kormányközeli üzletembereknek is voltak offshore cégei, például a korábban Simicska Lajos jobbkezeként szamon tartott Nyerges Zsoltnak, valamint Horváth László tiszteletbeli kazah konzulnak. A Nyergeshez és Horváthhoz kötődő cégek még 2010 előtt jöttek létre, és pár év után be is fejezték a működésüket.

A kiszivárgott iratok szerint Kertész Balázs a Nanga Group Ltd. nevű brit-Virgin-szigeteki céget vásárolta meg. Arról azonban nem érhetők el információk, hogy pontosan mivel foglalkozik a Nanga Group és hogy mekkora értékű vagyonelemeket birtokol. Azt sem lehet tudni, hogy még jelenleg is Kertész-e a tulajdonosa. Kertész nem reagált a Direkt36 megkereséseire.

Forrás: Telex.hu, hvg.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
'A Direkt36 rámutatott arra, hogy a Fidesz korábban keményen kritizálta az offshore-üzleteket, és a baloldalt vádolta azzal, hogy tele van offshore-ügyekkel'.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
"Azt most hagyjuk a francba, hogy a Pintér-féle BRFK szerint nem bűncselekmény visszadátumozni egy dokumentumot: konkrétan azt, amelyet Rogán dátumozott vissza még 2013-ban bizottsági elnökként a letelepedési kötvények engedélyezési folyamatában. Költői a kérdés, hogy milyen banánköztársaság az, ahol egy parlamenti bizottság azelőtt pecsételhette le két liechtensteini offshore cég kötvényforgalmazási engedélyeit, hogy az illető ország igazságügyi hivatala kiadta volna azokat. Okirat-hamisítás? Magyarországon? Ugyan már. Ebben a banánköztársaságban a fidesz szerint nevetséges arról beszélni, hogy kötvényt adunk állampolgárságért cserébe, amit később kamatostul kell visszafizetni a vásárlónak. Adófizetői pénzből. A fidesz szerint akkor az is módfelett nevetséges lehet, hogy szerintem ez a szó legszorosabb értelmében vett, nettó, vegytiszta hazaárulás."
sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_lossy,ret_img,w_554,h_385/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/03/persely.gif
ómió
És ezt Cseh Guevarra, alias Botmixer Katalintól tanulták?
Néro
Az off-csór számla a Nagy Nemzeti Magyarországot építők elengedhetetlen tartozéka. Gyakorlatilag a NER logója.
Bámulják is bambán birkáik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.