A cég pár éve még Orbán Viktor vejének, a nemrég a hírek szerint Spanyolországba költöző Tiborcz István érdekeltségébe tartozott, anno az uniós csalásellenes szervezet is talált pár érdekességet a cég által elnyert közbeszerzések körül, még nyomozás is folyt az ügyekben.

Végelszámolás alá került az Elios Zrt., számolt be a hírről az RTL Klub Híradója nyomán a hvg.hu. A cikk szerint a cégnyilvántartásban nincs utalás a végelszámolás miértjére, és bár a tévécsatorna kereste a cég vezérigazgatóját, Dénes Balázst az ügyben, de nem kaptak tőle választ. 

Végelszámolás alá került a közvilágítási tendereken egykor nagyot taroló Elios Zrt.

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az Elios Zrt. egykor Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak állt az érdekeltségében (anno vezette és tulajdonolta is a céget), anno több magyarországi településen is ez a cég végezte el a közvilágítás korszerűsítését. A cég elődje, majd az Elios 2010. márciusában kezdte meg a közvilágítási pályafutását, a Lázár János vezette Hódmezővásárhellyel kötötték meg az első szerződésüket a közvilágítás korszerűsítésére. A város ezt döntő részben uniós forrásokból finanszírozta. Ez a munka volt a referenciamunkája a cégnek, később több más magyarországi településen is uniós pénzből folytatták le ezeket a kivitelezéseket. A cég 2015-ben 7,6 milliárdos ábevételt és 1 milliárdhoz közeli adózott nyereséget ért el, ám abban az évben áprilisban Tiborcz kiszállt az Eliosból.

A munkálatokkal kapcsolatban azonban felmerült, hogy a közbeszerzési eljárások irányítottak voltak, a kiírók és a pályázók között személyi összefonódások is voltak – emiatt az EU Csalásellenes Hivatala (OLAF) nyomozást indított. A szervezet a vizsgált 35 pályázatból 17-nél találta úgy, hogy szervezett csalási mechanizmus épült ki már a pályázatok kiírásánál. Az OLAF 2017 végén zárta le a vizsgálatát, annak eredményét a meghozandó intézkedésekre vonatkozó ajánlásokat megküldte a magyar hatóságoknak. Végül azonban felelősségrevonás nem történt az ügyekben, mert a magyar kormány a 13 milliárd forintos uniós hozzájárulásról lemondott, így nem is folytatódott a cikk szerint az eljárás. 

Az Elios-botrány másik fontos cége, a Sistrade Kft. idén áprilisban került végelszámolá alá, jogutód nélküli megszűnés mellett döntöttek. A cég ellen az OLAF jelentéséből világosan kiolvasható volt a vád, a társaság korábban 62 településen működtette a közvilágítási rendszert.

"A cég tulajdonosa, Hamar Endre 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt. Hamar Endre egy iskolába járt Tiborcz Istvánnal, majd 2011-től közös vállalkozást működtettek Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven"

- olvasható a cikkben.

Forrás: rtl.hu/rtlklub/hirek, hvg.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Gondolom a cég üres, nem sok dolga lesz a végelszámolónak, ha nincsenek tartozásai- hitele, szállitói tartozások, köztartozások.
simmering73
Ez is egy érdekes történet:
"2012 óta Orbán 4,5 millió dollárt fizetett Amerikában lobbistáknak. Ez bődületes összeg, 1 milliárd 382 millió forint. Mindezt az adófizetők pénzéből, csak azért, hogy megvásároljanak embereket, lefizessenek befolyásos közéleti szereplőket, becsapjanak kormányzati embereket és a közvéleményt.
A lobbitevékenységét letagadó és leplező Hungary Foundation ennek ötszörösét, 21 millió dollárt kapott a magyar kormánytól. Mindennek célja az, hogy kedvező színben tüntessék fel Orbán fasiszta rendszerét és elnémítsák a kritikus hangokat."
nepszava.us/a-new-york-times-leleplezte-hogyan-nemitja-el-orban-amerikaban-a-kritikat/
nezelodo
Tényleg nem sok dolga lesz a felszámoló biztosnak! A vagyonelemek felszívódtak, a "cégiratok egy csőtöréskor megsemmisültek a pincében, ami meg maradt, egy betöréskor elvitték", pont az kellet nekik, nem egyéb értéktárgyak. Az egykori tulajok nem elérhetők, vagy újabb Kaya Ybrahimok megvették a csődtömeget. és Spanyolhonban a vejkó vigyázza, nehogy megtalálják. Szóval ki van ez találva kedves NER társak, ahogy a maffia forgatókönyvében meg vagyon írva.
Eladott Ország
Csődbe ment, mert kihátrál mögüle, a bűnöző román cigány, miután a nemzeti vejkó' eladta. Mos a lopott milliárdokat a vejkó' Marbellán mossa tisztára. Csak ez az egy tétel 13 milliárd adófizetői pénze került, plussz a többi ingatlanok felvásárlása ( kastélyok szállók, irodák stb) + amit a Jóisten tud.
ómió
Csak "érdekességet" találtak benne! Bezzeg Demszky efftárs metróépítésében 167 milliárdnyi lopást!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.