Kielemezte az ellenzéki előválasztás második fordulója előtti eseményeket Török Gábor.

Török Gábor az előválasztásról: "Két férfi, egy bukás"

A politológus az Indexen megjelent, "Két férfi, egy bukás" című írásában úgy fogalmaz,

kevesen gondolták volna, hogy a kommunikációs kihívásokkal eddig soha nem küzdő, az ellenzéki lavírozásokban rendre jól teljesítő Karácsony Gergely ennyire amatőr hibákat vét, ennyire megalázó helyzetekbe kerül.

A már az előválasztás első pillanatától 2022 tavaszára figyelő főpolgármester talán lebecsülte riválisát, és azt gondolta, hogy néhány látványos gesztussal gyorsan visszalépésre tudja kényszeríteni – véli Török.

A szakértő szerint Karácsony Gergely az előválasztás egyik nagy vesztese.

Az előzetes várakozásokhoz képest egyértelműen bukás az, hogy még a második fordulóba sem került be.

Innentől már csak két lényeges kérdés maradt: ki nyeri a második fordulót és mit jelent majd az az eredmény a jövő tavaszi esélyeket illetően – írta, hozzátéve, hogy a Dobrev–Márki-Zay verseny kimenetele több tényező miatt is megjósolhatatlan:

Nem ismert, kik és mennyien vesznek részt a második fordulóban, milyen pártszimpátiával.

Nem tudni, hogy a kieső jelöltek, főként a Jobbik és az MSZP szavazói közül kik voksolnak a második fordulóban és kit támogatnak nagyobb arányban.

Végképp nem tudni, melyik jelölt hogyan fog szerepelni az újabb kampánykörben, különösen a miniszterelnök-jelölti vitá(k)ban.

A Fidesz válaszlépései sem ismertek.

Török Gábor szerint a Fidesz hibát követ el, ha azt gondolja, hogy a veszélyesnek hitt főpolgármester bukásával már meg is van a 2022-es választás: az akkor lesz meg, ha a kormány távozását kívánók száma tavasszal nem haladja meg a kormány maradását akarók számát. Ebben nagy szerepe lesz majd a bizonytalan réteg megszólításának.

Forrás: index.hu

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
A fidesz rá fogja küldeni a szavazóit az előválasztási döntőre. Nekik Márki-Zay kell, hiszen, ha fidesz-szavazók segítik őt győzelemhez, tavasszal ezek az emberek visszatérnek a saját pártjukhoz, a fideszhez.
Végleg eldöntöttem: ha Klára nem tud annyi embert maga mellé állítani, hogy ő legyen Orbán kihívója, akkor tavasszal távol maradok a szavazástól.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
az események maguk is sokat ártottak az ellenzéknek, de Török még rátesz egy lapáttal! =))
Na jó ez tőle várható volt, mindig ezt csinálja! Nem érdekli, hogy mi a hatása a zagyválásainak!=))
Néro
Nem értem mi a baj. Kiszállt hát kiszállt Ha a harmadikból lehet második a negyedikből is lehet harmadik. Három továbbjutóban állapodtak meg. Akkor ??? Van három.
Nyírfa
A fidesz rá fogja küldeni a szavazóit az előválasztási döntőre. Nekik Márki-Zay kell, hiszen, ha fidesz-szavazók segítik őt győzelemhez, tavasszal ezek az emberek visszatérnek a saját pártjukhoz, a fideszhez.
Végleg eldöntöttem: ha Klára nem tud annyi embert maga mellé állítani, hogy ő legyen Orbán kihívója, akkor tavasszal távol maradok a szavazástól.
Béla333
A "bizonytalanokat" a két jelöltből csak Márki-Zay tudja elérni, ez egyértelmű.
És ezen csoport nélkül nincs kormányváltás!
Csak MZP tudja a maffiát leváltani, ha végre lecsillapodnak a DK-sok, és képesek gondolkodni is, akkor ezt ők is belátják.
Egyenlőre csak hőzöngeni tudnak, hiszen nem az történik, amit ők akartak.
Béla333
@Horizont: 18.01
Hogy miért kellene lecsillapodni? Először is azért, hogy ne menjen fel a vérnyomásod.
Másodszor meg azért, hogy képesek legyetek higgadtan gondolkodni.
Harmadszor meg azért, hogy ne utáljuk meg mi ellenzékinek vallók egymást, hiszen a nagy feladat még előttünk van!
Együtt kellene működnünk. Ha meg elmérgesítitek a viszonyt, akkor ugyanaz lesz, mint '18-ban: egymásra acsarkodunk, a közös ellenség helyett!
Béla333
"Karácsony azt kéri az eddig őt támogatóktól, hogy a második fordulóban támogassák a hódmezővásárhelyi polgármestert."
www.startlap.hu/kiemelt-hirek/karacsony-gergely-visszalepett-marki-zay-peter-javara/

Remélem a DK-sok nem hiszterizálják fel a közéletet, hanem képesek tudomásul venni a helyzetet.
CsipkeRózsa
@Nyírfa: Azért ne mondj le a tavaszi választásról, hiszen a képviselőkre is szavazunk.
Németh István
KÉT HÜLYE, egy nemzeti tragédia! A Katona Józsi ebből egy szuper operát írna - mondjuk egy nemzeti bohózat címmel!
Mi magyarok üszkén mondhatjuk, hogy hogy egy rongy népség vagyunk!
tudode
Bazári majmot csinálhatott magából az, aki Magyarország lakosságának 1/5-öd, azaz 1,8 millió körüli lakosság, a 22 kerületi polbármester navigálásával búját baját vállalta be, kihúzva magát Tarlós legyőzésével, amikor
.
----Karácsony átvette a hivatalát, és rögtön díszpolgárrá javasolja Demszkít és Tarlóst
hvg.hu/itthon/20191017_Karacsony_atvette_hivatalat_es_rogton_diszpolgarnak_javasolja_Demszkyt_es_Tarlost
------------------------------------------
.
Már fa főolgármesteri pulpitus birTOKOSAKÉNT kiállította bizonyítványát naivitásból, vagy ki tudja milyen számításból azzal, hogy nem áll félre "csak akkor ha elüt a villamo", bevette a cumiját egy 44 lélekszám körüli városvezető handabandáját, beleköpve az összefogás miniszterelnök-jelölték tányérjába, orság, világ csúfjaként!
.---------------------------
,.
Szerenád a gráciának:
.
---Solti Károly: Az ember egy léha, egy könnyelmű senki
www.youtube.com/watch?v=eeAHpPNSHCc
.
!!!???
Nyírfa
@CsipkeRózsa: 18.35

Ha Klára nyer, megyek. Ha nem, akkor nem cserélem le az idős ördögöt egy fiatalabbra.
A parlamenti képviselők meg... már nem fognak érdekelni. Túl sok idő kell, nemzedéknyi, hogy itt valami érdemben változzon. Ha valaha is változni fog.
Béla333
@Horizont: 18.53
Olvasod az ide író, Dobrevet istenítő, a többieket gyalázó kommenteket? A szélsőséges véleményüket?
Nem én cuppanaok a DK-sokra, csak éppen szóváteszem, ha számomra nem fogadható el az elvakultságuk, ostobaságuk, az önzésük. Ezeket nem tudom szó nélkül megállni.
Ha a Fideszeseknél szóvá teszem a birkalizmust, akkor a DK-soknál is muszáj...
Nyírfa
@Horizont: Én úgy érzem magam, mint ahogy egy menyasszony érezheti, aki az esküvője reggelén kap egy emailt a vőlegényétől, hogy ne várja az oltár előtt, mert nem lesz ott.
Gyászélményem van.
Gazella
Most az egyszer igazat adok a töröknek.
human
@Nyírfa: ". Nekik Márki-Zay kell, hiszen, ha fidesz-szavazók segítik őt győzelemhez, tavasszal ezek az emberek visszatérnek a saját pártjukhoz, a fideszhez."
Nem logikus amit leírtál. Orbánisták miért szavaznának MZP-re??? Miért szavaznának arra az emberre aki kitakarította Lázár Jánost Hódmezővásárhelyről, arra az emberre aki radikálisabban hirdeti az elszámoltatást, mint karácsony?
Gazella
Marad zsirháj a hatalmon. Ez a két nulla elintézte.
Nyírfa
@human: Dehogynem logikus. Nem adhatják meg az esélyt Dobrevnek, hogy kiüsse Orbánt.
És nem utolsó szempont az sem, hogy szétzilálják az összefogás egységét, rossz hangulatot keltsenek, vitát, viszályt gerjesszenek , csalódottságukban távolmaradásra késztessék az ellenzéki szavazókat, és végül, ők lehessenek azok, akik utoljára nevetnek.
Gazella
Engem hidegen hagy a népszavazás. Főleg, hogy az ellenzék igy acsarkodik egymásra. Jakabnak van igaza abban, hogy továbbra is össze kell fogniuk. Nem pedig egymás torkának ugrani.
Gazella
@human: ehhez segitett a karacsony hulladek.
Málna
@Nyírfa: Én pedig végleg eldöntöttem, hogy a második körben elmegyek szavazni.:-)
human
@Nyírfa: De ha esetleg MZP-re többen fognak szavazni, mint Dobrevre akkor elhiszed, hogy nem Dobre esélyesebb a kormányváltásra? Mert ha Dobrev nyer én elhiszem és rá fogok szavazni.
relatív
A regnálót csak Dobrev Klára verheti meg, ezek a paprikajancsik... !

Sajnos a főpolgi még az emberi tartását IS vesztette, így hogyan fogja a fővárost igazgatni, az rejtély !
verőce21
Mindenki tisztában van vele, hogy az ellenzéknek most annyi esélyük sincs, mint 2014-ban vagy '18-ban...!
csapnivalo
Ha nyerne is az ellenzék, akkor sem nyerhet. Lesz rá alaptörvény változtatás. Ellenzék nem nyerhet, mert a haza nem lehet ellenzékben.
Nyírfa
@human: 20.10

Ha egy hét múlva Dobrev nyer, akkor elhiszem, hogy az ellenzék szavazataival lett ő a befutó. Ha Márki, akkor senki nem fog tudni meggyőzni arról, hogy tiszta szavazás volt. Erről írtam.
verőce21
Vicces, hogy ez az elcseszett előválasztás milyen mellékhatásokkal jár..., de jobban belegondolva azért dermesztő, hogy a Gyurcsányék milyen profin és kíméletlenül darálták le az összes balfaszt: Fegyőr, Jákob, Gelgő (a komplett pártokról nem is beszélve: momó, neojobbik, mszp, p, lmp). Persze ehhez az is kellett, hogy azok tényleg született balfaszok legyenek... :)
Yoda69
Miert lenne bukas? Visszalepes egy logikus dontes erdekeben. Mellesleg a megallapodas ertelmeben 2 evig MZP, 2 evig Karacsony lesz a ME
justhpeter
@Yoda69: Innentől válik komolytalanná, hiszen ez a verzió semelyik előzetesben nem volt benne. leket változtatni a szabályokon az esemény közepán is, csak akkor erről új konszenzus jöjjön, vagy az eddigi támogatók is lemaradnak, újak pedig nem jönnek.
verőce21
@Horizont: Már kora reggel megtaláltad a kokót, amit szűkösebb napokra tettél el...?
Németh István
NOS!!! az a helyzet, hogy a pártok hatalomba kerülési akarása lehet számukra egy fontos esemény! Azonban a nemzet a nép számára egy cseppet sem az ezen eszetlen vágyuk! Ugyan is van egy nemzeti kormány - amely igaz szintén két pártnak nevezett közösség koalíciójából van létrehozva és hála Istenkének kiválóan működik! Bizonyított is az elmúlt évek alatt! Egy soha értelmes dolgot, javaslatot nem tevő, valójában az államigazgatási ismeretekkel sem bíró, fröcsögő és folyamatosan a haladást a gazdaságot előre vivő, sőt kifejezetten gátoló személyek akik az un. ellenzéki pártokba tömörülve, de inkább az ellenségként nyilvánulnak meg >>> egyszerűen semmibe kell venni! A választásoknál semmiféle bizalmat szavazni nekik nem lehet!
Eddig, bármikor voltak kerültek hatalmi helyzetbe az országot kiárusították, tönkre tették. Nagyon nem hiszem, hogy a NÉP ezeket a rongy szemeteket vissza akarná hozni!
Nyírfa
@Yoda69: @justhpeter: Nem lesz feles kormányzás - egyébként is abszurd ötlet volt - , Karácsony egyértelműen, végleg és teljesen visszalépett.
Nagyon visszásan hatott, hogy a szavazóit Márki támogatására szólította fel. Bár ez volt a lényege az alkunak, de korrektebb lett volna, ha úgy búcsúzik, hogy ő ugyan Márki mögé áll, az eddig őt támogatók azonban döntsenek saját belátásuk szerint. Üzletet csinálni a bizalomból, lehet, hogy politikus-szokás, de tisztességtelen - ettől nem lesz tisztább a közélet.
Nyírfa
Még lefekvéskor is azon morfondíroztam, hogy az "itt nem lesz Fudan, de lesz az eredeti elképzelések szerinti diákváros"- felbuzdulás meddig tartja magát.
Azt hiszem, Baranyi Krisztina tökösebb, érdekérvényesítőbb, szavatartóbb főpolgármester lenne.
ómió
Kivált a dugóképzésben "igen jól teljesítő"? Na, ne má'!
Béla333
@Nyírfa: 08.17
Szerintem meg így korrektebb: megkérte a szimpatizánsait, hogy arra a Márki-Zay Péterre szavazzanak, akinek az érdekében ő visszalépett.
Ha azt mondta volna, amit az MSZP, a Jobbik és az LMP, hogy mindenki csináljon amit akar, azzal a politikusi döntés felelősségét hárítaná el.
Egy politikusnak tudni kell dönteni politikai ügyekben, a Mari néninek vagy a Pista bácsinak nem kell.
Nyírfa
@Béla333: Látod, ez a probléma: Mari néni, Pista bácsi kövesse vakon orvosát, gyógyszerészét és politikusát.
Szerinted miért Svájc a világ egyik legfejlettebb országa? Mondom: mert ott arra törekednek, hogy minél adekvátabb döntéseket tudjanak hozni a saját ügyeikben. Mert arra készítik fel a gyerekeiket, hogy nyitott szemmel járják az útjukat, és tudjanak különbséget tenni, választani, dönteni,
felnőtté válva akkor tud mind a magánéletében, mind a köz szolgálatában hatékonyan működni. Egyáltalán, felnőtté válni, nemcsak kora szerint.
Béla333
@Nyírfa: 10.55
Valóban az lenne szerencsés, ha itt is olyan tudatosak lennének az emberek, mint Svájcban.
De azért nem gondolod, hogy a politikai pártoknak (MSZP, Jobbik, LMP) tudni kell dönteni politikai kérdésekben, vállalva azt, hogy esetleg késöbb kiderül, hogy rosszul döntöttek? Nem tehetnék meg szerintem, hogy azt mondják a szavazóiknak, hogy mindenki csináljon azt, amit akar?!
Hiszen őket azért tartjuk, hogy mutassanak alternatívákat, nem azért, hogy ne vállalják a döntés felelősségét!
Nyírfa
@Béla333: Arra még nem gondoltál, hogy ők , a történtek után a leghelyesebb döntést hozták? Az átvert, felizzított, majd jeges vízzel lehűtött szavazókra bízzák, hogy nekik megfelel-e két ember új forgatókönyve.
Végül is, nem feladatunk a politikusok kiszolgálása, de annál inkább a közös életünk jobbá tétele. És ez közös felelősség, még ha ez az attitűd itthon szokatlan, sőt, idegen.

Az Élet hogy tanítana minket felelősségre, tudatosságra, szellemi ébredésre: hát, nem tudom, hagyjuk-e.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.