A nyugdíjasok még a választások előtt a teljes 13. havi juttatásra számíthatnak, a családosok pedig visszakapják a befizetett szja-t, ígéri a miniszterelnök, azaz kezdődik a pénzosztás. Most már körvonalazódik, hogy miből!Eladósítják az országot Orbánék – hitelből megy az osztogatás, hiába tagadják

Volna mit jóvátennie a kormánynak, hiszen az elszabadult infláció alaposan megcsapolta a nyugdíjak értékét, és ahogy arról mi is beszámoltunk az árak az elmúlt 9 évben nem emelkedtek ennyire meredeken.

Novemberben a gyors gazdasági növekedésből szintén részesülnek a nyugdíjasok, történetesen a Bajnai-kormány által bevezetett nyugdíjprémiumnak köszönhetően, ami a hazai össztermék 7 százalékos bővülése esetén 70 ezer forint is lehet fejenként. 

Tavaly 5 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Vagyis amennyiben a tavalyihoz viszonyítva az idén valóban 7 százalékkal nő a GDP, akkor is csak 1,65 százalékkal fogja túlszárnyalni a 2019-es szintet, amely pedig nem akkora növekedés, mint azt ők állítják. 

Aki ezen elmélkedne a kormány körökben az alighanem politikai öngyilkosságot követne el, de a nyugdíj-prémium rendszere erős reformokra szorul, de kijelenthetjük azt, is, hogy az egész nyugdíjrendszeré.

Az államadósság ugyanis borítékolhatóan jóval nagyobb lesz annál, amennyit a pénzügyi tárca előzetesen becsült. Fennáll a veszélye, hogy jobban nő, mint a hazai össztermék, holott ennek az ellenkezőjére kötelezi a törvény a kormányt.

Ám amennyiben a gazdasági növekedés nem a tervezett 4,3 százalék lesz, hanem valóban 7 százalék, és az infláció sem 3, hanem mondjuk 5 százalék, akkor lesz némi mozgástér.

A választási év költségvetési kiadásai a törvény elfogadása óta brutálisan átlépik a tervezettet, megfelelően gyors növekedés és száguldó infláció mellett addig lehet majd a számokat forgatni, amíg az adósságráta formális csökkenése ki nem jön.

Csakhogy ebből nem az következik, amit Orbán ígért, hogy a 13. havi nyugdíj és az szja-visszatérítés forrásait a beruházások máris előteremtik.

Hanem az, hogy a fejlesztések jövőbeni hasznát már a választások előtt az utolsó forintig elköltik.

Az Orbán-kormány erősen bagatellizálja, hogy 2019 után két esztendő alatt az egyharmadával növeli a felhalmozott adósságot, és büszke arra, hogy  jó feltételekkel jutott devizahitelekhez. 

Arra is van esély, hogy az uniós támogatások folyósításának a felfüggesztése elhúzódik, ami tovább mélyítheti a lyukat a költségvetésen, mivel a programok finanszírozását a kormány már megkezdte, minden visszatartott euró az államadósságot növeli.

A 2500 milliárd forintosra kalibrált helyreállítási program egyelőre lóg a levegőben, holott az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár szerint tartalmi kérdésekben már sikerült megegyezni Brüsszellel.

GDP-vel kapcsolatban és a képlet egyéb politikai részleteivel kapcsolatban a HVG360 cikkében olvashat bővebben!

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pegero
"Eladósítják az országot Orbánék – hitelből megy az osztogatás, hiába tagadják"
Hazudtok ganék! Orbán nem Gyurcsány!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Pegero: Egész pontosan mi ebben a hazugság? Nem vettünk fel hitelt, szemben a hazug propagandával? Értem, hogy bedobod a hazudtak kártyát, de elmondanád mi a helyzet ezzel szemben? Vagy megint csak bután tagadsz, mert nem tudsz mit kezdeni a valósággal. Na, gyerünk, most mutasd meg. De semmi ostoba link a faszságaiddal, mert az is csak téged minősít. De hidd el, már nincs hova.

@rokker33: ,,Miért a Medgyessy Gyurcsány Bajnai trió mit is csinált 8 évig? "
Te tényleg itt tartasz? Ez az érv? Meddig még?
ómió
Már megint magukból indulnak ki az efftársak? És azt folyton másra kell hazudniuk?
Pegero
@Gazella: Meg az eszed tokja! A koponya CT nem tudna semmit kimutatni nálad!
Szerencsétlen ember!
Pegero
@Aki Én: A meggyőzés nehéz dolog, hülye embert meggyőzni arról, hogy hülye, NEM LEHET! Maradjunk annyiban, hogy én téged nem akarlak meggyőzni semmiről!
Pegero
@human: Szeretnéd ha úgy lenne, de nem úgy van az! :)
kissé felnőttem
már megtették ezért rínak, hogy rájuk szavazzanak máskép sittre kerülhet mind akinek meg kell a nyomor az tegye az ixet a viktorra

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.