A nyugdíjasok még a választások előtt a teljes 13. havi juttatásra számíthatnak, a családosok pedig visszakapják a befizetett szja-t, ígéri a miniszterelnök, azaz kezdődik a pénzosztás. Most már körvonalazódik, hogy miből!Eladósítják az országot Orbánék – hitelből megy az osztogatás, hiába tagadják

Volna mit jóvátennie a kormánynak, hiszen az elszabadult infláció alaposan megcsapolta a nyugdíjak értékét, és ahogy arról mi is beszámoltunk az árak az elmúlt 9 évben nem emelkedtek ennyire meredeken.

Novemberben a gyors gazdasági növekedésből szintén részesülnek a nyugdíjasok, történetesen a Bajnai-kormány által bevezetett nyugdíjprémiumnak köszönhetően, ami a hazai össztermék 7 százalékos bővülése esetén 70 ezer forint is lehet fejenként. 

Tavaly 5 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Vagyis amennyiben a tavalyihoz viszonyítva az idén valóban 7 százalékkal nő a GDP, akkor is csak 1,65 százalékkal fogja túlszárnyalni a 2019-es szintet, amely pedig nem akkora növekedés, mint azt ők állítják. 

Aki ezen elmélkedne a kormány körökben az alighanem politikai öngyilkosságot követne el, de a nyugdíj-prémium rendszere erős reformokra szorul, de kijelenthetjük azt, is, hogy az egész nyugdíjrendszeré.

Az államadósság ugyanis borítékolhatóan jóval nagyobb lesz annál, amennyit a pénzügyi tárca előzetesen becsült. Fennáll a veszélye, hogy jobban nő, mint a hazai össztermék, holott ennek az ellenkezőjére kötelezi a törvény a kormányt.

Ám amennyiben a gazdasági növekedés nem a tervezett 4,3 százalék lesz, hanem valóban 7 százalék, és az infláció sem 3, hanem mondjuk 5 százalék, akkor lesz némi mozgástér.

A választási év költségvetési kiadásai a törvény elfogadása óta brutálisan átlépik a tervezettet, megfelelően gyors növekedés és száguldó infláció mellett addig lehet majd a számokat forgatni, amíg az adósságráta formális csökkenése ki nem jön.

Csakhogy ebből nem az következik, amit Orbán ígért, hogy a 13. havi nyugdíj és az szja-visszatérítés forrásait a beruházások máris előteremtik.

Hanem az, hogy a fejlesztések jövőbeni hasznát már a választások előtt az utolsó forintig elköltik.

Az Orbán-kormány erősen bagatellizálja, hogy 2019 után két esztendő alatt az egyharmadával növeli a felhalmozott adósságot, és büszke arra, hogy  jó feltételekkel jutott devizahitelekhez. 

Arra is van esély, hogy az uniós támogatások folyósításának a felfüggesztése elhúzódik, ami tovább mélyítheti a lyukat a költségvetésen, mivel a programok finanszírozását a kormány már megkezdte, minden visszatartott euró az államadósságot növeli.

A 2500 milliárd forintosra kalibrált helyreállítási program egyelőre lóg a levegőben, holott az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár szerint tartalmi kérdésekben már sikerült megegyezni Brüsszellel.

GDP-vel kapcsolatban és a képlet egyéb politikai részleteivel kapcsolatban a HVG360 cikkében olvashat bővebben!

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pegero
"Eladósítják az országot Orbánék – hitelből megy az osztogatás, hiába tagadják"
Hazudtok ganék! Orbán nem Gyurcsány!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Baker
Kádár megnyalná még a lábujjait is. Jó tanítvány O1G.
Pegero
"Eladósítják az országot Orbánék – hitelből megy az osztogatás, hiába tagadják"
Hazudtok ganék! Orbán nem Gyurcsány!
RonaGyuri
És?? Őt csak a lenyúlható rész érdekli!!! =))
rokker33
Miért a Medgyessy Gyurcsány Bajnai trió mit is csinált 8 évig? Akkor is eladtak mindent ami mozdítható volt és valahogy akkor sem jutott pénz az embereknek. 13 havit ők vették el a minimálbér szinte mindig ugyan annyi volt a nyugdíj prémiumot is Orbán hozta be ők soha nem adtak semmit,csak elvettek mindig gyurcsótányis hazudott reggel délben este .Aki nem tud boldogulni Magyarországon az eltud menni más uniós országba!! Mondjuk a barátom Pesten dolgozik hegesztőként havi 500 at visz haza a bátyja festő burkoló gipszkartonozik ő sem panaszkodik.En már nem hiszek el semmit amit az ellenzéki média leir mert a 80% a vagy nem igaz vagy hazugság az egész ,:)
verőce21
Ha előbb nem, évvégén átutalja EU úgyis a 2500 milliárd forintnyi "helyreállítási program" összegét, hiszen rájuk ég, ők sem tudnak elszámolni vele. Késlelteni lehet az átutalást, de ami jár, az kifizetendő.

Olyan ez, mint a kórházak amikor egész évben nem fizetik ki a beszállítókat, vagy a helyettesítési pénzeket, de évvégén rendezni kell..., különben a következő évi bázis csorbul...!
kulabombaafityiszre
@Pegero: ma, 19:25
Orbán 99%-ban gyurcsány csak mélyebb növésü.
Pegero
@Peller Anikó: Te tényleg ennyire hülye vagy, hogy elhiszed amit a HVG össze-vissza hazudozik?
KisTehen
úgy látom, hogy nem vagytok képen

eddig MINDEN ÉVBEN HITELT kellett felvennünk
minden évben hiánnyal zárt az államháztartásunk

a jó hír az, hogy a GDP-nkhez viszonyítva ez csökkenő pályán volt eddig, ahogy vállaltuk az EU által elfogadtatott konvergenciaprogramunkban

Ha megnézitek a képet, akkor látszik, hogy 2009-ben volt a legrosszabb, azóta csökkenő pályán vagyunk

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Hungarian_government_debt_to_GDP_ratio_1995-.png
KisTehen
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Hungarian_government_debt_to_GDP_ratio_1995-.png

ha megnézitek a grafikont, akkor látszik, hogy 2002-2009 között GDP arányosan sokat romlott a helyzetünk
2002-2009: Medgyessy-Gyurcsány
2010: Bajnai

és 2010 óta GDP arányosan csökkenő pályán vagyunk
többek között ezért értékelte fel a 3 hitelminősítő orbánék gazdaságpolitikáját
KisTehen
2002-2009: Medgyessy-Gyurcsány

erről szólt gyurcsány balatonőszödi beszéde
gyurcsányék is tudták, hogy mi a nagy büdös helyzet, és az EU is tudta, szóltak is gyurcsányéknak, hogy ne kozmetikázott jelentéseket küldjenek ki , mert ők is tudják

a 2006-os országygyűlési választásig még kihúzták, beadták a népnek, hogy milyen jó is nekünk
meghirdették az adócsökkentés kormánya választási kampányukat. elfogadtak egy adócsökkentő törvényt
ezzel megnyerték a 2006-os választás
majd kiszivárogtatták a balatonőszödi beszédet, hogy legyen magyarázata annak a hátraarcnak, amit ezután csináltak
eltörölték az adócsökkentő törvényt és adókat emeltek, ahogy orbán megjósolta azt a tv vitában
KisTehen
és tudjátok, hogy mi rakta fel erre a koronát

Dobrev kortes szövege, annak a Dobrevnek a kortes szövege, aki ennek a Gyurcsánynak a férje és párttársa

Dobrev, 2021: "Mert nem taktikázással, hanem az emberekkel kell foglalkozni. Hiszen a politika rólatok szól"

Na, ezért kell mindkettőjüknek takarodni a magyar politikából!!!
Nessy
Ok! Akkor mire is kellett most hírtelen a sok milliárd hitel Kínától, ázsiai banktól, és amiről még nem is tudunk.
simmering73
"Az árak az elmúlt 9 évben nem emelkedtek ennyire meredeken." A kiadásainkon én másként látom. Például azt, hogy a háztartási kiadások dinamikusan emelkednek minden évben. Két éve pedig drasztikusan.
gina
@Pegero: Te meg egy senki vagy, csak egy arab, Ennyi !!! a véleményed semmit nem ér ///
gina
@Pegero: Idióta proli,, itt nem adnak szót egy ilyen senki menekültnek,,,
Pegero
@gina: Vagina!
Rohadt büdös a lábad (szerintem a szád is!), ráadásul a talpad is retkes!
www.gyaloglo.hu/users/08/01/a2/806704.jpg
csak úgy....
@rokker33: ezek szerint,-téged a 11 évvel ez elött müködö politika üldözött ki ,most pár éve nyugatra? :) mit fizet neked óránkén a te kiemelkedö zsenialításod után a labanc nettóban? :)
csak úgy....
@verőce21: a csehek és szlovákok számlájára ! :) hiszen ti dübörögtök és ti vagytok európa húzó erje,akkor mi a szarra nektek az a segély? :)
verőce21
@csak úgy...: Kisegítjük vele az EU-t, ha elfogadjuk..., hogy tudjanak évvégén elszámolni...!
csak úgy....
@verőce21: veletek szemben a történtek után már senki sem esik zavarba! :) -idült orbanisztán,ki tudja mit szánt nektek az isteni górétok ...,lényeg ,hogy csodálkozzatok! :)
human
@Pegero: Rosszabb, mint Gyurcsány. Erre már rájött a 2010-es fidesz szavazók egy része is. Ezért cserélte le kormánya értelmesebb felét Tálai és Szijjártó félékre. Ahogy a szavazó táborát is lecserélte olyanokra akikkel már csak emoji figurákon keresztül tud kommunikálni.

Orbán hazaáruló és hazaáruló minden cinkosa.
Yoda69
@Pegero: 50 evre a ruszkiknak, 30ra a sargaknak adtak el orbanek az orszagot, eddig. Es ebben meg nincs benne az az 5 ezer milliard amit most vettek fel. De hat kell a penz az osztogatasra, meg az oligarchak kitomesere es az urizalasra. 3 milliard lolo eskuveje, na ne. Es mindezt kozpenzbol, ami elvesztette kozpenz jelleget.
Teged nagyon megvett a fideSS, vagy nagyon 1 bites vagy. Te tudod melyik az igaz.
Gazella
@Pegero: soroljam a giga hiteleket amit most vettek fel a zsirhajek???
Kinai hitel.
Azsiai hitel.
Meg egy kinai hitel.
RonaGyuri
@RonaGyuri: Értékes gondolatok alapvető tévedésbe ágyazva

„930. BEKIÁLTÁS: Orbánia vágyja, de nem érti Ausztriát”

A bekialtas.blog szerzője arról elmélkedik, hogy Budapestről nézvést hogyan néz ki a sógoréknál kialakult kormányválság. Süt odáig megy, hogy megfogalmazza: „Orbánia felől nézve ugyanis már-már nevetséges, esetleg egyesek szerint felháborító is lehet, hogy
a napokban házkutatásokat tartottak az Osztrák Néppárt (ÖVP) székházában, a pénzügyminisztériumban és a kancellári hivatalban”!
Kimondja - majd igen jól bemutatja, hogy Orbán ezt hogyan játszotta ki -, hogy: „Anno azzal bódították a magyarországi választókat a rendszerváltó pártok, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozással a nyugati életminőség néhány éven, legfeljebb évtizeden belül valósággá válik nálunk is.”!
Azonban sem Orbánia, s főleg nem Orbán, nem vágyta/vágyja Ausztriát, a nyugati életminőséget. Nem csak nem érti, de igazából zsigerből gyűlöli a nyugati polgári demokráciák alapelveit. Sőt kikéri magának, hogy a kötelezettségeire felhívják a figyelmét!! =))
Shikari
Gyurcsány államcsődbe vitte Magyarországot és minden pénzt ellopott. Semmit nem épített, a bankokat tömte pénzzel. Hálából kaptuk ezért a deviza hitel!
Már csak ezért is börtönt érdemel, de terrorista is!
justhpeter
Bizony, ha már nincs uniós pénz, a hazai közpénzt meg már régebben hazavittünk, muszáj hitelt felvennünk, hogy legyen miből lopni.. Csizmadia birkái úgysem értik, hogy ugyan a hitelből nem kapnak, de a kamatát nekik is fizetniük kell.
Peller Anikó
@Sikari: mivan idiot, nem tudsz aludni?
sgl
2002 és 10 között 10 e mrd-al nőtt az adósság 19m7 emrd-ra
de 7x-re nőtt az MNB deviza tartaléka 7 mrd EUR-ól 35 mrd-ra.
Ennek különbsége csökkenti a felvett hiteleke nagyságát.
így kb 8 emrd-al nőt.
Most 2010 és 2020 között 20 emrd-al 40 emrd-ra.
MNB tartalék kevesebb mint 10-ben, manyupot kilopták igéretükkel szemben, adóemelésekkel szektoradókkal évi kb 3emrd-al több adóbevétel, eu támogatás évente 1200-1500 mrd
ha ezekből egyenleget vonunk látható mennyire nőttek az egyéb bevételek ennek ellenére adóság mégis sokkal jobban nőtt mint 2010 előtt.
És a csattanó: a gdp ha kiemeljük az inflációt, jó közelítéssel USD-ben számolva megnézzük:
a gdp 2010 és 20 között 15%-al esett!!

És hol van a balfasz ellenzék hogy ezeket visszagyűrje amikor száguldó gazdaságról, minket irígyel Európa és a csúcs amikor az utóbbi 100 év legjobb 10 évét hazudják.
Tessék mondani?
A gazdasághaz picit vagy nagyon hülye az ellenzéki kommunikátor???
sgl
2010-es EU középmezőnyéből mutatók alapján leestünk az eu aljára.
Köszönjük meg a 10 év száguldást!
A szakadék felé.
Aki Én
@Pegero: Egész pontosan mi ebben a hazugság? Nem vettünk fel hitelt, szemben a hazug propagandával? Értem, hogy bedobod a hazudtak kártyát, de elmondanád mi a helyzet ezzel szemben? Vagy megint csak bután tagadsz, mert nem tudsz mit kezdeni a valósággal. Na, gyerünk, most mutasd meg. De semmi ostoba link a faszságaiddal, mert az is csak téged minősít. De hidd el, már nincs hova.

@rokker33: ,,Miért a Medgyessy Gyurcsány Bajnai trió mit is csinált 8 évig? "
Te tényleg itt tartasz? Ez az érv? Meddig még?
ómió
Már megint magukból indulnak ki az efftársak? És azt folyton másra kell hazudniuk?
Pegero
@Gazella: Meg az eszed tokja! A koponya CT nem tudna semmit kimutatni nálad!
Szerencsétlen ember!
Pegero
@Aki Én: A meggyőzés nehéz dolog, hülye embert meggyőzni arról, hogy hülye, NEM LEHET! Maradjunk annyiban, hogy én téged nem akarlak meggyőzni semmiről!
Pegero
@human: Szeretnéd ha úgy lenne, de nem úgy van az! :)
kissé felnőttem
már megtették ezért rínak, hogy rájuk szavazzanak máskép sittre kerülhet mind akinek meg kell a nyomor az tegye az ixet a viktorra

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.