Odacsapott még egyet a kormány a járvány okozta gazdasági kieséstől és a munkaerőhiánytól küszködő vendéglátásnak egy olyan rendelettel, ami mostantól szakképesítést követel a konyhán dolgozóktól. A szakma értetlenül áll a rendelet előtt, előzetes egyeztetésről nem tudnak.

A kormány egyetlen rendelettel csapja agyon a vendéglátós szektort, ami romokban ajárvány és a munkaerőhiány miatt

Fotó: pixabay.com

Mint a 444.hu megjegyzi, a rendeletmódosításnak annyira nem volt visszhangja, hogy bár már szeptember elsején életbe lépett, a vendéglátósok között csak most kezdett el terjedni a híre, és egyelőre még csak értetlenül állnak.

A rendelet azt mondja ki, hogy

cukrászati készítmények, fagylalt készítését, valamint meleg és hideg ételek, italok készítését csak olyan személy végezheti, akinek van szakképesítése.

A rendelet elsősorban a büfésekkel, kisebb éttermekkel szúr ki, akik legtöbbször diákokat vagy betanított munkásokat alkalmaznak, aminek többek között az is az oka, hogy olcsóbbak és sokszor nincs is más, akit fel lehetne venni.

Forrás: 444.hu

Címlapkép: pixabay.com

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lusta
OKJ-s mosogatókat és OKJ-s takarítókat. Érdekes, de az ország vezetéséhez még egy szellemi rokkantat is lehet alkalmazni.
Nessy
Valamelyik havernak van ilyen képzést adó cége?? Tényleg külön képzést igényel a keverő gép bekapcsolása, a felszeletelt piskóta krémmel töltése, a krumpli pucolás és sütés, a hús panírozása? Idióták! Miniszter, álomtitkár lehet minden alapvető szakértelem nélkül!
Málna
Jogos. Azon csodálkozom, hogy eddig nem így volt.
rokker33
Jogos. Egy bolti eladó vagy egy festő mit keres a konyha közelében?Ez egy külön szakma amit MEGKELL TANULNI.!!,A sok tudatlan a marhahúst nem tudja megkülönböztetni a szarvashústól a fűszereket nem ismerik a rozmaringot a petrezselymet nem ismerik fel vagy összekeverik volt olyan munkatársam aki a sót meg a cukrot rendszeresen összeöntötte és ezek tevékenykednek a konyhán!Nem árt ha szigorítanak a tulajdonos meg fizesessen többet az embereknek, ne ezen spóroljanak, így is szaré hugyé dolgoznak!
rokker33
@Nessy: Tudod ott kezdődik a probléma, mikor a tanulatlan kollégának 30x elkell magyarázni, hogy a fehér vágódeszkán ezt daraboljon a kéken mást, mert nem lehet a húst meg a zöldséget meg a halat 1 táblán vágni és sokszor a higéniával is probléma van! Ja és vagy 10x elkell mondani, hogy a frissen vágott zöldséget alulra tegye a régit előre mert sokszor szopunk az ilyen balfaszokkal és nyers hús közé sem teszünk félig sültet! Na ezért probléma, hogy minden jött mentet felvesznek,mert szarnak mindenre a vendégeknek meg nem szolgálhatunk fel rohadt zöldséget!
solidedge
Ez csak az első lépés. A következőkben az otthon főző háziasszonyoknak is szükséges lesz egy OKJ-s tanfolyamra. Nem is tudon hogyan tuudták férjeik eddig megenni a szakképzetlen asszonyok főztjét.
Németh István
@lusta: @rokker33: @Málna: @Yoda69: Ugyebár hallottatok már fehér és fekete mosogatóról!? Ha nem akkor néztek utána! Aztán kisebb kifőzdékben ahol nem jellemző ez az adottság ott van a gond és igen is kell a higiénia! Ha nincs szakképzettség amivel együtt jár a rendszeres eü, szűrés akkor bizony kell az eü. bárcát megszerezni az éttermi, mi több az élelmiszeripari termékek forgalmazáshoz. Ezért a tulajok az üzletvezetők a felelősek! Mi van?? baj a rend és a fegyelem, hogy vigyáznak ránk!? Menten behasalok és megyek liberális kosz osztónak!
Nessy
@rokker33: Hallottál a "betanított munkás" fogalmáról?
Nessy
@Németh István:A szakképzettség, és az üzemorvosi kötelező felülvizsgálat, a megfelelő leletek birtokában két külön fogalom!
rokker33
@Nessy: Igen halottam már és ne tudd meg hogy milyen nehéz egy se németül se angolul nem beszélő grúzia állampolgárságú embereket betanitami .Kb 10x kell nekik mindent elmagyarázni mire a tört részét felfogják Én tudom mostanában ilyen hulladékok jönnek hozzánk dolgozni, mondjuk ez nem Magyarországon van , hanem Ausztriában, de itt is szigoríthatnák már mert még az alapvető dolgokat sem tudják és azért romlott ételtől elég súlyosan meglehet betegedni nem vicc volt olyan étterem, amit fél évre zártak be a higiénia miatt!!
rokker33
@Németh István: Tudok róla, de egy eü vizsgával, még nem lesz értelmesebb az illető és jó lenne, legalább egy alapvető tanfolyam, mielőtt ezeket az embereket étterembe engedik!
Németh István
@Nessy: Csakhogy minden mindennel összefügg! DE azt tudni kell, hogy az Eü vizsgálat rendszeressége szabályozva van, minden élelmiszeripari tevékenységet folytató üzletnél! Ebben vannak kiemelt, stb egységek, stb. stb. ÉS a munkaerő hiány >> meg abból adódik, hogy a vezérguruk leszedik a nyereség nagy részét és nem fizetnek normális béreket, mi több a borravalót is elszedik! Nem kéne azon igyekezniük, egy üzlet vitelénél, hogy azonnal meg is gazdagodjanak, hogy a rongyot rázhassák!
Az osztrákba dolgozó; cukrász, szakács minősített vizsgákkal rendelkező rokonom, azért nem jön haza mert ott háromszor annyit keres mint itt egy közepes színvonalú étteremben! Érdekes, hogy ott megéri megfizetni az embereket!
Macskaszem
@Németh István: Jaaaa, tudod Ausztriában megfizetik a tanárokat, ápolókat, fodrászokat, burkolókat, sofőröket, lakatosokat stb. Nálunk a csúti gazdád lenyomja a béreket, azzal csalogatva ide a multikat. Márpedig ha a multik alkalmazottja szarul keres, nem tudja megfizetni a drága vendéglátóst, akkor a vendéglátós sem tud osztrák fizetést adni. Ennyike.
Pálinkás Pál
megérdemlitek...már rég el kellett volna takarítani..
tudode
Nem nagyügy! Őféleségének elit jatona slfek guyáságyuból azt kutyulnak, tekintélyének növelése céljából ami szem-, száj ingere
.
---- A legmenőbb éttermekben is megállnák a helyüket: világverő katonák főznek mostantól Orbán Viktorra
www.blikk.hu/aktualis/politika/karmelita-kolostor-gundel-sefjei/y6q2ylw
----------------------
.
Sőt rádöbbent, hogy a tintanyalókra is ráfér az iratgyárban, többnyire jogÁSZ diplomával hiányzik az államigazgatási paprjuk, emiatt
.
2017. augusztus 31.

----Egyetemre küldi Orbán a minisztériumi vezetőket és nagyköveteket
eduline.hu/felsooktatas/kozszolgalati_egyetem_allamtudomanyi_kepzes_CCS5VR
.
„”””Kezdhetik az újratervezést a karrierdiplomaták: nemcsak a minisztériumi vezetőket, a nagyköveteket is beiskolázza a kormány. A most induló ötéves államtudományi mesterképzést kell elvégezniük - írja a HVG.”””
.
Ehelyett:.

.A diplomáciai nyelvet nyögvenyelősen alkalmazó külügyér hatáskörében littyentettek össze egy un.
.
---- Diplomáciai szaknyelvi vizsgákra felkészítő képzés
.
www.magyardiplomaciaiakademia.hu/kepzeseink/kulugyi-szaknyelvi-kepzes.
.
Kezdhetik az újratervezést a karrierdiplomaták: nemcsak a minisztériumi vezetőket, a nagyköveteket is beiskolázza a kormány. A most induló ötéves államtudományi mesterképzést kell elvégezniük - írja a HVG.
----------------------
.
Miközben amióta műveli a politika művészetét, papírtigrisként ki tudja mennyi fát kellett kivágni ahhoz, hogy elveit váltogatva kaméleonként nyomja a sódert a mikrofonállványon, mint egy bólogató kutya, szóról szóra olvasva, nem a saját kútfejéből!
.
---- Már a lángossütéshez is szakképesítés kell, bajba kerülhet a vendéglátósok nagy része
hirdetesek.multiapro.com/mar-a-langossuteshez-is-szakkepesites-kell-bajba-kerulhet-a-vendeglatosok-nagy-resze/
--------------------------
.
Rend a lelke mindennek/annak!
Eladott Ország
@lusta: ma, 15:42 ♦ Orbán delíriumban...holott, gépjárművezetéshez is szükséges orvosi vizsgálat, de Orbán még a politikai átvilágításon sem esett át, holott nem csak spicli, hanem KGB-s ügynök is volt!
Orbán delírium
www.hevesmegyeonline.hu/wp-content/uploads/2016/10/20161008_2.jpg
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/11/orban-1.jpg
Orbán: Készüljetek minden nap készüljetek .
-Készen állok mester had menjek be.
www.facebook.com/100002064552514/videos/g.1858506450967791/3715422761869839
justhpeter
Elmennek az egészségügyből, elmennek a vendéglátásból, elmennek az oktatásból. Csak a kleptokrata-nemzeti-keresztény csürhéből és a NER-ből nem mennek el a francba. Ugye nem véletlen ?
SÖRÖS
@Macskaszem: 2000 eurót keres egy kezdő tanár!!!
Macskaszem
@SÖRÖS: Feltételezem, hogy Ausztriában.
Eladott Ország
@SÖRÖS: ma, 17:45 ♦ A Lajtán túl, azt még hozzá kell tenni.
Németh István
@Eladott Ország: @justhpeter: @Eladott Ország: NOS KEDVESKÉIM! A bérekkel és a bérezésekkel csínján kell bánni! A minimálbér felemelése egy dolog! DE a rendszerváltózás óta nem a kommunista harács dívik, hanem a jórészt a kommunista szemetekből vállalkozókká avanzsált vendéglátósok, sőt egyebek moslék harácsolása, az azonnali gazdagodás reményében! Minden termékért a nyugati árminta alapján kérnek suskát, ugyanakkor a melósaikat szarják megfizetni! Ezért nem a kormánynak és főképpen nem az Orbán Viktornak kell adresszálnia témát! Felelősek a munkáltatók, akik csak és csak is azt adják ami az un. állami követelmény szerint az alap, aztán kuss van! Úgy hogy lehet egy kicsit gondolkozni! Ha már valaki felhozta az egészségügyet >> annak is gondolkozni kéne! Persze, hogy többet fizetnek nyugaton, mert egyszerűen nem kapnak munkaerőt (a migránsokat nem tudják semmire használni, miközben azokat is el kell tartani) így működik a kényszerpálya, többet fizetnek csak menjenek oda dolgozni! Erre van az MÉG!!! > hogy a MAGYAR NEMZET nem kapja meg a járandóságát mert a nyugati nagyhalak az Eu. alkotók leszedik a suskát a belső ellátásaik biztosítására! Gondolkozni kéne!!!
Emmersson71
Az a lényeg, hogy a német autógyárak szalagjai mellé betanított munkások is beállhatnak dolgozni! Az építőiparban is lehet képesítés nélkül talicskát tolni, lapátolni.
CsipkeRózsa
Nem árt, ha valaki ért ahhoz, amit csinálnia kell, de ezt előbb a saját környezetében követelje meg.
A vendéglátás is megkívánja a hozzáértést, akkor jobb minőségű terméket készít. Elsősorban mégis az egészségügyi könyvecskét követelném meg, ahol évenként igazolnák a különféle szükséges vizsgálatok érvényességét.
Eladott Ország
@Németh István:ma, 18:41 ◘ És ki a f@szom van 12 év óta hatalmon! Már a román vásárlóerő, is megelőzte a magyart, miről dumálsz fideszes seggfejkém! Pedig a románoknak a béka segge alól kellett felzárkózni. Mára már csak Bulgária van mögöttünk. Egyébként meg kedveskéd neked a qrva anyád, te rogadt fideszes gerinctelen geci! A román bűnöző cigány geci strómanja, a dolgozóinak egy félbevágott disznó adott jutalmul, hogy rohadjon meg, annyira megbecsüli a dolgozót! Ebből az országból a román gecid koldusházat, Európa Bangladasét teremtette, meg, hogy az anyját b@szná teherbe!
Mentek a 3,14csába 2022-ben!
Németh István
@Eladott Ország: @bakcsubakka: Sajnos a degenerált agyú, de inkább agy nélküliekkel nem lehet normálisan beszélni! Ezért abszolúte méltatlanok vagytok,hogy akár egy szót is kipréseljek magamból irányotokba! Tudjátok a szarral nem szoktam beszélgetni!
Eladott Ország
@Németh István: ma 08:42 ♦ A tények akkor is tények maradnak, ha nem vesznek róla tudomást! Éppen a mai nap közölték a friss hírt, hogy az UNIÓN belül, ( nem a KSH, hanem EU-s vizsgálat) a magyar nyugdíjasokat nyomorította meg az idióta bűnöző román cigányod és bandája, azaz mi vagyunk a legszegényebbek b+! Az is közismert, hogy nálunk a legnagyobb az infláció, legalacsonyabbak a bérek, és qrvára megszaladt az államadósság is és a napestig sorolhatnák a jobban teljesít gyalázatos adatait. Úgyhogy elmehetsz a qrva anyádba!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/68770672_662208604259050_3199238885871714304_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=E2DHT0bX0YgAX_PpV5i&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=e0d52b06307ca95e41e11c096b0cc9d9&oe=6189324E
Elítélem, de megértem azt, aki sok pénzért fideszes. Aki viszont ingyen hülye azt már nehezebben. Azt tanácsolom, hogy takarodj el innen, és a fideszes polgári ökrök között fejtsed ki a véleményedet, te agyatlan barom!
szép új világ
Szerintem ebben is benne van Parragh (iparkamara elnök) keze, lévén hogy ez egy akkora nagy marhaság amit csak hozzá nem értők hozhatnak össze.
ómió
Tényleg "érthetetlen", hogy az okl. wcpucoló miért nem lehet főszakács!
SÖRÖS
@Eladott Ország: A vasfüggönyön túl!!!
Aki Én
@Málna: @rokker33: Most, pár nap elteltével mégsem jogos :)

@ómió: És, miért nem lehet?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.