Dávid és Góliát harcához hasonlította hazánk és az EU viszonyát a miniszterelnök.

Orbán Viktor akkora harcot hirdetett, hogy már csak fogjuk a fejünket
Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

Ránk akarnak kényszeríteni egy olyan életmódot, amely szemben áll mindazzal, amit értékesnek és megőrzendőnek gondolunk

- írta Facebook-posztjához Orbán Viktor.

A megosztott fotóra pedig azt írta:

Dávidokként állunk a brüsszeli Góliáttal szemben.

Mi már csak a rajtszóra várunk, és indulunk is a csatába.

A fotó a Mária Valéria híd átadásának huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen készült hétfőn, Esztergomban.

A kormányfő beszédében kiemelte: "két olyan ország határán, amely külön-külön és együtt is súlyos leckét vett az elmúlt évszázad megszállóinak agressziójából, könnyű belátni, mi szlovákok és magyarok nem ellenségek, hanem sorstársak vagyunk". Az okos szomszédok nem háborúznak és nem ellenségeskednek egymással – közölte.

Hangsúlyozta: két egymás kultúráját tisztelő nemzet együttműködése mindig gyümölcsöző.

"Lehet egyszerre büszke európainak és szlováknak, büszke európainak és magyarnak lenni", lehet mindenkit elérő gazdasági növekedést produkálni, lehet mindenkinek munkahelyeket teremteni, és "közben nem kell megtagadni életmódunkat, önmagunkat, múltunkat és értékeinket"

– fogalmazott. Hozzátette: nincs sikeres Magyarország sikeres Szlovákia nélkül, és fordítva.

Orbán Viktor kifejtette: most nem hidat avatnak, hanem egy húsz évvel ezelőtti hídavatásra emlékeznek, de többről van itt szó, mint egyszerű évfordulóról. Egy hídavató beszédben el lehet mondani, hogy

a híd összeköti az embereket, az országokat, és a vízből magasodó pillérek a közös jövőbe vetett hit sziklaszilárdságát is jelképezik. Ő is mondott hasonló igazságokat 20 évvel ezelőtt

– idézte fel.

Úgy vélte, ma már ennél többet és más hangon kell mondani, ma már új szelek fújnak, ma már másképpen látjuk a világot. Akkor egy évtizede volt, hogy "ledobtuk a szovjet nyakörvet", friss tagjai voltunk a NATO-nak, ott álltunk három évnyire az európai integráció kapujától – sorolta. Hozzátette: azt reméltük, hogy az uniós csatlakozással minden gondunk megoldódik.

Orbán Viktor akkora harcot hirdetett, hogy már csak fogjuk a fejünketFotó: MTI/Benko Vivien Cher

Azt mondta, joggal volt bizakodó Közép-Európa minden népe, "azt hittük, hogy az igazán küzdelmes évek már mögöttünk vannak, azt hittük, hogy a nehezén már túl vagyunk".

Kiemelte: mára az akkori hangulat elszállt, elpárolgott, rá kellett jönnünk, hogy nem lehet külső szereplők jóindulatára bízni a saját jövőnket. "Nekünk magunknak kell minden egyes nap megharcolnunk a saját sikereinkért" – jelentette ki.

Megjegyezte: aligha van két olyan nép, amely annyira hasonlóan látná a világot, mint a szlovák és a magyar. Az egyetlen dolog, amely ténylegesen elválaszt bennünket, a nyelv.

A miniszterelnök szerint

húsz éve "még Brüsszel is a mi oldalunkon állt", és támogatott minket, ezt a hidat is segített visszaépíteni. Ma azonban egyre gyakrabban nem egyenrangú partnernek, hanem másodrendű tagállamnak tekintik a közép-európaiakat

– vélte.

Orbán szerint ránk akarják kényszeríteni azokat, akikkel nem akarunk együtt élni, olyasmit akarnak ránk kényszeríteni, ami a gazdasági lehetőségeinket szűkítené, továbbá "ránk akarnak kényszeríteni olyan életmódot is, amely szemben áll mindazzal, amit mi értékesnek és megőrzendőnek gondolunk". Ezzel a fenyegetéssel nehéz megküzdeni – mutatott rá.

Közölte: Közép-Európán többször is átgyalogoltak idegen nagyhatalmak, az idegenek mindig lerombolták a hidakat, és mindig nekünk kellett újjáépíteni azokat.

Orbán Viktor hangoztatta:

a térség népei és államai csak akkor lehetnek sikeresek, ha együttműködnek. A sikeres Közép-Európa csak nekünk fontos, másnak nem, így aki az együttműködés ellen érvel, az saját maga ellen beszél

– magyarázta.

Elmondta: a híd felépítése óta eltelt két évtized megtanított bennünket arra, hogy "Magyarországnak és Szlovákiának kéz a kézben érdemes haladnia". Ez már meghozta az első eredményeket, a visegrádi négyek (V4) a mögöttünk hagyott évtizedben képesek voltak folyamatosan gyarapodni – vélekedett.

Forrás: MTI

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
"amit értékesnek és megőrzendőnek gondolunk"...ja, a lopott holmira gondolt
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
"amit értékesnek és megőrzendőnek gondolunk"...ja, a lopott holmira gondolt
justhpeter
Lehet az embernek mindent ellopni, ami csak a keze elé kerül. Lehet az embernek mindenről mindenkinek mindenkor hazudozni. Lehet az embernek választáson elbukni és abból tanulni vagy sem. Lehet az embernek választáson kívül elbukni, aztán végleges elhelyezést nyerni, egy öröklakást valamelyik BV intézetben.
Nessy
Könyörgöm, ne Orbánról mintázzanak egy magyar Dávid szobrot!!!
Gauntlet
Ki kéne rakni őt egy középkori csatába - fakarddal! aztán hagy szóljon!!
Nessy
@RonaGyuri: Köszi! "Ma is tanultam valamit". Odáig én is tudtam, hogy parittya volt Dávid fegyvere, hiszen a szobron is az szerepel, amit nem tudtam, az Góliát feltételezett betegsége.
Eladott Ország
Itt egy vérbeli tálib harcos, aki a népe ellen harcol. Már ő is megtekintette az arany készletet a menekülésükhöz ,hogy megvan-e még ! Hamarosan ketrecharcos lesz és még fogat sem kell mosni.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/235736147_1170254393454466_5195229693638988049_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=N-Z7QZbswfYAX-ntVxH&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=e1e578bf31c2b4ac33ee93b7c0b3e702&oe=618A4538
Tárgyi bizonyíték került elő Orbán állításának igazolására, miszerint ő az utcán harcolt a jogállamiságért! Így könnyebb lesz legurítani a várból.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/146129446_430617928060168_639803520078080807_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-5&_nc_sid=825194&_nc_ohc=JaUncYJA8wQAX8mB8y0&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=c60a30a250dc35f3d5dca0294bf27794&oe=618BABC2
simmering73
Csak ez a Dávid szopni fog mint a torkos borz.
tudode
Jó hogy felsorolja, kik szállták meg az ezeréves hazáját, de arra a honfoglalás óta nem volt példa, hogy egy benszülött szálta volna meg a saját országát!
.
Az, aki nem elégszik meg -- többek között az anyaföld térfoglalásával --- kinőve hazáját, azt írja az újság, hogy INTŐt kaptak a szlovákoktól, amiatt mert abban a hitben, hogy hazájában már
.
--- .Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc
g7.hu/kozelet/20190516/az-orszag-legnagyobb-foldesura-lett-meszaros-lorinc/
.
""""Lezárult a Talentis Agro Zrt.-hez tartozó agrár- és élelmiszer-ipari cégek integrációja, a csoport csaknem 38 ezer hektáron gazdálkodik – egyebek mellett erről beszélt Csák Gyula vezérigazgató egy hete Hódmezővásárhelyen. Első hallásra talán nem túl érdekes mindez, agráriumra szakosodott oldalakon és a 24.hu-n kívül nem is számolt be róla más internetes médium. Egy fokkal érdekesebbé teszi a dolgot, hogy a csoport tulajdonosa nem más, mint az ország második leggazdagabb embere, Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc."" (...)
.
De ez sem elég, azt írja az újság mai nappal, hogy
.
---- Szlovák külügyminiszter: Ha Magyarország földeket vásárolna Szlovákiában, mondja meg, miért
24.hu/belfold/2021/10/11/ivan-korcok-interju-szijjarto-szlovak-foldvasarlas/
.
""""Ivan Korcok szerint ha egy állam földeket, ingatlanokat kíván vásárolni egy másik országban, akkor a normális, partneri kapcsolatok szerint erről tájékoztatni kell a másik felet, és beszélni kell arról, hogy ezeknek a tranzakcióknak mi a céljuk. """ (...)
---------------------
.
Mint egy jóllakott csecsemőnél, aki ha állandóan sír, nem lehet tudni, hogy mi a baja!
RonaGyuri
@Nessy: Én is tanultam valami újat ma. Eddig úgy tudtam, hogy „A filiszteusok megtámadták Izraelt”, majd …
Ma megtanultam, hogy nem egészen így volt – legalábbis Orbán olvasatában (gondolom Kancsi-mancsi beszélt a szemtanúkkal) – hanem …
A Szentírás bizonysága szerint a Filiszteusok Kaftorból származtak, ami Kréta szigetét (más források szerint az egész Égei-régiót) jelölte.
Nos ezek (mármint Orbán) szerint a Saul király vezette izraeliták úgy döntöttek, hogy bepitizik magukat ebbe a Égei-régióba (talán kicsit félreértve és éginek vélték). Kérték gyámolításukat, anyagi és más segítségüket. Legyen mondták a Filiszteusok, de nálunk szabályok és előírások vannak, amiket be kell tartani. Saulék égre-földre esküdöztek, sőt szerződésben vállalták a kötelezettségeket. Aztán úgy alakult, hogy a pénzt, paripát fegyvert zsebre vágták, majd pofátlankodni kezdtek, mikor felemlítették nekik, hogy itt nem csak „járandóságok” vannak, hanem vállat kötelezettségek is. Na ezt a pici, de nagyok kövér – s ráadásul még csak nem is Dávid – szalajtá COF-káit, akik oda(béke)meneteltek és jól hókon vágták a gaz erőszaktevőket ..
Ja aztán felébredtek, mert a bilibe lógott a kezük! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: ja és azt kihagytam, hogy a retardált dagadt törpe megüzente mivel ő megkerülhetetlen (hogy könnyen átugorható arról nem beszélt) így kapják össze magukat és hunyászkodjanak meg előtte és fogadják el őt királyuknak, akkor kegyes lesz hozzájuk!! =))
Qqberci
"Dávidokként állunk a brüsszeli Góliáttal szemben."

Inkább mint szarjancsi az elefánt segge alatt...
Nessy
@RonaGyuri: Remek történelmi kiegészítés! :-)))))))
CsipkeRózsa
Orbán gyakran látható "szépasszonyok" társaságában.
Szevasztok
Pedig csak egy karnyujtásnyira, Klárika, Alles Klaar-Ika??
csipetke
Elég hosszan mondott semmit,ahogy szokta...
solidedge
Orbán az összes általa kitalált ellenséget legyőzi, a valódiakkal egyenlőre nem bír. De ez utóbbi a fideszes választókat nem érdekli.
verőce21
Méghogy nem mer a nép közé menni Orbán!

Most, amikor a kölniek a kis imaszőnyegeiket kimosták már... Mert mostantól engedélyezték Kölnben - a katolikus vallás egyik legfontosabb németországi központjában -, a müezzinek imára hívó énekét..., még inkább összeköti a közös múlt az embereket, az országokat, és a híd a közös jövőbe vetett hit sziklaszilárdságát is jelképezik.
Szükségünk lesz rá.
gina
Elmeteg barom ez mindig harcol, csak a harcot el fogja vesziteni... kiismerték már ezt a sunyi muzsikus fajzatot...
fűre lépni szabad
"Dávidokként"? De tényleg? Szemantikailag tiltakozom!
nezelodo
Nem látom a parittyát, ennek a "Dávidoknak" a kezében, amivel kenyérrel dob vissza annak a gonosz Brüsszelnek. Körülötte a nép pedig a TEK népviseletben?
karma1
@Nessy: Ugyan mar miert ne? Kicsinek kicsi, harcolni akar, gondolom a pici pocset ellensulyozza a folytonos harcolni akarassal, meg csataba-menessel... hat hagyjuk ra a dilijet. Tudod, a bolondokhazaban sem zavarja az apolokat, hogy egy szobaban eppen 6 Napoleon tartozkodik - csak azok legalabb siman bolondok, es nem lopnak...:)
karma1
Jaj, ez az arvalanyhajas, sokszoknyas-mellenyes korites... Az egyik kepen 3 no is ugyanabban a tipusu pufidzsekiben van - melyik oregotthonbol szalajtottak oket? Remelem, van koztuk nehany latens covidos is...
Az ilyen kepekkel csak kb. annyi a bajom, mint annakidejen ceausesku elvtarssal volt: amikor o is elvegyult a nep egyszeru gyermekei koze, akkor meg a kis uttorok is elotte 2 het karantenban voltak, mert a Nagy Conductor fosott minden betegsegtol. Ezek az oregasszonyok gondolom a KGB altal mar le lettek tutizva...
teuton57
Kezet nem csokolt neki semelyik szenilis nyugger sem???
Ludmilla
akkor térj vissza roma gyökereidhez,te porcelánbolti elefánt
Gazella
@Ludmilla: porcelánbolti elefánt nem lehet. Az elefántok békés állatok.
Ez egy beteg zsirháj szellemileg elmosott zsivacs agyú takony. Ha már kapott volna golyót a fejébe akkor rég össze omlott volna a narancs rendszere. Nézz körül a hozzá közel állo barátait már leváltotta a nép. De amagyar az annyira mulya, hogy még nézni is rossz.
Aki Én
Veszélyes elmebeteg ez az alak. Ezt komolyabban kéne venni.
ómió
Eszerint ezt eddig efftársilag észre se vették?
telegdilaci
@lampa laz: Ez a hiteltelen gazember soha nem hagyja abba az aljas hazudozást,a Magyar Nép hülyítését,szánalmas,gyomorforgató!
Toller Béla
MIlyen szépen dalol. MIntha az elmúlt évek összezörrenéseinek nem ő lett volna az egyedüli oka !
Ábel
Harcol, mint Don Quijote de la Mancha a szélmalmok ellen, amiket a szegény zakkant lovag sárkányoknak nézett.
kissé felnőttem
Emberek ki kezdte a harcot széllel szemben? na akkor. " nem fúl a szél nem forog a Dorozsmai szélmalom hát teltek az évek egyre bátorodott egyre elkanászodott aztán most meg rinyál amit főzött most egye.ne mi. a Szakács és ha a torkán akad krákogjon
surdilloFUJT
@ómió: ARRÓL NEM TEHET,HOGY RÁD HASONLIT AGYILAG!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.