Magyarország a friss globális nyugdíj-index alapján nagyon el van maradva a környező államoktól.

A hvg.hu cikke szerint rémisztő helyzetben vannak a magyar idősek, és ez csak rosszabb lesz az évek múlásával, ugyanis egy friss kutatás szerint MAgyarország a globális nyugdíj-index számításhoz szükséges több területen is alaposan le van maradva.

Nagyon messzire vagyunk attól, hogy olyan életünk legyen idős korunkban, mint az osztrákoknak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A francia Natixis bank friss tanulmánya 44 ország időseinek helyzetét vizsgálat és hasonlította össze egészségügyi, makrogazdasági jellemzők (például infláció), környezeti állapot (például levegőminőség), és az országbn uralkodó jövedelmi állapotok alapján. A Global Retirement Index (GRI) alapján Magyarország nagyon messze van attól, hogy Nyugat-Európát utolérje, de az is csak hiú ábránd, hogy Ausztriához, vagy Csehországhoz felzárkózzon.

Magyarország a cikk szerint különösen az egészségindex és az életminőség-index alapján van leszakadva a vizsgált többi országhoz képest, az anyagi jólét-index az egyetlen, ahol Szlovákiát sikerült "leelőznie" az országnak. Az idei GRI-n Magyarország mindössze 58 pontot ért el, amellyel a szűkebb régió legrosszabb teljesítményét hozta össze, a kutatásban résztvevő 44 ország közül a 33. helyen állunk, mögöttünk olyan országokkal, mint India, Chile, Brazília.

A cikk szerint az európai idősek helyzete 2020-ban a koronavírus-járvány idején rosszabbodott, ám 2021-re a vizsgált országok többsége erősödni tudott – ám Magyarország nincs ezen országok között, a régióból egyedül hazánk az, ahol még egy év elteltével sem lett jobb az időseknek.

"Ezzel a valaha szerzett második legrosszabb pontszámunkat állítottuk be idén, sőt, most kerültünk a legmesszebbre a vizsgált országok mediánpontszámától. Ezek alapján kijelenthető, hogy a reményekkel ellentétben nincs is reális esélyünk arra, hogy belátható időn belül utolérjük Ausztriát, vagy akár Szlovéniát és Csehországot"

- áll a hvg.hu cikkében, amely szerint a tanulmány megállapításai alapján a nyugdíjasoknak és a nyugellátás felé haladó aktív dolgozóknak nagy kockázatot jelent az infláció (amely jelenleg hazánkban a legmagasabb egész Európában), illetve a nyugdíj-korhatár esetleges emelése is (a következő évtizedekben ez elérheti a 70 éves korhatárt is).

Magyarországon az állami nyugdíj átlagos összege 2020-ban havi 150 ezer forint volt, ám a nyugdjban részesülők nagy részének ennél jóval kevesebb a nyugdíja. A cikk szerint ezen az öngondoskodás segíthet, vagyis az, ha az aktív dolgozói évek alatt már a munkavállaló elkezd félretenni egy saját megtakarítási számlán, gondolva az időskorra. Ma Magyarországon már 1,5 millió ember rendelkezik a három államilag támogatott konstrukció (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla) valamelyikével, ám ez még nagyon kevés. Az is baj, hogy aki halogatja a döntést és minél később kezd hozzá a takarékoskodásnak, az a nyugdíjba vonulásáig kevesebb pénzt tud félretenni azoknál, akik akár több évtizedre előre gondolkodva kezdtek hozzá az előtakarékosságnak.

Forrás: hvg.hu

Címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Köszönhetően a fideSS elmúlt 12 eves ország rablásának meg messzebb, mint a Gyurcsány kormány alatt.
Ezert kell Dobrevet választani, mert o visszahozza a svajci indexalast a nyugdíjasoknak, amit a fideSS ellopott tőlük.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Németh István: a te gyagyás fejedbe kár minden szóért, - @ómió: efftársad szintén zenész!
Németh István
@ómió: @csak úgy...: Kedves írogatók, persze magammal együtt! Az emlékezés lehet fájó, de azért igaz is! A 45 év úgy igaz >> hogy következő 10 évet, az antali és majd a horn időszaktól nem lehet elválasztani, még akkor sem ha rendszerváltásnak hívjuk az 1990-es eseményeket > SAJNOS! De erre pont! Az utána következő időszak meg vastagon magán hordja a következményeket ez is tény! Nagyon sokan érték el a nyugger korhatárt és a számítási rendszereknek megfelelően alakultak ki a nyugdíjak! De nem a számolási rendszerben van a hiba, hanem a tehetetlenség,a foglalkoztatottság a svarcmunka jövedelmi viszonyai vágták tönkre a személyek nyugdíjait! Ma persze nem tetszik a járulékot nem fizetőknek a kis összegű nyugdíjuk, de akkor amikor a szabad rablás idejét élték bezzeg jó volt a többieken röhögni, hogy hozzájuk viszonyítva milyen jól keresnek! stb. Az antaljóska volt az a pojáca amely a nemzet érdekeit figyelmen kívül hagyva "önkényesen döntött" az országos döntést igénylő ügyekben! Tudni kell,hogy akármilyen nyomásra cselekedett >> ebbe is ment tönkre, nem érezte , vagy hagyták számára,hogy érezze a nemzet érdekében fennálló felelősségét! Zsarolták?? Lehet, de ez esetben zsarolható volt! Ebbe belejátszott a nép előtt eltitkolt Kárpátalja-i visszacsatolás elutasítása is! Csak ennyit! Az 1990-ben megindult országrablási folyamatot kiszolgálta, illetve megadta rá a lehetőséget - a boros sem tudott mit tenni, de sokat nem is kellet mert visszajött a kalitkás horn! A többit meg érezzük, látjuk és küzdünk ellene >>> nehogy visszajöjjön!
ómió
@Németh István: A lényeget illetően nem vitatkoznék veled, de azért emlékeztetnélek, hogy pl. a "nyugdíjszint" is markánsan mutatja, hogy 45 év "magasabbrendű társadalmával" 50 évet maradtunk le a "rothadó kapitalizmus" mögött! Az, hogy a "rendszerváltás" után a bolsevikok még abból is elloptak 1-2 havit meg már csak "hab a tortán"! Antallt pedig a hozzáértők úgy szokták "menteni" a balfogásai miatt, hogy "kamikaze kormányt" vezetett, rendszerváltási tapasztalatok és eléggé markáns parlamenti támogatottság hiányában! Ez a "nehogy visszajöjjön", viszont, mind a dilettantizmusra, mind a bolsevikokra értve, kifejezetten jó zárszó!
Németh István
@ómió: Egyetértésem van! Talán pont ezért is mondanám, hogy addig amíg olyan - valójában az országgyűlési munkában fel nem mérhető és nem is értékelhető szervezetek képviselői részéről történő megnyilvánulások vannak, mint hosszú idő óta tapasztalható - sajnos nem lehetséges a kormányváltás! nincs és egyszerűen nem lehet bizalom egyik pártszervezet, de akár független képviseletek irányába sem! tehát >> a jelenlegi kormánynak maradnia kell, ezt a nemzeti érdek "diktálja" ! Ha majd lesznek arra érett képviselők a parlamentben amelyek a nemzeti érdekeket hajlandóak képviselni és nem az a céljuk, hogy az éppen regnáló kormánynak CSAK AZÉRT IS ellenálljon, méghozzá alpári és aljas módon >> akkor lehet kormányváltásról, vagy más szerkezetű kormányzásról szó! Nem a pártérdekeknek kell előtérben lenniük, hanem a nemzetérdeknek és tegyük hozzá ma már nem elviselhető a szakmai dilettantizmus sem - nemhogy a kormányzási "nem értettünk hozzá" vezetési gyakornokoskodás! Ennek a nemzetnek, népnek ma már több kell!
Németh István
A nyugdíjrendszerről ugatók nagy részének a nyugdíjak összegeivel van baj - ami a kirovó rendszer végett érthető volna, de meg sem akarják érteni! A nyugati rendszerekhez való igazítás nem megy máról hónapra, ám nincs is nagy különbség, legfeljebb az, hogy a befizetett járulékösszegek magasabbak voltak, ab ovo magasabb a nyugdíj szint is! Nem véletlen a nyugati jóval szigorúbb behajtása a befizetéseknek! Pont ezzel lehet megelőzni pl. színészkéim, a zenészek stb. alacsony nyugdíjait! A sírásnak semmi helye nincs FIZETNI NEM AKARTA, de KAPNI AZT IGEN hát a nagy túrót!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.