Magyarország a friss globális nyugdíj-index alapján nagyon el van maradva a környező államoktól.

A hvg.hu cikke szerint rémisztő helyzetben vannak a magyar idősek, és ez csak rosszabb lesz az évek múlásával, ugyanis egy friss kutatás szerint MAgyarország a globális nyugdíj-index számításhoz szükséges több területen is alaposan le van maradva.

Nagyon messzire vagyunk attól, hogy olyan életünk legyen idős korunkban, mint az osztrákoknak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A francia Natixis bank friss tanulmánya 44 ország időseinek helyzetét vizsgálat és hasonlította össze egészségügyi, makrogazdasági jellemzők (például infláció), környezeti állapot (például levegőminőség), és az országbn uralkodó jövedelmi állapotok alapján. A Global Retirement Index (GRI) alapján Magyarország nagyon messze van attól, hogy Nyugat-Európát utolérje, de az is csak hiú ábránd, hogy Ausztriához, vagy Csehországhoz felzárkózzon.

Magyarország a cikk szerint különösen az egészségindex és az életminőség-index alapján van leszakadva a vizsgált többi országhoz képest, az anyagi jólét-index az egyetlen, ahol Szlovákiát sikerült "leelőznie" az országnak. Az idei GRI-n Magyarország mindössze 58 pontot ért el, amellyel a szűkebb régió legrosszabb teljesítményét hozta össze, a kutatásban résztvevő 44 ország közül a 33. helyen állunk, mögöttünk olyan országokkal, mint India, Chile, Brazília.

A cikk szerint az európai idősek helyzete 2020-ban a koronavírus-járvány idején rosszabbodott, ám 2021-re a vizsgált országok többsége erősödni tudott – ám Magyarország nincs ezen országok között, a régióból egyedül hazánk az, ahol még egy év elteltével sem lett jobb az időseknek.

"Ezzel a valaha szerzett második legrosszabb pontszámunkat állítottuk be idén, sőt, most kerültünk a legmesszebbre a vizsgált országok mediánpontszámától. Ezek alapján kijelenthető, hogy a reményekkel ellentétben nincs is reális esélyünk arra, hogy belátható időn belül utolérjük Ausztriát, vagy akár Szlovéniát és Csehországot"

- áll a hvg.hu cikkében, amely szerint a tanulmány megállapításai alapján a nyugdíjasoknak és a nyugellátás felé haladó aktív dolgozóknak nagy kockázatot jelent az infláció (amely jelenleg hazánkban a legmagasabb egész Európában), illetve a nyugdíj-korhatár esetleges emelése is (a következő évtizedekben ez elérheti a 70 éves korhatárt is).

Magyarországon az állami nyugdíj átlagos összege 2020-ban havi 150 ezer forint volt, ám a nyugdjban részesülők nagy részének ennél jóval kevesebb a nyugdíja. A cikk szerint ezen az öngondoskodás segíthet, vagyis az, ha az aktív dolgozói évek alatt már a munkavállaló elkezd félretenni egy saját megtakarítási számlán, gondolva az időskorra. Ma Magyarországon már 1,5 millió ember rendelkezik a három államilag támogatott konstrukció (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla) valamelyikével, ám ez még nagyon kevés. Az is baj, hogy aki halogatja a döntést és minél később kezd hozzá a takarékoskodásnak, az a nyugdíjba vonulásáig kevesebb pénzt tud félretenni azoknál, akik akár több évtizedre előre gondolkodva kezdtek hozzá az előtakarékosságnak.

Forrás: hvg.hu

Címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Köszönhetően a fideSS elmúlt 12 eves ország rablásának meg messzebb, mint a Gyurcsány kormány alatt.
Ezert kell Dobrevet választani, mert o visszahozza a svajci indexalast a nyugdíjasoknak, amit a fideSS ellopott tőlük.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szevasztok
Igen,ők nem ilyen komcsi-rendszerváltó zsákutcában töltötték az elmult 100 évet,
Yoda69
Köszönhetően a fideSS elmúlt 12 eves ország rablásának meg messzebb, mint a Gyurcsány kormány alatt.
Ezert kell Dobrevet választani, mert o visszahozza a svajci indexalast a nyugdíjasoknak, amit a fideSS ellopott tőlük.
telegdilaci
@Yoda69: Arról nem beszélve hogy az Osztrákok nem osztogatják az Olyanoknak akik náluk soha nem dolgoztak,nem fizettek nyugdíj járulékot,Mint Magyarország,hamis igazolásra állapított meg sokkal magasabb nyugdíjat,mint azoknak a Magyarországon élő az életüket ledolgozott,nyugdíj járulékot fizetett,Magyar nyugdíjasoknak!
csipetke
Már az átkosban is azt hallgattuk,hogy nyugalom elvtársak,még néhány év,és utolérjük a nyugatot. Valamelyik fideszes is mondott valami hasonlót,és tényleg van rá esély, akkor,ha pl az osztrákok megrekednek a mostani szinten, sehol semmilyen fejlesztés nem történik,nem emelnek béreket,stb,stb,és ha a fidesz eltűnik végre az életünkből,talán,úgy 20-30 év múlva beérjük az osztrákokat
Eladott Ország
@Szevasztok: ma, 09:49 ♦ Írod: "Igen,ők nem ilyen komcsi-rendszerváltó zsákutcában töltötték az elmÚlt 100 évet," A csehek, szlovénok, és a balti államok miben töltötték el az elmúlt 100 évet?! Vagy a románok honnan jöttek fel, míg mi lemaradtunk! Romániában 2020 január 1-től a mimimálnyugdíj 1442 lej magyarra fordítva 100 ezer forint
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/126160954_874142933330129_392457831523067941_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=pF-xfgPlfmkAX8PYyDG&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=6d5f2aa61094762e0c97a0b8643fac41&oe=6189FA7E
Szevasztok
@Eladott Ország: És te még itt szenvedsz ?? Ahogy te mondod a bozgoroknál is jobb.
Nessy
@Szevasztok: Lehet gúnyolódni, de a növekedés tény. Engem őszíntén szólva nem a szomszéd állam érdekel, hanem Magyarország, ahol majd fél évszázadot dolgoztam a múlt században, és az elmúlt évek inkorrekt maginflációs "emelésnek" köszönhetően a nyugdíjam reál értéke évről évre csökkent! Ezzel nem hiszem, hogy egyedül vagyok.Az természetes, hogy akik manapság mennek nyugdíjba sokkal többet kapnak, hiszen teljesen mások a bérek, nincs degressziv nyugdíjszámítás. Azért ez a korosztály is dolgozott, gyereket nevelt (állami támogatás nélkül) etc.
csipetke
@Eladott Ország: 10:29 Na szép.Már a románokat is művészet lesz utolérni,nemhogy az osztrákokat..
csak úgy....
@Shikari: te idióta,horthy több mint 60 éve halott!
Clavigo
@Shikari: Te nem szenvedsz attól,,hogy mekkora kretén vagy?
csak úgy....
@Shikari: ha mári néninek pötsche volna,akkor mári bácsi volna!
különben horthyit a kedvenc nácijaid mondatták le..
Németh István
Az osztrákok mindig is egy tetves szemetek voltak! összelopták magukat ! miről beszélünk!? Nem szenvedtek a 55 évig kommunista elnyomás alatt, de úgy jártak át a határon nyerészkedni ahogy akartak pl.! De gond egy száll se! Normális vezetés meghozza az eredményét! Hajrá Orbán Viktor!
Az 55 év és a + csaknem 20 évet - amelyet az ocsmány mszp-szdsz a ballibsik uraltak, sajnos nem tudja a Kormány gatyába rázni néhány év alatt! DE aki nem látná maximálisan rajta van!
Mit lázítjátok hírportálkák az embereket?? Moslék ballibkók vagytok ti is???
division
Ezért kell még aktív életünkben gondoskodnunk mindenről, a nyugdíj sosem volt életbiztosítás.
Yoda69
@Németh István: Te szerencsetlen majom, azt a 12 evet, amit az orban-kurmany ellopott tolunk 100 ev alatt se lehet helyrehozni. Se moralisan, se gazdasagilag.
simmering73
@Shikari: Neked Vitéz Felcsúti Orbán Viktor Úr már szart se ér?
ómió
Ilyen "ütős" az az 50 év lemaradás, amit az efftársak 45 év alatt "vívtak ki" nekünk a "rothadó kapitalizmus" mögött?
Németh István
@Yoda69: @simmering73: @Yoda69: @Yoda69: Olybá tűnik látszik a címzettekből a hülyeség eldorádója! Sajna a nemzetünk a hülyék tengerében úszik! Mentőöv nincs, tehát remény az van!
Yoda69
@Németh István: Kezetekben a naszád kormányrudja, észlény. Teljes gőzzel megyünk, csak a rossz irányba.
Németh István
@ómió: @Yoda69: @csak úgy...: Kedveskéim! > 5 évig voltunk kommunista vas függöny mögött, majd az antaljóska tönkre vágta az országot és felturbózta a munkanélküliséget , stb. stb. illenék emlékezni! A nyomott bérek után fizetett járulékok érvényesültek a nyugdíjak terén, valamit az, hogy nem fizetett a fél ország ny. járulékot, mert svacba dolgozott! A kommunisták kirabolták a polgárokat a magánnyugdíj pénztárakkal, majd ezt is a Fidesz kormány tett helyre! A kommunista szemetek a bal-libsi moslékok csak elvettek a nyugdíjasoktól! Miről beszéltek!?
csak úgy....
@Németh István: csak 5 évig? és csodálkozol ha lehülyéznek?
Németh István
@Clavigo: @csak úgy...: Sajnos TI vagytok nagyon hülyék! Az általatok jelzett osztrákok nem voltak 55 évig kényszerpályán! Aztán azt gondoltok amit akartok! DE a tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni! A valójában a "mocskos kapitalizmust" erősítő osztrákoknál vagy dolgoztál és kaptál valamit érte! Nálunk dolgoztál, mert különben KMK-ás lettél! de pénzt alig kaptál érte! Basszátok meg!!! Ez az alapvető különbség! Majd az állatkert antaljóska megteremtette a munkanélküliséget a hornék ezt tovább folytatták a haza kiárusítással, majd 4 év kihagyás után a meggyesi-gyurcsány-bajnai moslékok még a meglévő vagyonokat is kiárusították, szinten tartva a munkanélküliséget! Hogy a büdös picsába növekedhetett volna nyugdíj bugyelláris!? barmok vagytok! A moslék ballibkó geciket nyaljátok, eszetlenek, azokat hozzátok vissza még annyitok sem lesz mint 12 évvel ez előtt volt, amit alapvetően a tetvesek elvettek! Hú de barmok vagytok!
ómió
@Németh István: Csupán annyit "igazítanék ki", hogy az ország tönkre vágása nem "antaljóska érdeme", hanem az őt megelőző 45 év kommunizmusé! Azalatt "vívtak ki" nekünk 50 év lemaradást a "rothadó kapitalizmus" mögött! "Antaljóska" mindössze a kapitalizmust vezette vissza, annak minden velejárójával, hibájával együtt! A kommunista rablást, országdúlást, véres önkénuralmat meg sosem vontam kétségbe - magam is így látom - hogyhogy "miről beszéltek"? Rosszat deliráltál?
csak úgy....
@Németh István: a te gyagyás fejedbe kár minden szóért, - @ómió: efftársad szintén zenész!
Németh István
@ómió: @csak úgy...: Kedves írogatók, persze magammal együtt! Az emlékezés lehet fájó, de azért igaz is! A 45 év úgy igaz >> hogy következő 10 évet, az antali és majd a horn időszaktól nem lehet elválasztani, még akkor sem ha rendszerváltásnak hívjuk az 1990-es eseményeket > SAJNOS! De erre pont! Az utána következő időszak meg vastagon magán hordja a következményeket ez is tény! Nagyon sokan érték el a nyugger korhatárt és a számítási rendszereknek megfelelően alakultak ki a nyugdíjak! De nem a számolási rendszerben van a hiba, hanem a tehetetlenség,a foglalkoztatottság a svarcmunka jövedelmi viszonyai vágták tönkre a személyek nyugdíjait! Ma persze nem tetszik a járulékot nem fizetőknek a kis összegű nyugdíjuk, de akkor amikor a szabad rablás idejét élték bezzeg jó volt a többieken röhögni, hogy hozzájuk viszonyítva milyen jól keresnek! stb. Az antaljóska volt az a pojáca amely a nemzet érdekeit figyelmen kívül hagyva "önkényesen döntött" az országos döntést igénylő ügyekben! Tudni kell,hogy akármilyen nyomásra cselekedett >> ebbe is ment tönkre, nem érezte , vagy hagyták számára,hogy érezze a nemzet érdekében fennálló felelősségét! Zsarolták?? Lehet, de ez esetben zsarolható volt! Ebbe belejátszott a nép előtt eltitkolt Kárpátalja-i visszacsatolás elutasítása is! Csak ennyit! Az 1990-ben megindult országrablási folyamatot kiszolgálta, illetve megadta rá a lehetőséget - a boros sem tudott mit tenni, de sokat nem is kellet mert visszajött a kalitkás horn! A többit meg érezzük, látjuk és küzdünk ellene >>> nehogy visszajöjjön!
ómió
@Németh István: A lényeget illetően nem vitatkoznék veled, de azért emlékeztetnélek, hogy pl. a "nyugdíjszint" is markánsan mutatja, hogy 45 év "magasabbrendű társadalmával" 50 évet maradtunk le a "rothadó kapitalizmus" mögött! Az, hogy a "rendszerváltás" után a bolsevikok még abból is elloptak 1-2 havit meg már csak "hab a tortán"! Antallt pedig a hozzáértők úgy szokták "menteni" a balfogásai miatt, hogy "kamikaze kormányt" vezetett, rendszerváltási tapasztalatok és eléggé markáns parlamenti támogatottság hiányában! Ez a "nehogy visszajöjjön", viszont, mind a dilettantizmusra, mind a bolsevikokra értve, kifejezetten jó zárszó!
Németh István
@ómió: Egyetértésem van! Talán pont ezért is mondanám, hogy addig amíg olyan - valójában az országgyűlési munkában fel nem mérhető és nem is értékelhető szervezetek képviselői részéről történő megnyilvánulások vannak, mint hosszú idő óta tapasztalható - sajnos nem lehetséges a kormányváltás! nincs és egyszerűen nem lehet bizalom egyik pártszervezet, de akár független képviseletek irányába sem! tehát >> a jelenlegi kormánynak maradnia kell, ezt a nemzeti érdek "diktálja" ! Ha majd lesznek arra érett képviselők a parlamentben amelyek a nemzeti érdekeket hajlandóak képviselni és nem az a céljuk, hogy az éppen regnáló kormánynak CSAK AZÉRT IS ellenálljon, méghozzá alpári és aljas módon >> akkor lehet kormányváltásról, vagy más szerkezetű kormányzásról szó! Nem a pártérdekeknek kell előtérben lenniük, hanem a nemzetérdeknek és tegyük hozzá ma már nem elviselhető a szakmai dilettantizmus sem - nemhogy a kormányzási "nem értettünk hozzá" vezetési gyakornokoskodás! Ennek a nemzetnek, népnek ma már több kell!
Németh István
A nyugdíjrendszerről ugatók nagy részének a nyugdíjak összegeivel van baj - ami a kirovó rendszer végett érthető volna, de meg sem akarják érteni! A nyugati rendszerekhez való igazítás nem megy máról hónapra, ám nincs is nagy különbség, legfeljebb az, hogy a befizetett járulékösszegek magasabbak voltak, ab ovo magasabb a nyugdíj szint is! Nem véletlen a nyugati jóval szigorúbb behajtása a befizetéseknek! Pont ezzel lehet megelőzni pl. színészkéim, a zenészek stb. alacsony nyugdíjait! A sírásnak semmi helye nincs FIZETNI NEM AKARTA, de KAPNI AZT IGEN hát a nagy túrót!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.