Visszaköveteli az állam a 45 millió forintos kártérítést Burka Ferenctől és fiától, akiket elítéltek egy 1999-es gyilkosság miatt, majd 2006-ban felmentették őket, 2018-ban pedig újra elítélték.

Megkezdte a rekord összegű kártérítés behajtását Burkáéktól az állam

Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Burka Ferencet és ifjabb Burka Ferencet 1999-ben azzal gyanúsították meg, hogy megölték Újszentmargitán Gyurcsó Jánost, akivel előző este együtt iszogattak,  írja a 444.hu a Telexre hivatkozva.

Apát és fiát már másnap letartóztatták, de a nyomozás során nem találtak ellenük teljesen egyértelmű bizonyítékokat, és a gyilkos fegyver sem került elő, amivel leütötték Gyurcsót. 2002-ben az elsőfokú bíróság Burka Ferencet és ifjabb Burka Ferencet nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt elítélte.

Aztán 2003-ban a másodfokú bíróság úgy látta, hogy az ügy hiányos és felderítetlen, ezért az egész eljárást meg kell ismételni, és az ügyet visszadobta első fokra. Ezután indult 2005-ben a második eljárás, amelyben a Debreceni Ítélőtábla végül 2006-ban kimondta, hogy bizonyítottság hiányában Burkáékat fel kell menteni.

Burkáék viszont eddigre 6 évet ültek előzetes letartóztatásban, ezért

az állam minden idők eddigi legnagyobb kártalanítási összegét ítélte meg nekik, összesen 45 millió forintot.

2013-ban azonban a rendőrség talált egy szemétlerakóban egy antennát, amiről kiderült, hogy Burkáék azt lopták el a Gyurcsó által őrzött házról, akit az antennával ütöttek le, miután rajtakapta őket.

2019-ben ezért az idősebb Burkát 9 év, a fiát pedig 7 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. Az állam most azért követeli vissza a pénzt, mert Burkáék „jogalap nélkül gazdagodtak meg”, de már egy fitying sem maradt az összegből.

Forrás. 444.hu/telex.hu

Címlapkép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
A bírótól kell visszakövetelni aki megítélte a milliókat. Paragrafusokat olvasni a takarítószemélyzet is tud. Esetleg megosztva azzal aki felmentette.
jesz
a Móri bankrabók (ál)nyomravezetőjének kifizetett 25 millióval mi van? Ott is simán halálraítéltek volna az ügyben "ártatlanokat"...

Szóval hol a lé?
namihami
Ez a pénz is a ""tiborcz-kasszából"" lesz visszafizetve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.