Polt Pétert először 2000-ben, az első Fidesz-kormány idején választották legfőbb ügyésszé, és már abban a hat évben is gyakran megkapta, hogy a Fidesz pártkatonájaként működik. Majd 2010-ben, a Fidesz hatalomra kerülésével újra megkapta a pozíciót, vagyis a mostani már a harmadik ciklusa lesz – írja a 444.hu.

Kétharmaddal betonoz a kormány – lehetetlen lesz leváltani Polt Pétert?
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az előválasztási vitákban a jelöltek eddig egymásra licitáltak abban, melyikük váltaná le hamarabb Polt Pétert.

Azonban szerdán egy olyan javaslatcsomag jelent meg a parlament honlapján, amivel a kormány úgy módosítaná az országgyűlésről szóló törvényt, hogy

a legfőbb ügyészt csak kétharmaddal lehessen leváltani. Mellette az alapvető jogok biztosa és annak helyettese is hasonló védettséget kapna.

Az Alaptörvény szerint a legfőbb ügyész megválasztásához eleve az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Polt Pétert 2019 novemberében választották meg újabb 9 évre.

De a róla szóló törvény az is kimondja, hogy a legfőbb ügyészi jogköröket az új legfőbb ügyész megbízatása kezdetéig gyakorolja.

Vagyis a hivatalban lévő legfőbb ügyész mandátuma mindaddig automatikusan meghosszabbodik, amíg a parlament kétharmados többséggel meg nem tudja megválasztani az utódját.

Így ha a Fidesz véletlenül el is veszthetné a választást, Polt Pétert a mandátuma lejárta után sem lehetne lecserélni, ha a választásokon győztesnek nincs kétharmados többsége.

A kormány módosítójának indoklásából csak annyi derül ki, hogy a változtatásra azért van szükség, mert az Alaptörvényben szabályozott alkotmányos szervek minősített többséggel megválasztott vezetőinél egymáshoz akarták igazítani a megválasztás és a leváltás szabályait.

A módosítás célja az Alaptörvényben szabályozott alkotmányos szervek minősített többséggel megválasztott vezetői kapcsán a megbízatás megszűnéséhez szükséges szavazati arány egységesítése annak érdekében, hogy a megbízatás megszüntetésének szabályai a megválasztáshoz előírt rendelkezésekhez igazodjanak

- írják.

Forrás: 444.hu
Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@sgl: Ha elbukja a Konda a választást,,,azonnal be kell lépni az EU-s ügyészségbe... A többi már beindul magától...patkányPetivel kezdve...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@sgl: Ha elbukja a Konda a választást,,,azonnal be kell lépni az EU-s ügyészségbe... A többi már beindul magától...patkányPetivel kezdve...
Clavigo
@sgl: ...és itthon is mindent meg kell tenni,,,párhuzamosan az eu-ügyésszel ),hogy " levakarják a betont " erről a mocsokról...aztán boruljon a család,,haverok,,strómanok,,stb.
ómió
Pedig az efftársak egy brüsszeli ügyészért "imádkoznak"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.