Hetek óta fontos témát képez az energiaárak féktelen emelkedése a nemzetközi gazdasági sajtóban. A komoly költséget jelentő áremelkedésen túl, ami a fogyasztókat terheli már sok helyen azzal riogatnak, hogy gázhiány lesz a télen – írja a mfor.hu.

Felrobbant a piac, egekben az energiaárak – mi lesz a hazai fogyasztókkal?
Fotó: Pixabay

Az elmúlt években rendszeresen terítékre került, hogy a magyar földgázszabályozás mennyire kedvez a fogyasztóknak. Tekintve, hogy voltak olyan időszakok, amikor a piaci árak alulmúlták az itthon fizetendő lakossági díjakat.

A mostani időszakban viszont nem kérdéses, hogy a hazai lakosság nagyon jól jár a rögzített árakkal, hiszen túlzás nélkül állítható, hogy az árak felrobbantak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi földgáz piacmonitoring jelentésében azt írták, hogy

folytatódott a gázárak emelkedése augusztusban, a hónap folyamán megawattóránként 7 eurós növekedés volt a spot piacokon; így tavaly júniushoz viszonyítva ötszörösére nőttek az árak.

A problémák hátterében globális folyamatok állnak a MEKH szerint, 

világszerte ugyanis korlátozott a kínálat, miközben a kereslet változatlanul növekszik. Ázsia továbbra is felvásárolja az elérhető LNG (cseppfolyósított földgáz) forrásokat, ami miatt Európába az előző évi LNG-mennyiség 75 százaléka érkezik.

A jelentés szerint az alacsony LNG források, valamint az alacsony intenzitású vezetékes szállítások miatt az európai földgáztárolók feltöltése késett, különösen Németországban és Hollandiában.

Augusztusban a magyar piacon tovább folytatódott a betárolás, az egy évvel ezelőtti készletszint 1 százalékkal nőtt.

Az extra betárolás forrása az Ukrajna és kisebb mértékben Románia felől érkező import volt. 

A magyarországi tárolói kapacitás messze meghaladja bármely környékbeli országét.

A 2021–2022-es gázévre 2 milliárd 122 millió köbméternyi betárolt készletet írt elő a hivatal, amelynek már a betárolási időszak elején, vagyis júniusban a kétszerese állt rendelkezésre. Ezek alapján tehát a magyar fogyasztóknak aligha kell aggódniuk.

Kevésbé egyértelmű a válasz, ha a hazai fogyasztással vetjük össze a készletek szintjét. Éves szinten ugyanis nagyjából 10 milliárd köbméter földgázt fogyaszt el Magyarország, amely jórészt importból származik.

Természetesen időjárás függő a fogyasztás, hiszen az részben a téli fűtéshez kapcsolódik, de az első és az utolsó negyedévben nagyságrendileg az éves fogyasztás 75 százaléka történik.

Tehát az október elején megkezdett fél évben 7-8 milliárd köbméter gázt fog elégetni az ország, miközben szeptember közepén 5,2 milliárd volt a hazai tárolókban.

Az Európai Unióban túlzás nélkül állítható, hogy Magyarországon az egyik legmagasabb az idei tél előtt a földgáz-ellátás biztonsága.

További részletek az európai országok helyzetéről mfor cikkében olvashatók.

Forrás: mfor.hu
Címlapkép: Pixabay

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Namely
A fene az ilyen firkálmányokba, most akkor hogyan kommenteljék alá a haladók, hogy "Magyarország romokban"?

Ja. persze, hiszen ők úgysem olvassák el az egész cikket :D :D :D majd cím alapján hánynak valamit :D
Yoda69
Rezsi csökkentés, Rezsi csökkentés, Rezsi csökkentés, Rezsi csökkentés...

Hol van rizsa szilard? Majd o megmondja a frankot mit kell csinalni.
Peldaul, a szolgaltatok megveszik 6 dollaret a gazt, es tovabbadjak a lakossagnak 1 dollarert. A maradek 5 dollart pedig a kormany odaadja nekik kozpenzbol. Tehat vegul megiscsak a lakossag a fizet.
Az energia arakat nem lehet megeroszakolni.
justhpeter
Nem mindegy hogy a bolti számlákban fizetjük meg vagy az energiaszámlákban ?
Peller Anikó
@Shikari: Ez most teljesen így van, de a szarházi mégis te vagy.

A szankciósdit merkelbanyának köszönhetjük, ideje lenne már kikopnia. Putyinkával nem illik szórakozni.
ómió
Egy efftársilag remegve várt gázáremelés meg idehaza sehol?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.