Hetek óta fontos témát képez az energiaárak féktelen emelkedése a nemzetközi gazdasági sajtóban. A komoly költséget jelentő áremelkedésen túl, ami a fogyasztókat terheli már sok helyen azzal riogatnak, hogy gázhiány lesz a télen – írja a mfor.hu.

Felrobbant a piac, egekben az energiaárak – mi lesz a hazai fogyasztókkal?
Fotó: Pixabay

Az elmúlt években rendszeresen terítékre került, hogy a magyar földgázszabályozás mennyire kedvez a fogyasztóknak. Tekintve, hogy voltak olyan időszakok, amikor a piaci árak alulmúlták az itthon fizetendő lakossági díjakat.

A mostani időszakban viszont nem kérdéses, hogy a hazai lakosság nagyon jól jár a rögzített árakkal, hiszen túlzás nélkül állítható, hogy az árak felrobbantak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi földgáz piacmonitoring jelentésében azt írták, hogy

folytatódott a gázárak emelkedése augusztusban, a hónap folyamán megawattóránként 7 eurós növekedés volt a spot piacokon; így tavaly júniushoz viszonyítva ötszörösére nőttek az árak.

A problémák hátterében globális folyamatok állnak a MEKH szerint, 

világszerte ugyanis korlátozott a kínálat, miközben a kereslet változatlanul növekszik. Ázsia továbbra is felvásárolja az elérhető LNG (cseppfolyósított földgáz) forrásokat, ami miatt Európába az előző évi LNG-mennyiség 75 százaléka érkezik.

A jelentés szerint az alacsony LNG források, valamint az alacsony intenzitású vezetékes szállítások miatt az európai földgáztárolók feltöltése késett, különösen Németországban és Hollandiában.

Augusztusban a magyar piacon tovább folytatódott a betárolás, az egy évvel ezelőtti készletszint 1 százalékkal nőtt.

Az extra betárolás forrása az Ukrajna és kisebb mértékben Románia felől érkező import volt. 

A magyarországi tárolói kapacitás messze meghaladja bármely környékbeli országét.

A 2021–2022-es gázévre 2 milliárd 122 millió köbméternyi betárolt készletet írt elő a hivatal, amelynek már a betárolási időszak elején, vagyis júniusban a kétszerese állt rendelkezésre. Ezek alapján tehát a magyar fogyasztóknak aligha kell aggódniuk.

Kevésbé egyértelmű a válasz, ha a hazai fogyasztással vetjük össze a készletek szintjét. Éves szinten ugyanis nagyjából 10 milliárd köbméter földgázt fogyaszt el Magyarország, amely jórészt importból származik.

Természetesen időjárás függő a fogyasztás, hiszen az részben a téli fűtéshez kapcsolódik, de az első és az utolsó negyedévben nagyságrendileg az éves fogyasztás 75 százaléka történik.

Tehát az október elején megkezdett fél évben 7-8 milliárd köbméter gázt fog elégetni az ország, miközben szeptember közepén 5,2 milliárd volt a hazai tárolókban.

Az Európai Unióban túlzás nélkül állítható, hogy Magyarországon az egyik legmagasabb az idei tél előtt a földgáz-ellátás biztonsága.

További részletek az európai országok helyzetéről mfor cikkében olvashatók.

Forrás: mfor.hu
Címlapkép: Pixabay

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Nem mindegy hogy a bolti számlákban fizetjük meg vagy az energiaszámlákban ?
Shikari
Ott az Eu ban, ti szarházi libsik, akarjátok még baszogatni az orosz medvét? Segítetek még Amerikának haragudni az oroszokra, amíg azok kereskednek velük, ti meg szankciósdit játszotok?
sgl
Engem nem érint, a felcsuti sperma kerítést épített nem tud bejönni az áreemelkedés.
Peller Anikó
@Shikari: Ez most teljesen így van, de a szarházi mégis te vagy.

A szankciósdit merkelbanyának köszönhetjük, ideje lenne már kikopnia. Putyinkával nem illik szórakozni.
Shikari
@Peller Anikó: Nem megyek bele most személyeskedés e, de kivételesen Merkel most mellékszereplő. Amerika hergeli Európát, illetve az Amerikát birtokló globalista spekulánsok, bankárok. A cél az amerikai gàz eladása Európában, a hülye Merkel meg asszisztál hozzá! Így olyan magas lesz a gáz ára, hogy érdemes a drága amerikait is megvenni.
Gondolkodni nem szoktál?
ómió
Egy efftársilag remegve várt gázáremelés meg idehaza sehol?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.