A teljes népességen belül nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága, a társadalomban erős a félelem az ellenzék hatalomra kerülésével kapcsolatban, és a választók a családokat és a gazdaságot támogató miniszterelnököt látnának szívesen – derült ki öt (kormányközeli) közvéleménykutató cég felméréseiből.

Rossz hír a Fidesz ellendrukkereinek: ennyi mandátumot szereznének Orbánék, ha most lenne választásFotó: Facebook/Orbán Viktor

A Nézőpont Intézet, az Alapjogokért Központ, a Századvég Alapítvány, a Real-PR 93. és a Társadalomkutató legfrissebb méréseit csütörtökön Budapesten ismertették a Nézőpont Intézet által szervezett Ki nyer ma? című konferencián.

Bozsonyi Károly, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója elmondta: azt vizsgálták, a szavazók milyen miniszterelnököt szeretnének, és ehhez

az angoltudást, a migrációkritikusságot, a kormányzati tapasztalatot, a nemzeti érzelmet, a gazdaság és a családok támogatását választották szempontként.

A felmérés szerint a kormánypárti szavazóknak minden dimenzióban magasabb volt az elvárása, mint a kormánykritikusoknak.

A migrációkritikusságot az idősebbek tartották a legfontosabbnak, a nemzeti érzelmeket pedig a 30-39 évesek a legkevésbé fontosnak. A családok és a gazdaság támogatása azonban minden szavazónak kiugróan fontosabb, mint a többi dimenzió.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója szerint stabilak a pártpreferenciák,

a biztos szavazókon belül 51-52 százalékon áll a Fidesz-KDNP, a támogatottság trendje jelenleg emelkedő,

a "baloldali" közös lista pedig 42-47 százalék között hullámzik, jelenleg 45 százalék és csökken, a trendtörés júniusban volt.

Mint mondta, volt egy felhajtóereje az ellenzéki előválasztásnak, azonban azt látják, ez nem növelte a szavazási hajlandóságot a baloldalon.

A pártok támogatottsága alapján elvégezték a mandátumbecslést, eszerint ha most vasárnap lenne az országgyűlési választás,

a Fidesz-KDNP 125 mandátumot szerezne, az ellenzék 73-at, és egy képviselő nemzetiségi listáról jutna a parlamentbe. Az ellenzék 30 egyéni választókerületben tudna nyerni, a Fidesz-KDNP 76-ban.

Nagy Dániel úgy vélte, a kétpólusúvá váló pártrendszerben kevesebb elveszett szavazat várható, a kisebb pártoknak kevesebb szavazat jut.

Pillók Péter, a Századvég társadalomtudományi kutatócsoportjának igazgatója szerint a Demokratikus Koalíció 32 százalékra tudta növelni támogatottságát az ellenzéki összefogást támogatók körében, ráadásul az önbesorolás szerint baloldali szavazók 51 százaléka a DK-t választja. Felmérésük eredménye szerint

a szavazók 45 százaléka a Fidesz-KDNP-t, 36 százaléka az ellenzéki összefogást, 5 százalék a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot támogatná, 3 százalék a Mi Hazánk Mozgalmat.

Egy kétpólusú rendszerben azonban a Fidesz-KDNP növelni tudná támogatottságát és 50 százalékot kapna, míg az egyesült ellenzék 44-et.

Mint mondta, a kormánypárti szavazóknál "majdnem makulátlan a hit" abban, hogy a jelenlegi kormánypártok győznek és az ellenzéki szavazók egyharmada is ezt gondolja.

Sóvágó Sándor, a debreceni Real-PR 93. vezetője szerint a választók túlnyomó többsége jó döntésnek tartja a minimálbér 200 ezer forintra emelését és a családi adóvisszatérítést,

és a kormány járványkezeléssel kapcsolatos gazdasági intézkedéseit is 53 százalék támogatja, azaz többen támogatják, mint a kormánypátokat egy pártpreferencia-mérésnél.

Azt mondta, a többség arra számít, hogy az ellenzék hatalomra kerülése esetén romlanak a gazdasági kilátások: a válaszadók több mint fele szerint nőnek majd a munkavállalói és vállalkozói adók és a rezsiköltségek is.

Sóvágó Sándor hozzátette, a kormány gazdasági döntései nyomán az elmúlt időben jelentősen, 10 százalékponttal, 37 százalékra nőtt azok aránya, akik optimisták a jövőjüket illetően, és 21-ről 13 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint inkább rosszabb lesz a helyzetük a következő egy évben.

Talabér Krisztián, a Társadalomkutató elemzője elmondása szerint augusztusban 43 százalék szavazott volna a Fidesz-KDNP-re, 42 százalék a közös ellenzéki listára, az előválasztás botrányai miatt azonban a baloldali listákra most már 5 százalékponttal kevesebben szavaznának, míg a kormánypártok támogatása 2 százalékponttal nőtt.

A magyarok 58 százaléka elégedett Orbán Viktor kormányfő munkájával – többen, mint amennyien a kormánypártokat támogatják –, és 34 százalék elégedetlen vele.

A felmérés szerint mindél idősebb egy szavazó, annál elégedettebb a kormányfő munkájával, de a társadalom minden életkori csoportjában megvan a kormányfői munka támogatottságának a többsége. A koronavírus-járvány kezelésében is 60 százalékos többsége van a kormány politikájának, társadalmi csoportoktól függetlenül.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója a konferenciát megnyitva azt mondta, a kutatócégek együttműködnek, hogy hiteles közvélemény-kutatási adatok jelenhessenek meg "az előttünk álló nehéz fél évben, ami Magyarország jövőjéről fog szólni".

A konferencián felszólaló kutatóintézetek vezetői hangsúlyozták a tudományos szempontból objektív felmérések fontosságát, és jelezték, az intézeteknél külön-külön felhalmozott szakmai tudás megosztásával reményeik szerint jobb kutatásokat tudnak majd végezni.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
"" Nézőpont Intézet, az Alapjogokért Központ, a Századvég Intézet, a Real-PR 93. és a Társadalomkutató ""
Ebben a sorrendben---ahogy az orbáni bérlistán is szerepelnek. Ettől válnak hitelessé...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Pegero: ma, 13:29 ♦ Ha a bűnöző többgenerációs román cigányod (migránsod) és politikai prostituált bandád győzne az a nép további nyomorát alapozná meg, és a csúti geci kivezetné az országot az EU-ból és konvergálnánk Észak-Koreához!
Nem akarunk Észak – Koreát, Európa közepén!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/101696931_869588600187715_847777706157277184_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=L5199nhcgbcAX-sR1N3&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=9c28ad1961d260cdbfba8cc2e19a4e06&oe=618EAB9E
Ma már tudjuk ‘88-ban nem azért küzdött Orbán mert egypártrendszer volt, hanem azért, mert nem az övé volt!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/82266662_869588353521073_5981359855150039040_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=SN4zewo0LyYAX_gSVjt&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=225c5619c1cc582fc91c300cf292f9b0&oe=618FB06B
giphy.com/gifs/kim-jong-un-north-korea-ZQIKk1ZoI8EBG/fullscreen
gina
Ugyan ezt honnan veszik,??? nincs olyan ember akivel bárhol találkozom aki ezt a beteg sötét muzsikust szeretné ujra, ez megint a kormány által propagált hazugság, ezt csak szeretné ez az elmebeteg banda hahahahhaha de nem jön be, aljas patkányok...
gina
@verőce21: Megszólalt a kocsmaproli hahahahahha aki el is hiszi ezt a sok baromságot hahahahha
gina
@Pegero: Te emberi senki arab , mire irogatsz neked itt nincs szavad, csúszkálj csak OV seggében---ki vagy te ja hogy OV a te Allahod hát olyan proli is vagy
gina
@Pegero: Te arab senki tünj már a jó büdös fenébe ill a mocskos arab hazádba migráns fajzat
Toller Béla
Nem lesz itt semmi baj, édesem - gügyögte viktor az asszonynak, miközben arra gondolt, hogy majd ír neki a marbellai magányból, ha el nem felejti ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.