Dr. Kunetz Zsombor a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának egy körlevelét osztotta meg, melyben kifejtik, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal rendelkező dolgozók csak úgy adhatják ki bérbe saját tulajdonukban lévő albérletüket, ha azt előbb az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyezi – írja a merce.hu.

Csak engedéllyel adhatják ki bérbe ingatlanjaikat az egészségügyi dolgozók? Így látja a szakszervezet
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csodálkozunk, hogy nincs elég egészségügyi dolgozó? Eszerint a körlevél szerint még az ingatlanát sem adhatja ki, csak az Országos Kórházi Főigazgató engedélyével.

- írja közösségi oldalára írt bejegyzésében.

A szóban forgó levél a 2020. évi C t4 „összeférhetetlenségi” törvénycikkelyre hivatkozik, melynek lényege, hogy az egészségügyben dolgozók csak akkor vállalhatnak egészségügyi foglalkozásuk mellett más „keresőfoglalkozást valamint díjazás ellenében folytatott tevékenységet”, ha azt a kormány által kijelölt szerv előzetesen engedélyezi.

2020. évi C t4. § [Összeférhetetlenség]

(1) Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy további munkavégzésre irányuló jogviszonyt, ideértve más keresőfoglalkoztatást, valamint díjazás ellenében folytatott tevékenységet is – a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony (a továbbiakban együtt: gyakorolható tevékenység) kivételével – kizárólag a Kormány által kijelölt szerv előzetes engedélyével létesíthet.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja a saját ingatlan bérbeadását is ilyen tevékenységnek minősítette, ezért az ő értelmezésükben szükség van hozzá a Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyére.

Arról, hogy helyesen ítélte-e meg a jogszabályt az intézet, Dr. Soós Adriannát, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnökét kérdezte meg a lap.

A szakszervezet elnöke a legnagyobb problémának azt tartja, hogy a jogszabály nem részletezi, hogy a törvény értelmezésében mi tekinthető kereső foglakoztatásnak, díjazás ellenében végzett tevékenységnek. A jogalkotás céljából azonban megítélése szerint az következik, hogy az egyéb olyan munkavégzést korlátozza, amely veszélyezteti a munkavállaló főállású munkáját.

A jogszabály célja tehát az, hogy

korlátozza az egészségügyben dolgozókat abban, hogy túlvállalják magukat egyéb munkahelyekkel, hogy ne fáradtan végezzék főállásukat, így elkerülve az emberi mulasztás okozta hibákat a kórházakban – nem pedig egy ingatlan bérbeadásának korlátozása.

Forrás: merce.hu
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Miért is? A tulajdon szentsége és szabadsága...amíg a NER tulajdonáról van szó.
Emmersson71
Xarni még elmehetnek engedély nélkül, szóval semmi gond, a többség nem ugrál!
kissé felnőttem
na akkor lehet erre választ is adni akkor a kormány is akkor mehessen repülővel ha a nép megszavazza főleg meccs meg nyaralás kizárva közpénz megóvási igényt kell bejelenteni nos?
justhpeter
A normális magyarok már a határon kívül vannak.
Shikari
Nagyon helyes meglátás. Kereső tevékenység, tessék engedélyt kérni. Ennyi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok