A HVG számolt be arról, hogy a budapesti Szent János Kórház félmilliárd forintos MR-készüléke 2019 óta rendelkezésre áll, de azóta beüzemelés nélkül egy teremben porosodik. Az MR-vizsgálatra váró betegeket pedig addig is máshova szállítják.

Két éve beüzemelés nélkül porosodik a sok százmilliós MR-gép
Fotó (illusztráció): MTI/Máthé Zoltán

2017 októberében a kormányzati sajtó hatalmas egészségügyi fejlesztésektől, felújításoktól és eszközbeszerzésektől volt hangos.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ekkor jelentette be, hogy 2017–2020 között az Egészséges Budapest program keretében 9,3 milliárd forintot szánnak többek között a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb fejlesztésére is.

Ennek részeként – írta a közlemény – a kórházba egy MR- és érfestő (DSA) berendezés is kerül.

A HVG információi szerint azonban a bejelentés óta hiába teltek el évek, az említett eszközök

2019-ben megérkeztek ugyan az intézménybe, de a mai napig nem üzemelték be őket, és kihasználatlanul állnak.

A lap egyik forrása úgy nyilatkozott:

Fizikailag ott van a gép egy kulcsra zárt teremben, de a Jánosban a fekvőbetegeket a mai napig más intézményekbe kell átszállítani a szükséges MRI-vizsgálatokra. Az is előfordult már, hogy a kerületi szakorvostól kapott beutalóval érkezett a páciens az intézménybe, de csak a helyszínen tudta meg, hogy feleslegesen próbálnak időpontot kérni

A két berendezés ára együttesen megközelítette az egymilliárd forintot:

az Emmi korábbi tájékoztatása szerint egy korszerű MR-készülék ára hozzávetőleg félmilliárd, egy érfestő mintegy 300 millió forintba kerül.

Fontos tudni, hogy egy MR-készülék beüzemelése nem csak abból áll, hogy a helyszínre viszik és bekapcsolják. A használathoz a rádiófrekvenciákat teljesen kizáró, leszigetelt vizsgálóra, a hűtéshez pedig klímagépházra is szükség van.

Az intézmény kommunikációs osztálya ebben a csúszást „nagy mértékű és jelentős időszükségletű” műszaki és építészeti fejlesztéssel magyarázta, ez azonban tájékoztatásuk szerint már befejeződött.

Mint írták, jelenleg az egyes kiegészítő diagnosztikai eszközök beszerzése zajlik, miközben megkezdték az új eszközöket működtető személyzet kiválasztását.

A Szent János Kórház számára mindig a betegei a legfontosabbak, ezért az új eszközöket akkor fogjuk az ellátásba bekapcsolni, ha ahhoz minden feltétel biztosított

– tették hozzá.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: HVG.hu
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Ez és az ilyen "hivatali ember" (aki csak utasítás alapján ténykedik) kórházigazgató elmehet a búsba, aki nem képes arra, h az intézményében meglévő korszerű eszközök működtetését minden eszközt megragadva a betegek diagnosztizálására biztosítsa. Ilyenkor mégis csak kiderül, h nincs megfelelő számú dolgozó az egészségügyben, hiába állítja az a szerencsétlen csontlegózó professzor, h nincs hiány.
Nyírfa
A kórház számára mindig a betegek a legfontosabbak...És ezt el tudta mondani úgy, hogy nem szakadt le a plafon.
ómió
Még a jobbik eset, ha nincs rájuk szükség!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.