Különböző módokon próbálják megoldani a rabszolgatörvény által teremtett szituációkat, de valaki mindig rosszul jár vele.

Nemcsak a munkavállalókat, a cégeket is nehéz helyzetbe hozza a 2018-as rabszolgatörvényFotó: MTI/Vasvári Tamás

A 24.hu információi szerint a napokban derült ki, hogy van legalább két olyan cég, amely levont a dolgozók béréből, mivel a rabszolgatörvény által biztosított munkaidőkeretet alkalmazva a dolgozóknak mínusz óráik voltak, vagyis kevesebb napot dolgoztak le, mint amennyit az egy-két éves munkaidőkeret előír számukra.

Azonban kitudódott az eljárásuk, így a kormányzat ellenőröket küldött rájuk, a cégek pedig most visszatáncolnak – tudta meg a nepszava.hu. Az egyik üzemben még múlt pénteken visszautalták a levont összegeket, a másik cég a következő havi fizetéssel ígérte ezt. 

De hogyan is alakulhatott ki ez a helyzet? A 2018-as rabszolgatörvény lehetővé tette, hogy a cégek többéves munkaidőkeretben igazítsák a megrendelésekhez a dolgozók munkaidejét. Ha kevés a megrendelés, a munkavállaló kevesebbet dolgoznak, de megkapják a fizetésüket. Ha később több lesz a megrendelés, a mínuszórákat ledolgoztatja a cég, és a munkavállalók továbbra az alapfizetésüket kapják túlóradíj nélkül.

Azonban tavaly a koronavírus miatt kellett hetekre, akár egy-két hónapra is leállni több vállalatnak,

idén pedig az alkatrészhiány sújtja a feldolgozóipart és beszállítóit, az egy-két éves munkaidőkeretek pedig sok helyen mostanában járnak le, nincs idő hogyan bepótolni a mínusz órákat.

A szakszervezetnél arról kaptak jelzéseket, hogy

a dolgozóknak rengeteg ledolgozatlan órája gyűlt össze: van, akinek 350 is, ami kéthavi munkaidőnek felel meg. Ezeket a cégek a munkavállalók tartozásaként tartják nyilván, ha pedig valóban behajtanák rajtuk, akkor 80-100 ezer forintot, de akár 600 ezer forintot kellene visszafizetniük.

A nepszava.hu megtudta: több autóipari cég megkereste a kormányzatot, a hatályos szabályozás módosítását szeretnék elérni, hogy a ledolgozatlan munkaórákat – akár némi pluszdíjazás fejében – tovább görgethessék a következő munkaidőkeretre.

A le nem dolgozott munkaidő akkor viszont most is nyilvánvaló gondot okoz, ha a dolgozó ott akarná hagyni a munkahelyét. Akkor ugyanis nem tud eltekinteni a cég a le nem dolgozott munkaórák kifizettetésével. Márpedig ez forintban mérve súlyos százezrekbe kerülhet az egyes alkalmazottak szemszögéből, sokan emiatt nem akarnak megmozdulni. 

Forrás: nepszava.hu, 24.hu
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
Nem számít ! Megalkotta a Fityma-Köpnömkő moslékkoalíció oszt jónapot.
Ennyi legyen is elég. Mindenkinek.
Néro
Nem számít ! Megalkotta a Fityma-Köpnömkő moslékkoalíció oszt jónapot.
Ennyi legyen is elég. Mindenkinek.
Emmersson71
'sakkómán inkább a munkavállaló járjon szarul, belőlük több van, mint munkaadóból!
justhpeter
Ezért volt a törvényváltoztatás, s most a kormánynak nem tetszik ? Milyen meglepő !
Pálinkás Pál
megérdemlitek...mennyi munkavállaló van?...mind birka?...
magyar1
Ez az amikor a saját szarunkba lépünk bele. Az egész rabszolgatörvény úgy car ahogy van. Addigi miért nem volt jó?
ómió
Volt 2 olyan cég is? A sokezerből? Na, ne má"! És itt sok efftársat tettek "rabszolgává"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.