Bár a végleges döntés a Fidesz kezében van. 

Újabb előválasztás kilátásban: így választanák meg Áder János lehetséges utódjátFotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke  az Inforádiónak beszélt arról, hogy a szervezet az ellenzéki pártok bevárása nélkül, minél előbb elkezdené a civil köztársasági elnöki előválasztás előkészületeit – írja a 24.hu.

A levezénylésnek nem lenne költsége,  ugyanis az emberek online jelölnének és választanák ki az államfőt. Első körben javaslatokat várnának, utána pedig egy úgynevezett preferenciális szavazást írnának ki lehetőleg 2022 márciusára, amikor lejár Áder János mandátuma. Magyar részletezte az ötletet:

november hónapban elkészülhet az ütemterv, majd a karácsonyi szünettel összefüggésben ezt azonnal meg lehet indítani, véglegesítve az egyeztető tárgyalásokat.

Azt is elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy a Fidesz kezében van a döntés, de úgy véli, mégis fel kell mutatni egy alternatív jelöltet is. Véleménye szerint ez is az ellenzék egységét jelképezné. A Civil Választási Bizottság elnöke szimbolikusnak nevezte a jelölést, hogy a polgárok által kiválasztott személy a nemzet egységét mutatná „egy párt kedvezményezettjével szemben”.

Forrás: 24.hu
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@KisTehen: Mi köze van ennek Dobrevhez? Semmi. Ha !!! győzt az ellenzék- akkor nem a kormány feje fogja kiválasztani a "főnökét"!!! a KJöztársaság elnökét, hanem a többpárti parlament. Valamikor , régen még a 2010 előtti fülkeforradalmi idők előtt is igy volt.Minek bőgőzöl bele, ha nem értesz hozzá!
Néro
NINCS ÚJ A NAP ALATT :
Az 1989-es úgynevezett négyigenes népszavazás legnagyobb politikai küzdelmet kiváltó kérdése a köztársasági elnök megválasztására vonatkozott. A szavazáson – igaz csak kis többséggel – a kezdeményező pártok (SZDSZ, Fidesz, FKGP és MSZDP) álláspontja győzedelmeskedett, így a köztársasági elnök megválasztására csak az 1990-es országgyűlési választások után kerülhetett sor.[1] Ezzel meghiúsult az akkor kormányzó MSZP azon törekvése, hogy a még MSZP-s többségű Országgyűlés az első szabad választások előtt köztársasági elnökké válassza a baloldalhoz kötődő, de országos viszonylatban népszerű Pozsgay Imret.
kereső
@KisTehen: Megoldja MZP- és a koalició pártjai.
verőce21
Álmodik a nyomor a lealázott ellenzéknél!
Akik a saját előválasztásukat is elveszítették, most újabb kudarcban, államfőválasztásban gondolkodnak... szánalmas banda! :)
ómió
Az efftársak már a parlamentet is leváltanák? Már megint?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.