A G7 portál összehasonlította az árakat egy magyar és egy brit Aldiban, majd a mediánbéreket figyelembe véve kiszámolta, mennyire megterhelő a nagybevásárlás a két nemzet családjainak.

G7: egy magyar fizetés 5,6%-át viszi el a bevásárlás, Angliában ez 1,6%Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A G7 portál célja, hogy a magyar fogyasztók képet kapjanak a külföldi árakról, árkülönbségről a hazaihoz képest, illetve a magyar áruházakban egy konkrét nagybevásárlás költségének változásain mérjék az inflációt vagy a deflációt – írja a 24.hu.

A G7 egyik olvasója az Egyesül Királyságban él, ő volt az oldal segítségére az összehasonlító elemzésben. A kutatás során több termék árát is megnézték. Az egyik a rizs volt, ami 187 forintnak megfelelő angol fontba kerül a briteknél, miközben ugyanez a termék a magyar Aldiban már 2020 vége óta 368 forintba kerül. A másik a durumspagetti-tészta, ami 166 forintos kilogrammonkénti áron vehető meg a brit Aldiban, Magyarországon viszont ugyanez 518 forintba kerül.

Egyszóval: a rizs a briteknél körülbelül feleannyiba, a spagettitészta pedig nagyjából harmadannyiba kerül mint a magyar Aldiban.

A G7 listáján egyébként 31 elem szerepelt. Ezek közül 14-et olcsóbban tudtak beszerezni odakint, mint nálunk. Ugyanannak a 31 terméknek a megvásárlása esetén Angliában 13 260 forintnak megfelelő fontot, Magyarországon pedig 11 886 forintot kellett volna fizetni.

A portál viszont nem hagyta figyelmen kívül a béreket sem.

A legfrissebb elérhető statisztikák szerint a nettó medián bér az Egyesült Királyságban ma 2000 font körül van. Ez 850 ezer forintnak felel meg. Eközben a magyar nettó medián bérre nincs friss hivatalos adat, de az Eurostat 2020-ra vonatkozó értékét 8 százalékkal megnövelve 583 eurót, azaz 210 ezer forint kapunk.

Ezekből kiindulva a G7 arra jutott, hogy egy magyar fizetés 5,6 százalékát viszi el a bevásárlásunk, az angol fizetésnek viszont csupán az 1,6 százalékába kerül. 

Forrás: G7, 24.hu
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Annyira feleslegesek ezek az összehasonlítások, már régóta tudjuk!!! Egyre csak lejjebb csúszunk!!:DDD
Néro
Bayer Zsolt: a magyarok még soha a büdös életben nem éltek ilyen jól
A büdüs anyádat Zsót-fika. Ha mész Béééééé-kemenetelni ezt a két számot írd ki magad elé egy molinódra.
Az utánad vonyíííítók meg skandálhatják milyen jól élnek.
Vidd magaddal azt a féleszű Nagy Orr Bánt hol fejrugdosó hol seggnyaló agyleépült új Fitymát is majd dalol a fületekbe.
kereső
Egy berlini háztartás rezsi költsége a fizetés 6,5%-a. Budapesten: 16,68%. Ennyi(ke.).Mehet ez is a békemenet molinójára- a "nem leszünk gyarmat" mellé.
ómió
A "G7 portál" még annyit se tud, hogy ezt az efftársak 45 év alatt már rég "kivívták" nekünk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.