Az MSZP-s európai parlamenti képviselő egy nyílt levelet tett közzé a témában közösségi oldalán.

Ujhelyi Isván: a Fidesz a gátja az európai szintű egészségügyi ellátás megteremtésének MagyarországonFotó: MTI/Vajda János

Az írásban rögtön leszögezi a tételmondatot, miszerint „Akadályozza a Fidesz az európai szintű egészségügyi ellátás megteremtését.” Ezt utána ki is fejti, majd példákkal támasztja alá.

Sajátos pávatáncot jár a Fidesz az Európai Egészségügyi Unió megvalósításával kapcsolatban. Össze-vissza beszéd helyett jó lenne, ha végre egyszer és mindenkorra világossá tennék viszonyulásukat ehhez a forradalmi programhoz, valamint a minőségi egészségügyi ellátás hosszútávú garantálásához

– írja. Eztuán a levelében emlékeztet rá, hogy Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő például korábban „két lábon járó, európai szintű töketlenségnek” nevezte az Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, egy másik fideszes EP-képviselő, Tóth Edina pedig arról beszélt, hogy szerintük nincs szükség a program keretében általam javasolt minimális minőségi követelményekre az egészségügyben – írja a hirklikk.hu.

Sőt, amikor hivatalos megkeresést küldtem az egészségügyért felelős államtitkárnak a program minél szélesebb körben történő megvalósítása érdekében, akkor kormányzati részről elsősorban elutasító, a nemzeti hatáskörök szentségét védelmező pökhendiséget kaptam válaszként

– szól az írás. Majd felhívja a figyelmet a helyzet egy aktualitására is:

Ehhez képest az Országgyűlés európai ügyek bizottságának mai ülésén a testület tagjai egy olyan kormányzati előterjesztést tárgyalnak, amely az Európai Egészségügyi Unió létrehozásával kapcsolatos javaslatokról szól.

Ujhelyi szerint ebben az országgyűlési állásfoglalás-tervezetben a magyar törvényhozás kimondaná, hogy üdvözlik az Európai Egészségügyi Unió létrehozására irányuló brüsszeli javaslatokat és szükségesnek ítélik a Covid-járvány tanulságainak uniós szintű levonását. Az állásfoglalás-tervezet kimondja azt is, hogy elő kell segíteni az uniós szintű koordináció megerősítését, ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy

nincs szükség a „tagállami egészségügyi ellátások harmonizációjára”.

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint ez utóbbi viszont azt jelenti, hogy a Fidesz szerint helyes, ha egy nyugat-európai országban élő európai állampolgár jobb minőségű ellátást kap, mint egy magyarországi polgár. Ráadásul a Fidesz szerint az is rendben van, hogy Magyarországon háromszor nagyobb esélye van annak, hogy valaki kórházi fertőzést kap, mint Németországban.

Pedig az EU koncepciójának középpontjában van a tagállamok közegészségügyi ellátásában meglévő rendkívüli aránytalanság és minőségbeli különbség korrigálása is.

Aki európai szintű és minőségű ellátást akar a magyar egészségügyben, az támogatja a minőségi követelmények kidolgozását is. A magyar kormány tehát egyelőre sunyi pávatáncot jár az ügyben és akadályozza az egészségügyi ellátás minőségének átfogó és hosszú távon is fenntartható javítását

– hangsúlyozza Ujhelyi a levél zárásaként.

Forrás: hirklikk.hu
Fotó: MTI/Vajda János

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Bizony! Fidesz nélkül pl. a Böszme olyan "európai szinten" zárta be a kórházakat, hogy az efftársibb már nem is lehetne!
Néro
Emmá nem igaz ! A Nemzethy Elbaxás Rendszere tökéletes. Megmondhatja mind az M1-M10 meg a Kesma a-Lapítvány is.
A Bééééé-kemeneten is biztos ki lesz írva , hogy Világszínvonalú Egészségügy van csutilandban.
kissé felnőttem
: te böszmébbeket böfögsz ide mint a gazdaállatod úgyhogy hugyagyaknak lassan kuss ám!
Gazella
@kissé felnőttem: voltál mostanában egészségügyi ellátásban részesülve..??
Kórhàzakban sokan fertőzésben halnak meg nem pedig a betegségeikben.
Vavy székelyeknél jobb a helyzet!?@!
Namely
Ezek szerint még létezik a Maszop. :D

@Néro: a NER sem remekelt, de azért nem egy Maszopos kellene, hogy erről értekezzen. :D Amúgy ha van egy kis időd, írd már le csak 5-10 mondatban, hogy szerinted mi a gond az eü-vel és mit kellene tenni (pls ne azt, hogy Fideszahibás és takaroggyon).

@Gazella: "Kórhàzakban sokan fertőzésben halnak meg nem pedig a betegségeikben." ahogyan 2010 előtt is.
Ez ugyan nem mentesít senkit sem, de pont a Maszopos ugat a helyzetről, mikor ő is tehet róla (pl miért nem foglalkoznak semmivel sem, csak a választások hajrájában???).
Néro
@Namely: Fideszahibás és takaroggyon. Pontosabban : Fitymák a hibásak és takarogyanak.
Bővebben felesleges.
Namely
@Néro: ha így van, akkor 2010 előtt nem volt várólista, minden kórház teljesen jól működött, és a német várólisták miatt is Orbán a hibás.
:D
Néro
@Namely: Jahhhh. Hisz az egy méteres sor is sor meg az 5 km sor is sor.
Néro
A Fityma-Köpnömkö moslékkoalíció csak a lopásnak nem gátja.
Namely
@Néro: meg a "minden évben nagy pénzekkel kell a kórházak zömét kihúzni a csődből" teljesen tartható és jó rendszer volt.
Németh István
Na ez a totális nemzetellenség (az ujhelyi barom-állat) a gyurcsányi metodikában látja a megoldást! Megszüntetni az állami kórházakat, pontosabban kizárólagosan magán kórházakat hagyni az Eü. mezsgyén! Ez frankó megoldás, persze az Eü járulékot megemelve azt azért tovább fizetned kel! érted?? Ez a színvonal, a szakmaiság növelésének alfája!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.