Ma még nincs teljes egyetértés abban, hogy melyik vakcina melyikhez idomul jól, de egy preprintként megjelent friss tanulmány most jó támpontot adhat. 

Ilyen emlékeztető oltást érdemes kérni, ha Pfizerrel, Modernával vagy J&J-nal oltottákFotó: MTI/Vajda János

Egyelőre nem látjuk tisztán, hogy a magyar kormány mi alapján ajánlja az egyik fajta vakcinát a másikra emlékeztető oltásként, mivel az erre vonatkozó kutatások eredményei még elég gyérek. Egy friss tanulmány viszont – ami még csak preprintként jelent meg a medRxiv preprint portálon – most megvizsgálta az Egyesült Államokban kapható vakcinákat, azaz a Pfizert, a Modernát és a Johnson&Johnsont – írja a 24.hu.

A kutatásban összesen 458 önkéntes vett részt, akiket 9 csoportba osztottak, nagyjából 50 önkéntessel minden csapatban. Az alanyok négy-hat hónapra kapták meg az emlékeztető oltást. Teljesen véletlenszerű volt, hogy ki milyen harmadik vakcinát kapott.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vakcinakeverés biztonságos, de valószínűleg mellékhatásokkal jár.

Ezek viszont nem súlyosak, nagyjából olyasmiket rögzítettek, amelyek az első és a második oltás után is jelentkezhettek, így hidegrázás, láz, fejfájás vagy fáradtság. A kutatás során csak két esetben rögzítettek súlyos eseményt, veseelégtelenséget egy esés következtében, illetve epeduzzadást, de egyiknek sem volt köze a vakcinációhoz.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy a vakcinakeverés milyen módon volt a leghatásosabb.

Azok jártak a legjobban, akik J&J vakcinát kaptak elsőre, ilyenkor egy Moderna emlékeztető oltással lehetett a legjobb immunválaszt kapni, de a Pfizer is jól szerepelt. Egy J&J emlékeztető oltással minimális volt csak az antitestek számának növekedése.

Egy eredeti Moderna oltássor után mind a Pfizer, mind a Moderna jól szerepelt. Szintén, egy eredeti Pfizer oltássor után a Moderna volt a legjobb választás, de a Pfizer is segített. Az mRNS-technológiás oltásokra a vektorvakcina kicsit javított az immunválaszon, de nem jelentősen.

Ez azt mutathatja, hogy nem feltétlenül minden keverés lehet hatásos.

Korábbi kutatások vizsgálták már az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájának kombinációját, és biztonságosnak és hatásosnak találták.

Forrás: 24.hu
Fotó: MTI/Vajda János

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.