A magyar jogállamiságról és Európa jövőjéről tárgyalt Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Stockholmban.

Varga Judit: "támadássorozatot indítottak hazánk ellen"
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter Facebook-oldalán azt írta: Hans Dahlgren svéd Európa-ügyi miniszternek a magyar jogállamiságról elmondta, hogy a Magyarországról szóló nemzetközi híreket érdemes fenntartással kezelni, hiszen "azok gyakran egyoldalú véleményeket közölnek, és ez igaz az Európai Bizottság +független és objektív+ jelentéseire is".

Kiemelte, hogy a jogállamisági eljárások "jogi köntösbe bujtatott politikai boszorkányüldözések,

amelyek legújabb ékes példája az a támadássorozat, amelyet a gyermekvédelmi törvény elfogadása miatt indítottak hazánkkal szemben."

A bejegyzés szerint a miniszter Stockholmban is határozottan képviselte a magyar álláspontot, miszerint a gyermekek nevelése a szülő kizárólagos joga, ezt pedig Brüsszelnek is meg kell értenie.

Varga Judit svéd kollégájával Európa kihívásairól is beszélgetett.

"Hiába választanak el minket hegyek és tengerek, hiába oly különböző a kultúránk, a célunk közös, Európát vissza kell helyezni a globális térképre"

- írta, hozzáfűzve: ez csak az erős nemzetállamok okos közösségeként érhető el.

Hangsúlyozta, hogy a magyar vízió továbbra is egyenes és tiszta: "nem akarunk európai birodalomban élni", az integráció eszköz és nem öncél, ezért az Európai Unió alapszerződéseiből törölni kell az "Európa népei közötti egyre szorosabb egység" célkitűzését, a döntéseket pedig a választott vezetőknek és nem a nemzetközi NGO-knak kell meghozniuk.

"Nemet mondunk a jogállam kiszervezésére" – tette hozzá a miniszter, aki szerint az európai integráció erejét a közös gazdasági sikerek adják, ha az országok együtt nem tudnak sikeresebbek lenni, mint külön-külön, akkor vége az Európai Uniónak.

Varga Judit azt írta, hogy a következő évtized "a veszélyes kihívások korszaka lesz":

tömeges migráció és világjárványok fenyegetnek, amelyektől meg kell védeni az európai embereket.

Szerinte emellett helyre kell állítani az európai demokráciát. "Az Európai Parlament zsákutcának bizonyult: kizárólag saját ideológiai és intézményi érdekeit képviseli" – írta, hozzátéve: növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét, Szerbiát pedig fel kell venni az Európai Unióba.

"Nagy öröm számomra, hogy Stockholmban is ennyien voltak kíváncsiak a magyar javaslatokra, és hogy ennyien kapcsolódtak be az Európát átszövő párbeszédbe"

- olvasható a bejegyzésben.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Hiteltelen az áldozat szerep a bűnözőktől.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
@Shikari: Neked a Szájer Józsi jutott, gyagyás.
Namely
@human: az igaz, hogy a Fidesz nem egy virágszál, de abban igazuk van, hogy az EP minden, csak nem konzekvens, a saját szabályikat szegik meg folyamatosan, és a lényeges dolgokkal soha nem foglalkoznak.
Tehát tulajdonképpen olyanok, mint a Fidesz. :D
Yoda69
Úgy látom ezt a mantrat már ő se tudta röhögés nélkül vegigmondani.
nezelodo
Olyan kicsinyes az a gonosz Brüsszel, hogy még a Kék Túra útvonalát is ellopták tőle, hogy ne láthassa Balatonhenyén azt a sok boldog, egészségtől kicsattanó nyugdíjas természetjárását a CSOK támogatással épült kis kulipintyójából.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.