Egy uniós előírás szerint minden hazai közép- és nagyvállalatnál lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító "etikai forródróton" keresztül jelenthessék be a dolgozók, ha korrupciógyanús esetet észlelnek.

Hamarosan minden hazai közép- és nagyvállalatnál lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító etikai forródróton keresztül jelenthessék a dolgozók a szabálysértéseket, az Európai Unió idén december 17-ig adott erre időt a több mint 249 főt alkalmazó szervezeteknek – hívta fel a figyelmet az EY tanácsadó közleményében.

December közepétől könnyebb lesz bejelenteni a korrupciót a közép- és nagyvállalatoknál

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az érintett cégeknek lehetővé kell tenniük, hogy a dolgozók és egyéb érintettek tájékoztathassák a vezetőséget, ha vállalati visszaélést, például az emberi jogok megsértését, csalást vagy akár kartellgyanút tapasztalnak.

Az EU direktíva azt is meghatározza, hogy az ügyben induló belső vizsgálat állásáról legkésőbb három hónapon belül tájékoztatni kell a munkavállalót. Az irányelv két év múlva, 2023. december 17-től már a legalább 50 főt alkalmazó vállalkozásokat is érinteni fogja.

A bejelentéseket segítő digitális csatornák pénzügyi szempontból is előnyösek lehetnek a hazai vállalatoknak. A csalások okozta kár ugyanis átlagosan eléri az éves árbevétel 5 százalékát az EY tavalyi nemzetközi kutatása szerint.

Forrás: mti.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
" hogy az ügyben induló belső vizsgálat állásáról legkésőbb három hónapon belül tájékoztatni kell a munkavállalót."
" Hamarosan minden hazai közép- és nagyvállalatnál lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító etikai forródróton keresztül jelenthessék a dolgozók a szabálysértéseket"...vazze..mindenki hülye lett?...ez a két dolog erősen ellentmond egymásnak...
nezelodo
Nem kell aggódni a NER közeli bizniszben érdekelteknek, a Polt majd útját állja a bejelentőnek, és szigorúan megőrzi az "ellenség" névtelenségét. Ha lenne kedven hangosan röhögnék ezen az átlátszó beetetésen.
jesz
ha létezik (habokra)kifizetett 25 milliós nyomravezető díj, akkor kell a névtelen bejelentőnek is valami százalékos jutalék a (vélt)korrupciós összeg arányában...

Amúgy ez a névtelenség qurva érdekes...lesz itt annyi (kamu)bejelentés, hogy csak na...igazi, tényleg kimutatható korrupciós eset egy sem...pláne névvel.
Clavigo
Ja vazzze,,,nálunk ez kicsit másképp mükszik.. Aki bejelent,,az után nyomoznak,," hurcolják "...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.