Az alapdíj, a kilométerár és a várakozási idő tarifáját is megemelnék a személyfuvarozók az egyre inkább elszálló benzinárak miatt – írta meg a Világgazdaság keddi számában, amit a hvg.hu szemlézett.

A cikk szerint a taxisok évek óta változatlan árakon dolgoznak, most a folyamatos benzinár-emelkedés miatt a jelenlegi 700 forintos alapdíjat, a 300 forintos kilométerárat és a 75 forintos várakozási idő költségét emelnék meg 30 százalékkal, mondta el a Világgazdaságnak a Taxis Szövetséget vezető Metál Zoltán.

Az elmúlt két évben több mint háromezren hagyták ott a szakmát.

Árrobbanás a taxisoknál – 30%-al emelnék a tarifát az elszálló benzinárak miatt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint az elmúlt öt évben 18 százalékkal, 278-ról 322-re nőtt meg az országos átlagos kilométerár a taxisoknál, mindeközben viszont az üzemanyag-átlagár 29 százelékkal emelkedett (az elmúlt egy évben pedig csak 6 százalékkal nőttek a kilométerdíjak, de a benzin 22-vel). Ezen költségelemek mellett a taxisoknak növekvő fenntartási költségekkel, ötévenkénti kötelező autócserével is számolniuk kell, miközben a koronavírus miatti leállás sem tett jót a szegmensnek. A tankolás jelenleg egy taxis költségeinek egyötödét teszi ki.

Metál Zoltán szerint a 2018 óta alkalmazott tarifarendszer egyszerű, az utasok szeretik, és nem lenne értelme hozzányúlni, de javaslatot fognak tenni az áremelésre. Szerinte még a kétszeres kilométerdíj-emelés sem lenne túlzó, mert az üzemeltetési költségek nyugati szinten vannak itthon. 

2019 óta egyébként országosan 3500-an hagyták el a szakmát – jórészt a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás miatt, a fővárosi taxsok száma 7 ezerről 5 ezerre apadt, vagyis a távozó taxisok nagy többsége a fővárosban hagyta ott a munkát.

Forrás: Világgazdaság via hvg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
De amikor 100 ft-tal olcsóbb volt a benzin, nem olvastam arról, hogy olcsóbb lett volna a taxizás.
Néro
Nem értem a taxisokat a Nagy Gáz a Nemzeth Sikere nem panaszkodik. Ő inkább keményen dolgozik.
Hát Hajrá nektek is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.