A Népszava szerint érdekes játszma zajlik a kormányban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter között. Véleményüket a lap birtokába jutott, több tucat magyar külképviseletnek küldött levelezésre alapozzák.

Új belharc a Fideszben – Varga Judit és Szijjártó háborúban áll, ez lehet Orbán Viktor belső hatalmi játszmája

A lap cikke szerint szeptember 22-én Ökrös Oszkár, az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós ügyekért felelős államtitkára körlevelet küldött 36 európai nagykövetségnek, valamint a washingtoni, ankarai, pekingi, tokiói, moszkvai és a New York-i ENSZ külképviseletnek, amelyben arra kérte őket, hogy

a jövőben valamennyi általuk küldött diplomáciai táviratot küldjék el neki és közvetlen kollégáinak is az államtitkárságon.

A lap információi szerint az államtitkári utasításnak is beillő levelet Ökrös Oszkár anélkül küldte el, hogy arról előzetesen egyeztetett volna a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vezetésével.

Két nappal később az említett missziók már a KKM európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárságáról kaptak üzenetet, amelyben Szijjártó Péter miniszteri utasítását közvetítik, miszerint az IM államtitkárának kérését tekintsék tárgytalannak, a táviratok címzése maradjon a korábbi rendben.

Az ügy körüli felhajtás azért is érdekes, mert ezek a táviratok jellemzően nem tartalmaznak titkos információkat, olyat pedig végképp nem, amit a külügyminiszter megismerhet, de az igazságügyi tárcát vezető kollégája nem.

Vagyis klasszikus hatásköri villongásról van szó a két minisztérium, pontosabban a két miniszter között

– ezt a Népszava több forrása is megerősítette.

A kialakult helyzet Orbán Viktor klasszikus belső hatalmi játszmáinak tökéletes példája is lehet:

a miniszterelnökről régóta köztudott, hogy szeret beosztottai számára olyan helyzeteket teremteni, amelyekben azok egymással versenyeznek. Egy ilyen versenyben a jólértesültség fontos tényező.

Egy brüsszeli magyar forrás szerint emiatt Varga Judit fontos információforrásként tekint például az ottani magyar állandó képviseletre, Szijjártó Péternek pedig ott van a teljes magyar diplomáciai hálózat.

Forrás: Népszava

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
Öljétek le egymást. Sokat segítenétek MINDENKIN !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Málna: Így is mondhatjuk. Ugyanakkor az ilyen ember valójában nem a véleményezőt szarja le, hanem a családját. A véleményező csak bosszantja őt. Nem egy szimpatikus típus.
Málna
@Aki Én: Aztán nem háborogni, ha a kormány azt sugallja, hogy asszonynak a konyhában a helye!:-)
Málna
@Aki Én: Én kimondottan a véleményedet szarom le. Meg azt is, hogy neked ez szimpatikus-e vagy sem. Nem vált ki belőlem semmilyen érzelmet. Max. mosolygok rajta...:-)
Aki Én
@Málna: ...mondtam, rendben van, hogy leszarod. Nem is tudsz mást tenni.
verőce21
Valami beteges hazudozó lipsi írta le ebben a cikkben a vágyálmait, a többi beteges hazudozónak...:)
vitriol
Muszáj mindkettőt arra biztatnom, hogy tapossák a betonba egymást! Sokkal hasznosabb cselekedet, mint Brüsszellel harcolni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.