Nem sértette meg a felsőoktatás autonómiáját az oktatás tavaly novemberi felfüggesztése a testület szerint.

Nem sértette meg a felsőoktatás autonómiáját az, hogy tavaly novemberben felfüggesztették az oktatást a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), ezt közölte az Alkotmánybíróság az SZFE Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint, melyet a mandiner.hu szemlézett. A testülethez az SZFE volt hallgatói önkormányzata fordult anno – derült ki a bejegyzésből.

Alkotmánybíróság: nem volt jogszerűtlen a félév felfüggesztése az SZFE-n

Az átalakítás ellen egyetemfoglalással tiltakozó hallgatók 2020. szeptember 1-jén eltorlaszolták az SZFE Központi épületének Vas utcai bejáratát

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Pasztilla aka Attila Terbócs

Az Alkotmánybíróság a határozatában a kormány 2020. november végén hatályba lépett rendeletére hivatkozott, annak értelmében a fenntartó megállapíthatta, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn, vagy nem garantálhatóak. Emiatt a felsőoktatásban résztvevők számára a rendkívüli helyzettel érintett félév nem számít bele a finanszírozott félévek számába – olvasható a cikkben.

Az Alkotmánybíróság azt is megállapította a határozathoz fűzött indoklásban, hogy a 

"támadott szabályozás érvényesülése nem sérti az Alaptörvényben biztosított felsőoktatási autonómiát, amennyiben a fenntartó a döntése meghozatala során a felsőoktatási intézménnyel együttműködve, a felsőoktatási intézményi autonómia letéteményesének egyetértésével hozta meg a támadott rendelet szerinti intézkedését. A szenátus egyetértésének megléte vagy hiánya azonban olyan tényállásmegállapítási, bizonyítási és bizonyítékértékelési kérdésnek minősül, mely a rendes bíróság hatásköre és feladata.

Az Alkotmánybíróság megállapította továbbá, hogy a rendelet szabályozása a felsőoktatáshoz való jogot szükséges és arányos mértékben korlátozza, mert az kizárólag a veszélyhelyzet időtartamára vonatkozik, és egy speciális jog gyakorlását teszi lehetővé a fenntartó részére, a felsőoktatási intézmény szenátusának egyetértésével. Az elháríthatatlan rendkívüli körülmény megléte is a rendes bíróság által felülvizsgálható ténykérdés, így a bíróság olyan megállapításra is juthat, hogy a fellépő rendkívüli helyzet egyes jellemzői nem eredményezték azt, hogy a helyzet ne lett volna elhárítható.

Az Alkotmánybíróság teljes ülése a fentiek alapján a bírói kezdeményezést elutasította."

Forrás: facebook.com/Színház- és Filmművészeti Egyetem, mandiner.hu, alkotmanybirosag.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
Ab kijelntette az Abortusz bizoCCság működése joxerű, hogy minden tagja a fideszvezér seggében van és olyan bírák is vannak köztük akik nem lehetnek bírák. a másik Abortuszbizoccság is joxerű, hogy nők sorsárúl csak férfiak szsaaznk, hogyan és mikor szüljenek.
jesz
...csak felovasták ami régóta ott lapult a fiókban..ez várható volt...azon csodálkozom, hogy csodálkoznak..
Nyírfa
Tiszteletre nem méltó alkotmánybírák, hol volt itt az együttműködés a fenntartó részéről?
A működésetek a vicc kategóriájába tartozna, ha nem sértene súlyosan alapvető jogokat. De sért, és ez nem vicc, hanem bűncselekmény.
sgl
Ab kijelntette az Abortusz bizoCCság működése joxerű, hogy minden tagja a fideszvezér seggében van és olyan bírák is vannak köztük akik nem lehetnek bírák. a másik Abortuszbizoccság is joxerű, hogy nők sorsárúl csak férfiak szsaaznk, hogyan és mikor szüljenek.
Nessy
A nem létező alkotmány, csak a józan észtől független bírái felolvasták a fentről küldött levelet!
tudode
Mit tehetne egy un. ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG, hiszen ehhez a sóhivatalhoz hasonlóan kukucsKÁZIK ki az állam majdnem minden fékje és ellensúlya, miközben az un. ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG valójában a LÓGOlyának ALAPTÖRVÉNYBÍRÓSÁGként múködhetne, KUSTI előnévvel!
.
Így működhet csak az egyeduralma ÚJ ÁLLAMA!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.