Könnyen lehet, hogy a 2014-es választásokat a közmunkaprogram döntötte el. 

Becslések szerint akár 5-6 mandátumot is hozhatott, tehát akár ezen is múlhatott a párt újabb kétharmados győzelme. Nem azért hoz pluszszavazatokat a közmunka, mert az emberek szeretik, egyszerűen félnek, hogy még ezt a megélhetésüket is elveszíthetik. A polgármestereknek is az az érdekük, hogy fennmaradjon ez a kiszolgáltatottság – írja a Telex.hu

Felmérték: ahol több a közmunkás, ott több szavazatot kapott a Fidesz

Forrás: 123RF.com

Az elmúlt években több kutatás is bemutatta, hogy sok esetben szavazatszerzésre, klientúraépítésre használják a települések polgármesterei a közmunkát. Azokon a kistelepüléseken, ahol nem nagyon van más munkalehetőség, a közmunkások teljesen ki vannak szolgáltatva a településvezetőnek, már-már feudális viszonyok uralkodnak. Gyakran a közmunka ígéretével vagy éppen az elvételével való fenyegetéssel érik el, hogy a megfelelő helyre szavazzanak. Talán ez is az oka, hogy hiába nem hatékony és még drága is a közmunkaprogram, a politika erőlteti.

A közmunka nem alanyi jogon jár, az önkormányzatok döntik el, ki kaphat lehetőséget, így aztán ennek elosztásával könnyen lehet mozgósítani a szavazókat, akár ígérettel, akár fenyegetéssel. Fontos ugyanakkor, hogy a kormány dönti el, hogy a települések hány közmunkást vehetnek fel. Ez egyébként sokszor lobbizás, valamiféle alkufolyamat eredménye.

Forrás: Telex.hu 

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Köztudott, hogy fideszes polgik közmunkával zsarolják a kiszolgáltatott embereket.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro
Nincs ebben semmi új. Ez Fitymák rohadt rendszerének a kórképe. Lehet menni Bééééé-kemenetelni és skandálni de jó de jó de jó ez.
Macskaszem
Köztudott, hogy fideszes polgik közmunkával zsarolják a kiszolgáltatott embereket.
Málna
Nem kell hagyni, hogy így legyen. Keresni kell rendes munkát.
Emmersson71
Ehhez tegyük még hozzá a Munka Törvénykönyv kiherélését és a rabszolgatörvényt! Sok helyen az utazási támogatást is "beépítették" a bérbe, ami természetesen aljasság, mert egy-két év alatt elkopott.
Ma a munkavállalónak kevesebb joga van, mint a rendszerváltáskor!
Macskaszem
@KisTehen: Nem, csak szavazás után kérik a fotót.
justhpeter
Két arcú a fideSS-kdnp politika. Egyrészt szándékosan nyomorban tartja, illetve nem fejleszti a Dunától keletre eső országrészt, hogí az Uniótól minél többett tudjon lenyúlni a legfejletlenebb régiók kategóriájában, másrédzt szándékosan használja a közmunka lehetőségét szavazatvásárlásra.
namihami
@Málna: 12.24: Valóban. Hiszen Borsod, Somogy és a hasonló adottságú térségekben, a Fidesz (és persze az Énviktor) áldásos tevékenysége révén annyi a munkahely, hogy már lasszóval és a dunántúli bérek háromszorosával se találnak munkáskezet. Ott csupa munkakerülő él, aki a megszerezhető milliós fizetések ellenére is inkább eldőzsöl a közmunkások 50-60 ezres krőzusi összegéből. Ahol a helyi fideszes polgármester egyetlen komor pillantása elég, hogy a szavazólapon a közmunkás keze automatikusan a Fidesz karikába húzza az X-et. Pusztán a holnapi közmunka és az alkalomadtán kapott segély okán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.